zondag 6 december 2020

Pastahapje met garnalen; uit de grote oven: groenteschotel met knolselderijpuree; uit de airfryer(s): opgebakken verreikte restmaaltijd, broodpizza's; rode kool uit de slowcooker; pannenkoeken, eten na Sinterklaasfeestje.

Pasta-hapje met garnalen

Ook deze zondag eten zoon, schoondochter en de 2 jongetjes van 15 maanden en 3 jaar weer mee. In overleg met de mama heeft zij zelf eten meegebracht voor de knulletjes. 

Ik maakte een hapje vooraf met behulp van een niet te linken recept dat ik vond op Facebook. Er stond een bakje gekookte penne. Er was nog ongeveer 100g Hollandse garnaaltjes. In een grote schaal de pasta gemengd met de garnalen en een handje kappertjes. In een kommetje 2 lepels mascarpone losgeklopt met 1 lepel limoensap, witte peper en een scheutje vissaus. Dit door de pasta gehusseld met nog een heel klein beetje bakboter van de coquilles van zaterdag en flink wat vers geknipte dille uit de kruidentuin. 

Zie de eieren doorschemeren. 

Als maaltijd deze groenteschotel met knolselderijpuree. Puree gemaakt van 750g aardappel en een halve knolselderijknol. Als vulling eronder had ik in huis: 1 ui, 1 grote prei, 1 courgette, de andere helft van de knol, 2 tomaten en 2 geroosterde rode paprika's uit een pot. Gebakken in een klontje zoute boter en op smaak gemaakt met witte peper. Overgebracht in de ovenschaal zonder het vocht. In de ochtend klaar gezet en pas vlak voor het de grote oven in ging 5 eieren en de kaas toegevoegd. Voorverwarmd op 200° en ongeveer 20 minuten gegaard. Als je het voor 2 personen maakt kan het natuurlijk ook prima in de airfryer. Ik zou dan kiezen voor 180° en als het tevoren is klaar gezet wel zeker 15 minuten, misschien zelfs wel iets langer op lagere temperatuur als je het eiwit gestold wil hebben. Een heerlijk recept. De moeite waard, want wel even werk in de keuken. En in de juspan zaten nog 2 gehaktballen die konden worden verdeeld, maar daar was niet veel behoefte aan, nog een halfje over. Na het eten voor de kindjes nog wat appelmoes en voor zover gewenst yoghurt en fruit.

Maandag boerenkoolstamppot met rookworst en jus. De kool was geleverd als blad aan de stengels dus even in de keukenmachine fijngemaakt. De jus was er nog en een beetje aangevuld. 

De volgende dag was oudste zoon op bezoek en bakte partner pannenkoeken. Met speltbloem, bier en melk en iedere koek in boter. Op vraag met bacon, appel en zonder iets. Op tafel stroop, rietsuiker, jam, kaas en dadelstroop. Heerlijk zo nu en dan toch...

Woensdag aten we de rest van zondag opgebakken in de airfryer. Een paar stukjes gehakt en wat extra kaas er op, op 160°, ongeveer 20 minuten. Dat was of iets te lage temperatuur of iets te kort in de machine. Wel warm maar niet echt heet. Wel erg lekker. Ook nog de rest van de stoofpeertjes er bij. 


De volgende dag maakte ik brood pizzaatjes in de airfryerXL op de bakplaat. Op ontdooide casino-boterhammen een beetje olie, een beetje tomatenketchup, een plakje ham, stukjes tomaat, heerlijke burrata, geraspte kaas en Italiaanse kruiden. Na 6 minuten perfect. Twee tegelijk gebakken dus eerste gegeten, tweede in de pan. 

Met de nieuwe wekelijkse bestelling van de biologische winkel Hofweb kwamen o.a. een kleine rode kool en een grote goudrenet mee. Lekker om een maaltijd mee te maken in de slowcooker. Die aten we vrijdag. Omdat de kool en appel iets minder waren heb ik de rest min of meer op gevoel ook een beetje aangepast. Ik had nog een rest balsamicocrème met dadels en vijgen en heb gekozen voor een kleine rode ui en half kaneelstokje. Ik weet niet waarom de boter moet worden gesmolten en ook niet waarom het water warm moet zijn. En het vochtmengsel door elkaar kloppen leek me ook niet beslist noodzakelijk. Dus alles direct na het snijden in de Magimix en afmeten in de maatbeker in de pot en alles doorgeroerd. 
Partner vond het de hele dag niet lekker ruiken. Ik had de indruk dat er misschien teveel azijn in zat. Tussendoor daarom geroerd en 3 eetlepels donkerbruine suiker er bij gedaan. 
Na 8 uur op laag..... Het was erg nat dus door een zeef gegoten en het nat even bewaard. 
Ik bakte nog 100g gerookte spekblokjes en we aten er gekookte aardappels bij. 
De kool net wel nog ietsje zuur maar voor mij heerlijk met de spekjes en aardappels. En voor partner viel het erg mee :).

Op de laatste dag van deze blogweek bracht Sinterklaas cadeaus bij de zoon en schoondochter en de kleine jongetjes. Ook voor opa en oma stond in het grote boek zij de oudste van 3 jaar. Feest en natuurlijk na het uitpakken en de hectiek samen gegeten. Maandenlang niet en nu in één week at ik 2 x pannenkoeken. Leuk hoor. En natuurlijk in de middag lekkere hapjes (de kaas was al bijna op en de crackers stonden er naast, ha, ha).

En vandaag, zondag, maar eens kijken wat er nog ligt aan groenten. Daarover volgende week verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten