zondag 28 mei 2023

Uit de airfryer(s): afgebakken schnittbroodjes, pasteibakjes en geroosterde asperges; uit de slowcooker: stoofpotje riblap, gestoofde hamlap, aardappelpuree; quiche met Franse kaas uit de oven; Oosterse paksoi; Italiaans roerei; eten van de zorgorganisatie en etentje met vrienden.

Ingrediënten voor maaltijd maandag.

Weer een zondag met eters. Schoondochter met de jongens de hele dag en vlak voor het eten de papa ook binnen. Aan het eind van de ochtend het eerder gemaakte walnotentaartje versierd met gembersiroop, daarop plakjes banaan en dan wat slagroom.Uiteindelijk nog een paar bevroren blauwe bessen erop. Heerlijk.

Natuurlijk iets later gewoon gezonde volkoren boterhammen na het taartje. In de loop van de middag wat sorbetijs voor de kinderen. Later wat crackers met heerlijke leverworst met een glas wijn voor de ouderen. 

Als hoofdgerecht maakte ik quiche met Franse kaas in de oven. Eerst 6 plakjes diepvries bladerdeeg ontdooid. Hiervan een plak gemaakt en deze in de springvorm van 24cm ingesmeerd met boter, gedrapeerd. Met bruine bonen in de oven blind gebakken. De bodem bestrooid met walnoten. De vulling gemaakt met 300g Franse kaas namelijk een deel brie, een deel boeren camembert en een deel Saint Albrey. Dan 3 eieren geklutst met ruim 200 ml room en een flinke snuf nootmuskaat. Omdat de bodem al een keer gebakken was de oventijd een beetje ingekort. Ook met het blind bakken nog steeds geen perfecte bodem, maar wel een heerlijke smaak. 

Verder groende salade van gemengde veldsla met een vinaigrette van olie, balsamicoazijn, peper en zout.  Geschaafde komkommer met een dipsaus van crème fraîche, mayonaise, peper, zout en Italiaanse kruiden. Een schaal met stukjes wortel, minitomaatjes, stukjes paprika, stukjes komkommer en schijfjes radijs. En ook nog een schaal met aardbeien en witte druiven. Voor de kinderen nog een schaaltje met stukjes jonge kaas. Voor allemaal een schnitt broodje afgebakken in de airfryerXL. Op tafel ook nog notenboter voor het eerst uitgeprobeerd. Lekker op de broodjes bij zo'n maaltijd.

Als dessert voor allemaal een gebakje, die bij deze bakker dus nog de "oude naam" hebben. Wat een feestelijke dag weer. De hele dag buiten. Ook buiten gegeten. Kindjes hier even in bad want een beetje modderig van het spelen na het eten. 

Maandag Oosterse paksoi met ei. Het was 280g paksoi, 108g tomaat, 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, ½ rode peper en een flinke halve rode paprika. Verder 4 eieren gekookt. Voor het bakken van de ingrediënten gebruikte ik kokosolie en zoute boter. Wel een lepel sojasaus erdoor gedaan en ook nog een aardige hoeveelheid paté die open stond. We aten er een in de airfryerXL afgebakken broodje bij. Het was echt bijzonder lekker op deze manier. En met brood lekker het nat op soppen :-).

Daarna buiten op het terras nog even de slagroom van het weekend opgemaakt in een lekkere eenvoudige soort van Irish coffee. 

Dinsdag stoofpotje in de slowcooker. Met ruim 380g riblap, 1 groene paprika, 1 flinke ui, 2 tenen knoflook, 400g sperziebonen en een tomaat. Zonder champignons en zonder wijn, maar verder aardig volgens recept. Na 8 uur op laag lekkere maaltijd met opnieuw een afgebakken broodje zodat die ook weer op zijn. Ik had kruiden gebruikt die waren meegekomen met de Afghanistanbox, die maakte het behoorlijk pittig. Erg lekker. En de boontjes hadden best nog een bite.

De volgende dag gekookte aardappeltjes, even doorgekookt en dan in de ecostoof voor 50 minuten. Sla, tomaat, komkommer, vinaigrette. Met Italiaanse roerei gemaakt met 3 eieren en ½ dl melk maar verder de aangegeven hoeveelheden. Basilicum, peterselie, bieslook, knoflookbieslook en maggiplant uit de kruidentuin. 

Dan donderdag was het weer tijd voor de maandelijkse themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie. We aten Indisch. Maar deels eigenlijk ook wel exotisch of zo. En mocht de lezer dat heel erg kleine rondje ontdekken, daar heb ik als jong kind een paar jaar gewoond :-).


De kerriesoep was weer heerlijk. Deze keer moest het voorgerecht, de Vietnamese loempiaatjes, ook wel eerst worden gegeten want lauw/warm met een heerlijk sausje. De rendang met gele rijst, boontjes en komkommer prima gedaan. En zo'n spekkoek-zoetje na afloop is natuurlijk ook heel fijn.




Visite, visite een huis vol visite. Nee hoor, alleen een vriendenpaar kwam eten op vrijdag. 


We aten lekker buiten en begonnen met een stukje worst, paté met een crackertje en wat zoute boter. Daarna een koninginnenhapje. Ik heb 140g groene asperges in heel kleine stukjes gesneden. Deze 5 minuten gekookt. De pasteibakjes 6 minuten in een voorverwarmde airfryerXL op 165°. De mascarpone heel langzaam verwarmd met verse dille en tijm uit de kruidentuin en wat witte peper en zout. Heerlijk!

n n 

Als hoofdgerecht maakte ik zoals eerder gestoofde hamlap in de slowcooker. Met daarbij gestoofde snijbiet, een salsa van asperge en wat aardappelpuree. De hamlap was ongeveer 700g, in stukken aangebraden in zoute boter. Ik gebruikte de saus van de vorige keer met een extra tomaat even gebakken in de jus van het vlees. Zat 8 uur op laag in de pan. Ook nu weer heerlijk!

De snijbiet gewassen en de stelen in stukken gesneden en blad in repen. Eerst de stelen gestoofd in wat boter, het blad erbij en een zakje sla, een flinke scheut water met bouillonpoeder en zo'n 10 minuten gestoofd. Beetje geraspte belegen kaas erover gestrooid in de schaal. Erg lekker en helemaal op.

De salsa gemaakt van 160g witte en 160g groene asperges met naar verhouding mayonaise, crème fraîche en wel een flinke teen knoflook en 20g geroosterde pijnboompitten. Werd gewaardeerd. En ging op.

De aardappelpuree is gemaakt in de slowcooker met 450g aardappel in stukjes, 30g zoute boter en 30ml water en een beetje zwarte peper. Ongeveer 7 uur op laag en dan afgewerkt met wat room. Zo goed als op!

Voor de trifle met aardbeien en advocaat had ik 400g aardbei, deels dus geprakt en deels in stukjes. Ik gebruikte deze mascarpone, deze cakejes en deze advocaat. Ik maak als dat kan zelf vanillesuiker als ik een vanillestokje nodig heb ergens voor. Het stokje in een potje met zachte suiker, basterd of ook b.v. palmsuiker. Daar was nog wat van aanwezig dus gebruikt. In plaats van sinaasappel, toevallig niet in huis, een halve limoen uitgeperst. Een beetje extra advocaat voor de liefhebbers. Koffie/thee met een stukje chocola nog steeds buiten in de tuin in een zonnig stukje. Heerlijke bijeenkomst tussen 15.00 en 21.00 uur, heerlijk eten, tevreden gasten. 

Op de laatste dag van deze blogweek even rustig aan want op zondag de deur uit en de volgende week onze Franse vriend een paar dagen op visite. De asperges, zowel witte als groene die nog over waren heb ik op deze manier in de airfryerXXL geroosterd in het bakaccessoire. De witte asperges waren dun dus ik durfde het wel aan zonder voorkoken. Apart opgebakken een restje aardappelpuree, 2 in stukjes gesneden kleine aardappeltjes en wat boontjes. De rest kaas van het koninginnenhapje heel zachtjes opgewarmd in het pannetje waar het nog in zat. Lekker bij de geroosterde asperges wat overigens prima gelukt was.

Het mascarpone-advocaat mengsel wat iets teveel was voor 4 glazen aardbei, heb ik verdeeld over 2 cakejes als toetje. Jammer genoeg waren de aardbeien en de advocaat wel op :-).

En vandaag, zondag, op visite bij achterkleinzoon die 1 jaar is geworden en in de namiddag naar een feestje van buurvrouw en dochter, samen 100. Daarover volgende week dan weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten