Deze warme zondag kwam het gezin van jongste zoon genieten van de tuin, zwembadje, zandbak. Voor het eerst de nieuwe baby mee.
In de vroege morgen appel/perenmoes, deels van eigen appels, gemaakt in de pan in verband met de hoeveelheid. Alleen een heel klein beetje citroensap toegevoegd. Pruimenmoes van eigen pruimen gemaakt met een scheut vermout, alleen voor de volwassenen dus. Ook in een pannetje.
De groenten voor het avondeten, een groentequiche, had ik al gesneden gekocht en 's morgens vast even gekookt zodat het goed uitgelekt was. Voor de bodem deze keer gekozen voor 'blind bakken'. Ik had een rol bladerdeeg, uitgerold 24 bij 38cm. Deze gevuld met rauwe bruine bonen en 15 minuten op 180° gebakken in de oven. Randen bijgewerkt en dan nog zo'n 10 minuten terug tot het deeg lichtbruin was. Het werkt echt. De quiche was echt veel steviger en minder 'zompig'. Erg lekker met er bij een paar verse worsten van de Amsterdamse worstmakers en kant-en-klaar gemengde sla met een sausje van mosterd en mayonaise.
Vanaf maandag is partner weer een paar weken aan het werk voor zijn laatste regie-klus, het allerlaatste theaterprogramma van Het Groot Niet Te Vermijden. Deze dag een samengestelde maaltijd uit wat resten. Een broodje er bij afgebakken in de airfryer.
De volgende dag omdat het nog een keer zo erg warm werd, zoon en schoondochter met kindjes weer in de schaduw in de tuin.Voor de lunch maakte ik maandag bloemkoolsoep in de soepmaker. Met een hele, vrij kleine bloemkool maar niet de stam deze keer, 3 kleine aardappeltjes en zonder prei. Met groentebouillon tot aan de maximum streep. Zonder room en hamblokjes. Heerlijk.
Ook maakte ik alvast deze wortelcompote, waar ik overigens moes van heb gemaakt met de staafmixer. Ik had 500g wortel, 2 tenen knoflook en 1 flinke sjalot. Met komijnzaadjes en 2 verse takjes tijm. Lauw-warm echt heerlijk. Omdat ik veel gebruik maak van keramische pannen heb ik de wortelmassa in een glazen kan gedaan om te mixen.
Met hooikoorts (ik heb geen idee van welke pollen dit nu weer is, is in de zomer voor mij voor het eerst dit jaar) en 31° buiten was het best wel warm in de keuken voor die paar klusjes... Maar...., koken blijft leuk.
Het werden 12 muffins die ik in papieren bakjes heb gebakken in de oven. Iets langer dan in het recept staat. Ze vielen in de smaak, er waren er 2 over. Met in de magnetron gestoofde aardappeltjes, een kom sla, pesto en natuurlijk de wortelmoes (en de twee moezen van eerder) samen een leuke zomermaaltijd.
De volgende dag aten we samen een echte van-alles-wat-maaltijd. Gebakken aardappeltjes, wortelmoes, appelmoes, pruimenmoes, sla, pesto, tomatenjus, stukjes worst, omeletmuffin. Zout en mayonaise op tafel. Glazen water. Tevreden eters :).
Een doodgewone andijviestamppot werd het op donderdag. Met gekookte aardappels, rauwe andijvie, gebakken spekjes en een rookworst. Ik had nog wat jus staan, die ik dikker en smakelijker had gemaakt met tomatenpuree. Daar de spekjes na het bakken in warm gehouden. Smaakte er heerlijk bij.
Dan nog een keer maïs uit de slowcooker. De kolf die er nog was, was ook erg groot, dus in 2 helften gesneden. Deze keer heb ik door wat zachte boter wat pesto geroerd en hiermee de kolven in gepakt in aluminiumfolie. Opnieuw een scheutje water onderin en 5 uur op laag. Ook een stukje vlees in de andere pot. Met uit de diepvries saus van 15-12-'18 en ook nog een beetje saus van 13-01-'17. De saus de avond tevoren laten ontdooien en één entrecote van 220g eveneens. De volgende dag de entrecote even aangebakken met wat peper. De aanbaksels los gemaakt met een scheutje water en alles in de andere pot van de duo-slowcooker en 7 uur op laag gezet.

Voor die hazelnoten gebruikte ik een apparaatje wat ik al heel lang heb. Je past het in elkaar en moet er dan snel en stevig op slaan. Voor zo'n heel klein beetje best handig want niet teveel schoonmaken. Voor meer te hakken beter een andere oplossing gebruiken, want je handen gaan er wel wat zeer van doen :).
En vandaag, zondag, misschien wel iets uit één van deze boeken. Met boekenbonnen en een actie van Foodies ga ik me iets meer concentreren op vleesloze maaltijden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten