zondag 20 december 2020

Uit de airfryer(s): zuurkoolprakje, mini burrito's, frietblokjes, frittata en bloemkoolschotel; uit de slowcooker: stoofvlees; verder gerookte zalm, sliptong, stamppot met gehaktbal.

Frittata van vrijdag.

Als de restaurants open waren geweest, had ik daar deze zondag zeker voor gekozen. Maar nu werd het na het wegbrengen van de kleinzoon gewoon een pan met twee resten macaroni. Lekker met wat olijfolie en tomatenketchup langzaam opgewarmd in een ouderwetse braadpan. En geraspte kaas en tomaat op tafel. Een prima bord-op-schoot zondagavondmaal. 

Niet de mooiste foto, wel erg lekkere maaltijd van resten.

Op maandag aten we sliptong, 4 stuks, 400g met graten alleen bestrooid met versgemalen zwarte peper. Gebakken in een flinke eetlepel ghee en afgemaakt met een klont boter.  Ongeveer 4 minuten aan iedere kant. Had nog iets heter mogen beginnen. Als groenten snijbonen, even gekookt, en cocktailtomaatjes. Verder grote in de magnetron gepofte aardappels. Een extra saus gemaakt van 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 tenen knoflook, wat zwarte peper en wat vers geknipte peterselie. Ook erg lekker bij de aardappel. Heerlijk ook met de botersaus van de visjes. En een glas biologische witte wijn van Neleman.


Aan een rest zuurkoolprak een eerder gepofte aardappel toegevoegd en 100g even vooraf gebakken spekjes. Klontje boter erop en in het bakaccessoire van de airfryerXXL langzaam gebakken op 160°, na 15 minuten heerlijk warm. Vooraf in de airfryerXL mini burrito's gebakken in het mandje. Ook op lage temperatuur en gecontroleerd wanneer de korst knapperig was. Dat was na 10 minuten op 150° en toen nog 2 minuten op 180°. Na de zuurkool nog wat Franse kaas met een crackertje en een glas rode wijn. 

Woensdag stoofvlees uit de slowcooker. Er was 350g runderlap, in grove stukken gesneden en aangebakken in boter. Verder in stukjes in de pot 2 grote wortels, 1 grote ui, een stuk Chinese kool, 2 tenen knoflook, 5 tomaten. Een flesje verwarmd gemberbier, een scheut water, wat bouillonpoeder, 4 kruidnagels, 2 laurierblaadjes, ½ rood pepertje, 1 eetlepel witte wijnazijn en een flinke scheut tomatenketchup er door geroerd. Dan 1 volkorenboterham met mosterd bovenop en 8 uur op laag gezet. Bier en water verwarmd omdat koude vloeistof op warm vlees het vlees taai kan maken. Azijn en (zongedroogde) tomaten, of zoals ik nu heb gedaan puree, is nodig voor wat zuur in de pot wat zorgt voor zachter vlees. Wij wilden er eerst geen saus van maken dus gegeten met de hele stukken groenten. Erg lekker. Ik had met hulpstuk van de magimix weer eens blokjes aardappel gemaakt en deze gebakken met het speciale programma van de airfryerXXL. Heerlijke combinatie. Na het eten wel het vlees eruit gehaald en de rest tot saus gemaakt met de staafmixer en daarna het vlees weer terug gedaan. Voorlopig in de koelkast. Even nadenken waar het voor gebruikt kan worden.

Donderdag aten we een voorafje in de namiddag. Dat werd een rolletje van gerookte zalm, stukjes peer, besprenkeld met citroensap, en een sausje van Griekse yoghurt, mayonaise en zwarte peper. Het zoetige van de peer en het zilte van de zalm pasten heerlijk bij elkaar. Zelf bedacht dus geen linkje.

Voor 's avonds maakte ik gehaktballen. Met 300g rundergehakt, 1 ei, scheut tomatenketchup, restje van de yoghurt/mayonaisesaus, flink wat paneermeel, peper en snufje zout 4 ballen gemaakt. Had ooit gelezen dat een uurtje in de koelkast zorgt dat ze bij het bakken niet snel uit elkaar vallen dus dat gedaan. 

We aten ze bij de meest eenvoudige andijviestamppot. Zonder spekjes en ui. Aardappels gestampt met een flinke scheut room en dan de andijvie erdoor. Heerlijk hoor. 

Ik hou niet van weggooien van voedsel. Dus worden resten vaak ingevroren, eventueel als soep. Maar soms ontstaat er dan toch een probleem. Omdat er flink wat vlees binnenkwam van een goed gehouden varken moest ik deze vrijdagochtend toch een en ander naar de compost verplaatsen. Nog steeds goed voor moeder aarde, want die compost wordt dan weer gebruikt voor de tuin, maar het voelde toch wel een beetje als een soort van verspilling. Koken zonder resten over te houden is het beste, maar lukt me niet altijd. Wij eten vlees, kip, vis, wild maar alleen van dieren die het goed gehad hebben en met mate vandaar het kleine pakket. Als je kijkt naar deze varkens van Ben Bruurs vind ik het nog steeds verantwoord. 

We aten een vleesloze frittata. Er zijn heel, heel, heel erg veel recepten te vinden om een frittata te maken. En eigenlijk is het bijna hetzelfde als een dikke omelet. Ik gebruikte 5 eieren geklutst met wat room, met daarin de stukjes friet die over waren, een klein restje macaroni, 1 sjalotje, 2 oesterzwammen en een paar tomaatjes in stukjes, 3 uitgeperste knoflooktenen, wat geraspte kaas, een snufje zout en vers gevijzelde zwarte peper. Dat geheel in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan en 22 minuten gebakken op 160°. Heerlijk met in de andere airfryer afgebakken kaas-maïsbroodjes.

En zaterdag, de laatste dag alweer voor de komende kerstweek, aten we een bloemkoolschotel met penne en spekjes. Wel een hele, maar een kleine bloemkool gebruikt. Verder de hoeveelheden gehalveerd behalve de spekjes. In een ovenschaal passend op de bakplaat van de airfryerXL, 10 minuten op 160° en toen nog even op 180° om goed heet te laten worden. Heerlijk met een goed glas rode wijn en helemaal op.

Er zit bakpapier in de vorm, want deze is behoorlijk aangetast wat betreft de anti-aanbaklaag. Zolang ik geen andere goed passende vorm heb voor de airfryers, gebruik ik voor de veiligheid deze dus bedekt met bakpapier. 

En vandaag, zondag, sperziebonen en de overgebleven gehaktballen, dat is wel tamelijk zeker. Maar daarover volgende week dan maar weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten