zondag 13 december 2020

Uit de airfryer(s): ovenschotel Chinese kool, heilbot, pasta-roomtaart en chipolataworstjes; uit de slowcooker: zuurkool en aardappelpuree; ook de soepmachine gebruikt; en voor de liefhebbers: spruitjes met blauwe kaas.

Ingrediënten ovenschotel, nog zonder gehakt.

Zondag een ovenschotel met Chinese kool. Andere samenstelling, maar wel ongeveer volgens recept. Ik gebruikte 250g Chinese kool en 120g oesterzwammen. Eén grote ui en 2 tenen knoflook. Verder 300g rundergehakt, 100g tomatenketchup en kerrie, peper en nootmuskaat. Natuurlijk wel wat geraspte kaas over de schotel gestrooid. Geen zout toegevoegd want de kaas maakt het voor ons zout genoeg. In een in de airfryerXL op de bakplaat passende ovenschaal, op 180° ongeveer 20 minuten er in want al wat afgekoeld omdat ik het in de middag had gemaakt. In de andere airfryer een stokbrood afgebakken. 

De volgende dag spruitjes met blauwe kaassaus. Er waren maar weinig spruitjes, ongeveer 200g. Dus met 1 sjalot, een klontje zoute boter, ½ theelepeltje bloem, 80ml melk en 80g blauwe kaas saus gemaakt. 

Ook nog een salade Chinese kool. Een handje kool afgesneden en dressing gemaakt met 1 lepel Griekse yoghurt, 1 mandarijn in stukjes, 1 teen knoflook en een scheutje olijfolie. En we aten er macaroni bij. Prima maaltijd zonder vlees maar weer eens. 

Van resten uit de koelkast een heerlijke frisse fluwelen soep gemaakt. Rode kool, gekookte aardappel, afgegoten nat van de rode kool, afgegoten nat van de spruitjes, 2 stoofpeertjes met kooknat, heel klein beetje macaroni en koolsalade. Ik heb de soep in de soepmachine, ik heb die van Philips, zo'n 6 x achter elkaar handmatig gemixt. Dat gaat gladder dan met mijn staafmixer en zonder knoeien. Voor het opdienen een kwartiertje al roerend in de pan laten doorkoken. Niet in de machine, want die bakt dan onherroepelijk aan met zulke resten. We aten het met room en stokbrood en na de soep Franse kazen met een glaasje port. Een schaaltje minitomaatjes op tafel. Prima maaltijd zo bij elkaar. 

Gebaseerd op dit recept maakte ik op woensdag zuurkool in de slowcooker. Onderin de pot 2 plakjes Zeeuws spek. Verder een pakje zuurkool van 500g, een blikje ananasstukjes inclusief sap 400g, 1 sjalotje, 2 tenen knoflook, een lepeltje garam masala, een glas witte wijn en bovenop een paar klontjes zoute boter. In de andere slowcookerpot een eenvoudige aardappelpuree met 500g aardappel (ongeschild), 60ml water, 60g boter, zwarte peper en een snufje zout, geen verdere toevoegingen en voorzichtig grof gestampt. Beiden 7 uur op laag. Het laatste half uur nog een rookworst op de zuurkool gelegd. Wij vinden zuurkool en puree heerlijk op deze langzame manier gegaard.


Ik maak bij zulke maaltijden vaak voor 2 x eten. Heb de resten puree, zuurkool en worst in een grote bakpan in de koelkast gezet voor over 2 of 3 dagen. 

De volgende dag een stukje vis uit de airfryer n.l. heilbot. (200g) Natuurlijk aten we er geen puree bij en er waren ook geen sperziebonen. Wat dan wel? De bloemkoolcurry van destijds uit de diepvries leek mij er wel bij passen. Er zat een klein beetje rijst in deze pot en geen kip. Daarom verder ook nog een doosje couscous met rozijnen in de diepvries gevonden en ontdooid. De vis aan beide kanten ingesmeerd met boter, citroensap, mierikswortel, witte wijn, bieslook en chilipoeder en in het bakaccessoire voor de airfryerXL gelegd. Voorverwarmd op 150°, bakje erin en dan 10 minuten op 130°. De couscous met wat extra witte wijn opgewarmd in de magnetron en de curry in een pan op het gas voorzichtig geroerd. 

Niet erg kleurrijk, wel erg lekkere combinatie.

Vrijdag de zuurkoolpan opgebakken. Altijd goed.

Zaterdag at de kleinzoon van 3 jaar mee. Ik had nog wat pasta met tomatensaus, gemaakt door zijn moeder, in de diepvries. Voor ons en zover hij dat wilde maakte ik een pasta roomtaart. Met 2 grote en 1 klein ei, 100g crème fraîche en een scheutje room en 125g geraspte kaas. Dan 200g penne gekookt en samen in een ovenschaal gegoten. Ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde airfryerXL op 160°. Er bij een tomatensalade met mozzarella en peper en mini tomaatjes en even gebakken chipolatieworstjes, 10 minuten op 170° in de andere airfryer. De kleine man vond de pastataart erg lekker en de worstjes en tomaten met mozzarella al helemaal. De andere pasta was dus niet nodig. De taart smaakte inderdaad wel goed, maar was wel te droog. Partner genoot er van met wat tomatenketchup. Misschien had het minder lang gemoeten in de airfryer. Ooit nog eens proberen. 


En vandaag, zondag, eerst aan het eind van de middag naar de stad met het jongetje, daarna verder zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten