zondag 27 februari 2022

Uit de airfryer(s) pie met spinazie en feta, pittige zuurkoolstamppot; van rest soep pindasoep gemaakt; lekker zachte kropsla met biefstuk; broccoli met wild zwijn- of eiersaus; drumsticks uit de slowcooker; maandelijkse heerlijke themamaaltijd van Alerimus.

Maaltijd van vrijdag, zuurkool uit de airfryer.

Resten? Vaak is de zondag als we geen gasten hebben de dag om eens te kijken wat er nog is en wat er mee kan. Van de rest soep van de gado gado heb ik met een rest pindasaus, extra pindakaas en wat zoute ketjap een pindasoepje gemaakt. Met kroepoek erbij. Dan de 2 halve witlofjes met geitenkaas van vorige dinsdag klein gesneden, de gebakken kaas die erop lag verkruimeld en koud gepresenteerd bij 2 in de airfryerXL afgebakken pies met spinazie en feta, 15 minuten op 160°. Glas wijn erbij en tevreden eters. 


Maandag aten we gebakken aardappeltjes, eerst even gekookt, en lekkere zachte kropsla met gedroogde tomaatjes, gedroogde olijven en kappertjes. Een flinke biefstuk gebakken door partner, klein stukje voor mij. Voor de liefhebbers piccalilly op tafel.

De volgende dag moest de broccoli op. Gezocht op een recept voor broccoli met ei. Ik vond een leuk recept voor eiersaus maar natuurlijk volledig aangepast. De broccoli gewoon gekookt. Macaroni gewoon gekookt. Voor partner de wild zwijn saus opgewarmd in de magnetron. Voor de eiersaus eerst 2 eieren hard gekookt. Dan in het pannetje 2 sjalotten even aangefruit, daarbij 2 grote eetlepels mascarpone (geen room in huis), dan wat geraspte kaas, wat citroensap, zwarte peper en uiteindelijk nog wat crème fraîche en kooknat van de broccoli erdoor. En natuurlijk de eieren erdoor gesneden. Heerlijke saus. Er kan heel veel met broccoli qua smaken. Twee heel tevreden klanten aan tafel :).

Met wild-zwijn saus.

Met eiersaus.

Dit recept zowel uit mijn kookboek als van een internetsite, gebruik ik vaak om iets in de slowcooker te maken met een koolsoort. Deze keer 2 grote drumsticks en Chinese kool. Eerst 100g gerookte spekjes op de bodem van de pot. Dan iedere drumstick met peper bestrooid en samen met een takje tijm in 2 grote bladeren van de kool gerold. Snufje zout erop, boter in stukjes en een scheut water in de pot. Gegeten uit diepe borden met in de airfryer afgebakken stokbrood. Erg lekker. 


Op donderdag was het weer themamaaltijd van de zorgorganisatie in ons dorp. Een beetje extra Valentijn. Dat was wel heel fijn omdat het de vreselijke dag was dat er toch weer oorlog kwam in Europa. 


Het was weer een geweldige maaltijd. Beetje veel met eerst een heerlijke stevige soep, dan een flinke hoeveelheid carpaccio en dan nog rijst met kip in stroganoffsaus. En een zalig toetje er achteraan. We dronken er een eigen lekkere wijn bij en hebben weer genoten. 





Vrijdag was weer een oppasdag in Rotterdam. Op donderdag vast deze zuurkoolstamppot klaar gezet in de bakaccessoire van de airfryerXXL. Eerst 3 grote aardappels gekookt, deze gestampt met een klont boter en een scheutje melk. Dan 100g spekjes gebakken en daar de uitgelekte zuurkool in meegebakken. Geen prei in huis, dus het hele pak gebruikt. Op smaak gebracht met 1 teen knoflook, 2 gemberbolletjes want geen siroop meer in de pot, beetje sambal, beetje kerrie en nog wat door laten garen. Alles gemengd met de aardappelstamp en in de bakpan. Dan van 1 appel schijfjes in de zuurkool gedrukt en geraspte jonge kaas erover gestrooid. Vanaf koud 30 minuten op 160°, met extra een in heet water gewelde rookworst.

Vóór de kaas erover ging en het bakken.

Echt heerlijk.

Ik kom niet vaak bij de echte bakker maar deze zaterdag weer wel een keer. Lekkere verse broodjes op tafel, ook wel weer eens fijn in plaats van afbakken. En nu Corona wat verder weg lijkt, misschien weer eens wat vaker doen.

Op de laatste dag weer van deze blogweek, de rest rijst van de Alerimus-maaltijd opgebakken. Daarbij een salade van kropsla en little gem. Gevuld met de rest pulled porc uit een potje, gedroogde tomaatjes uit de olie, gedroogde olijven en kappertjes. Dressing genaakt van nat van de kappertjes met olie en een scheut vijgen-granaatappel dressing uit een flesje. Apart haring voor partner die deze middag binnen kwam besteld met nog andere lekkere dingen maar daarover later. 


Vandaag, zondag, gasten aan tafel en dinsdag opnieuw. Drukke dagen. Daarover volgende week.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten