zondag 7 mei 2023

Uit de airfryer(s): oude broodjes weer vers, hartige taart van stokbrood; Langzaam gekookt: asperges uit de Römertopf, aardappels en aspergebouillon uit de ecostoof en rabarber uit de slowcooker; prachtig feest in een restaurant; verder: salade; visbordje; gestoofde courgette; andijviestamppot.

Eerste keer buiten gegeten, maaltijd van donderdag met hartige taart van stokbrood.

Ons ontbijt was deze zondag luxer dan we gewend zijn. Ik kocht veel extra omdat we 5 dagen een gast in huis zouden hebben. Nu dus echt teveel brood voor samen, ook stokbrood, dus ik zocht naar goed opwarmen liefst in de airfryer. Deze site, broodjes als vers maken, naast natuurlijk ook andere sites met adviezen, vond ik het fijnst. En we aten dus ook brood deze dag bij zowel de visbordjes als de salade. 

Luxe zondags-ontbijt.

Geen gast in huis dus mijn schema voor 5 dagen lunch en avondeten veranderd. Eerst in de namiddag een visbordje met voor de een 2 haringen, stukjes gerookte makreel en wat garnaaltjes, voor de ander een bordje zonder de haringen. Apart erbij whiskysaus met 2 lepels mayonaise, 1 lepel ketchup en 2 lepels whisky maar ook nog een lepel Griekse yoghurt, paar druppels Worcestershire Sauce en een puntje cayennepeper. En heerlijk buiten op ons terras kunnen eten rond 17.00 uur. Met.. een jonge Zuidam.

Flink wat later op de avond want voetbal, salade met rood- en witlof, appel, wortel en geitenkaas. Met 1 stronk wit- en 1 stronk roodlof, 1 wortel in slierten en wat kleine stukjes, ¾ appel in reepjes. Bovenop geitenkaas bollen. Een dressing van mooie olijfolie, grove mosterd en witte wijnazijn. Ik heb het kleine beetje komkommer wat over was van de garnalencocktail van zaterdag mee gehusseld. Met brood dus.

De volgende dag werd er niet gekookt. Er was een echt feest voor de 85ste verjaardag van partner wat we vierden met (schoon)zus, kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind en vrienden in Restaurant Gewoon. Eten, drinken en uren lang gezelligheid en muziek van Chris Grem. Er is daar een prachtig tuin-terras en het bleek echt mooi weer te zijn, dus eerst hapjes buiten. Dan aan tafel voor de geweldige keuze uit voorgerechten. 


Tussendoor weer heerlijk buiten en dan het hoofdgerecht, zalm of schnitzel. Ik had de schnitzel, voortreffelijk, maar de zalm was ook prima zei men. 

En nog steeds konden we naar buiten tot de overweldigende toetjes-schalen op tafel kwamen. 


Wat een heerlijk feest. Eten, drinken, muziek, gezelligheid, prima en bedankt mensen van het restaurant. Het was groots.

Na zo'n rijkdom aan eten en drinken de volgende dag kalmpjes aan. Er stond nog een pan soep, er waren nog steeds broodjes. De kaiserbroodjes 3 minuten opgewarmd in de airfryerXL, samen met wat ham en geraspte kaas op tafel. En daarna de in een cadeaupakket gekregen aardbeien opgegeten met slagroom net over de datum. Heerlijk.

De kleine jongens waren een dagje bij ons woensdag. Na een bezoek aan Faunapark Flakkee kwamen 's avonds ook de ouders een hapje mee eten. Omdat ik een ongelukje had, heeft de schoondochter wat pannenkoeken gebakken voor de kinderen en werd er pizza en shoarma besteld voor de volwassenen. 


Donderdag nog steeds stokbrood in huis. Ik maakte daarom voor samen een kleine hartige taart van ½ stokbrood, 3 eieren, 150ml melk, een handvol geraspte kaas en 100g in stukjes gesneden ontbijtspek. Eerst natuurlijk de eieren met melk en peper geklopt, daarna het brood in heel kleine stukjes erdoor gehaspeld, daarna het heel fijngesneden ontbijtspek en vervolgen de kaas. Vroeg in de middag klaargezet, dus goed ingetrokken. In het met een klein beetje olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL 20 minuten gebakken op 160°. Ziet foto aan het begin van het blog.
Daarbij aten we gestoofde courgette. Courgette, ui en paprika in de pan met de Provençaalse kruiden. Ik had een doosje tomatensaus ontdooid omdat het plan was om broodpizza's te maken met de kinderen, maar dat ging dus niet door. Dat nu gebruikt in deze groentestoof. Voor het eerst dit jaar buiten gegeten. Een lekker maaltje met een glas rode wijn.


Vrijdag soep gemaakt in de soepmachine van een rest ijsbergsla, ½ komkommer, beetje salade, beetje zeekraal, beetje courgette, wat frieten en de rest van de tomatensaus met wat extra water. Stevige, smakelijke soep in de namiddag.

Ik las dat asperges garen in de Römertopf een heel goed idee was. Dat gedaan met 750 asperges, geschild en van uiteinden ontdaan, een beetje suiker, een beetje zout, een beetje citroensap en wat water. De topf na een uurtje in het water gevuld en in de koude oven, een uur op 200°. Een uitstekend idee, ze waren echt overheerlijk en gingen allemaal op.
Krielaardappels gewassen en na 1 minuut stevig doorkoken 50 minuten verder gekookt in de ecostoof. 
Er was nog 100g zeekraal, even in kokend water gedaan en apart opgediend. 
De 150g zalmsnippers heb ik verwerkt in een dille-roomsaus waarbij ik de snippers heb mee gewarmd met de room (uit de diepvries) en verse dille uit de kruidentuin.
Een heerlijke maaltijd en de keuze voor de R.topf hou ik er denk ik wel in voor asperges. 


Van de schillen en uiteinden met een klein beetje suiker, zout, bouillonpoeder en boter bouillon getrokken, 2 minuten doorgekookt daarna ruim een uur in de ecostoof. Heerlijk. Een flinke pot ingevroren en een kleinere hoeveelheid nog even in de koelkast bewaard.

Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik rabarber in de slowcooker van 340g rabarber, 150g blauwe bessen en 50g frambozen met 2 eetlepels gembersiroop, 5 uur op laag gezet. Voor de keuze van blauwe bessen ging ik even op zoek op het wereld wijde web en vond dit recept, dus zonder aarzelen uit de diepvries erbij gedaan. Na afloop nog wel een paar schepjes rietsuiker erin gedaan en de staafmixer erdoor gehaald.

We aten stamppot van rauwe andijvie, standaard recept, met in zoute boter in de pan gebakken schnitzels. Eenvoudige doch smakelijke maaltijd.


En vandaag, zondag, koelkast-inspectie :-). Daarover volgende week verder.

2 opmerkingen:

  1. Deze week rabarber (met diepvries brammen) crumble gemaakt. Rabarber uit moestuin zonder kas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kun je een volgende keer laten weten wie je bent? Zou ik leuk vinden. Er staat hier ook nog wat rabarber in de tuin, maar niet heel veel dit jaar. Komt nog aan de beurt. groet, Sia

      Verwijderen