zondag 17 mei 2020

Geroosterde groene asperges, gegrilde puntpaprika's en bloemkool uit de airfryer; een bijzonder broccolirecept uit de slowcooker; een soepje; junk-food; heerlijke sjalottensaus bij een karbonade.



Voor zondagavond wat groene asperges geroosterd in de airfryer. Ongeveer 20 minuten deels op 180° en deels op 165°. Lang getwijfeld over wat er bij te eten. Het werd stokbrood, een kommetje balsamico-crème met dadels en vijgen, plakjes rauwe ham, schaaltje hamblokjes, schaaltje gebakken spekjes en hard gekookte eieren. Een bijzonder lekkere combinatie van smaakjes. En een lekker drankje bij de koffie.

De uiteinden van de asperges, ook die van eerder bewaard, met wat water ongeveer 30 minuten laten trekken. Daarna de kontjes er uit en een flinke lepel fijngeknipte knoflookbieslook, een lepeltje bouillonpoeder en een aardige rest fijngesneden sla even laten meekoken. Vóór het eten om 17.00 uur, als de trek groot wordt, opgediend met een lepel Griekse yoghurt. Net genoeg voor ieder een kommetje. Heerlijk en gezond denk ik zo.

Omdat er door bestelverwarring nog 3 flinke zoete aardappelen lagen en ook nog 3 verse bietjes, heb ik daar zaterdag deze stamppot van gemaakt. Om pas maandag op te eten, maar om te voorkomen dat de groente weggegooid moest worden. De bietjes na koken met 2 kleine appels fijn gemaakt in de Onionchf met het roze mes. De dressing gemaakt met olijfolie,  tomatenketchup, limoensap, gerookte paprika en gevijzelde korianderbolletjes met de staafmixer. Aardappelen eerst gestampt, daarna de bietenmassa er doorheen geschept. Bij het opwarmen in de magnetron een klontje boter en de rest van de hamblokjes er door gedaan.

Een soort van experiment met broccoli. Ik kwam het recept tegen bij Patrick Delhaye op Facebook. Aan hem gevraagd of het ook zou gaan in de slowcooker. We kwamen overeen dat het uitgeprobeerd zou moeten worden en dan op de lage stand. Ik heb ⅔ van alle ingrediënten gebruikt want had maar 600g broccoli en een kleine slowcooker. Wel 3 tenen knoflook en 2 gewone rode pepers met zaadjes. Ooit in een tabel gezien dat van 50 minuten tot 3 uur koken zo'n 8 tot 10 uur op laag in de slowcooker moet zijn. Proberen maar dus en eerst op 8 uur gezet en tussendoor gekeken zo nu en dan. Op de site kun je wel zo'n beetje zien hoe het er uit moet zien :). Ik was er laat mee begonnen en wilde het echt alle tijd geven, dus aten we iets anders. Na 7½ uur hebben we geproefd en waren we verbaasd. Iets korter had zeker ook gekund want het waren nu niet veel stukjes meer.

Omdat ik erg trek had in lekkere frietjes hebben we voor dinsdagavond spareribs en sucuk/kebab besteld bij Fresco. Ook wel weer eens lekker na weken en weken zelf de mooiste dingen koken. En natuurlijk met een geweldige salade er bij, ha, ha. Wel veel over dus volgende dag nog een keer gebruik van gemaakt.

Dinsdag de bijzondere broccoli af laten koelen en de volgende dag, woensdag, aten we het op kamertemperatuur als hapje vooraf met crackers, de één met een whisky en de ander met een glas frisse witte Chardonnay. Heerlijk, maar niet te veel in één keer. Na dat hapje vooraf aten we woensdag wat later de in de airfryerXL in de bakpan opgewarmde rest van de spareribs, ongeveer 15 minuten op 140°. Ook een lapje kebab opgewarmd, in een pan met wat boter. De overgebleven sla er bij opgediend met de twee pitabroodjes. Was goed.

Op donderdag een karbonade van chicks and pigs met snijbonen en puree. Dat laatste natuurlijk niet uit een pak, maar gewoon aardappelen gekookt en puree van gemaakt met wat room en boter. Een karbonade kan ook in de airfryer, maar deze keer heb ik gekozen voor bakken in boter omdat de sjalottensaus me erg lekker leek.
Ik heb voor 2 karbonades de saus gemaakt met 3 sjalotten, een beetje bouillonpoeder, peper en wat water en room naar smaak. Wat was het lekker...

De volgende dag de rest puree met nog wat amsoistamppot opgebakken in de pan van de sjalottensaus met wat extra boter. Daarbij gegrilde puntpaprika's met tomaatjes uit de airfryer. Twee paprika's en 3 doormidden gesneden tomaatjes, olie en verse oregano uit de kruidentuin. Op tafel feta en ricotta om op de paprika te doen. Een lekkere vleesloze maaltijd (zonder foto).

Op de laatste dag van deze blogweek een ovenschotel met bloemkool uit de airfryer. Een kleine bloemkool en 150g penne gewoon gekookt. De spekblokjes, 100g, bak ik graag uit in een kleine steelpan. In dat zelfde pannetje daarna een saus gemaakt van ricotta, ongeveer 125g denk ik, en zo'n 100 ml room, moesten beiden op, met peper. Alles is al gaar dus ongeveer zo'n 13 minuten op 180° moest genoeg zijn. Heerlijk.

Na bijna 6 jaar heeft mijn airfryer XL besloten er mee te stoppen. Gewoon van de een op de andere dag ging hij niet meer aan. Ik heb naast de prachtige XXL met smart sensing technologie toch ook weer een XL van Philips gekocht. Ik gebruik heel graag de bakplaat die daarin past en die niet te gebruiken is in de grote XXL. Komt waarschijnlijk in het begin van volgende week. Dan kan ik als straks de corona-crisis voorbij is weer friet bakken voor meer mensen tegelijk :).

En vandaag, zondag, witte asperges. Hoe? Daarover later.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten