Zondag was het restjesdag. Eerst in de namiddag een kom soep. 's Avonds penne met de geroosterde bloemkool van vorige vrijdag opgebakken. Eenvoudig maar lekker.
Maandag met de zaterdag getrokken visbouillon en een rest prei met rijst en tomaat, paar stukjes komkommer met knoflook en een beetje waterkerssalade een soep gemaakt in de soepmachine. Deels in de vriezer bewaard, de rest voor een andere dag.
Hapje vooraf: rolletjes zalm in bladerdeeg. Ook op Facebook gevonden speciaal voor de airfryer. Ik had 3 plakjes bladerdeeg, roomkaas, 100g gerookte zalm en verse dille uit de kruidentuin. In de breedte opgerold en in 6 stukjes gesneden. Bewaard in de koelkast tot het tijd was om ze te bakken. Toen ingesmeerd met wat koffiemelk (gebruik ik vaak in plaats van ei). In het mandje van de airfryerXXL op een stukje bakpapier, iets kleiner dan de bodem zodat de lucht er langs kon. Ongeveer 10 minuten op 180°.

We aten dinsdag witte asperges, maar niet op de klassieke manier. Ik verwerkte ze in een lentequiche, die eigenlijk een hartige taart werd. Met een deel van een rol bladerdeeg, 2 hele dikke asperges in vieren gesneden, bijna 100g hamplakjes op de bodem en 3 eieren geklutst met 100ml slagroom, nootmuskaat en witte peper. Dit in de airfryer XXL in een ovenschaal in het mandje ongeveer 20 minuten op 180°. Goed geslaagd.
Als hapje vooraf had ik wat blaadjes waterkers in een schaaltje gedaan met een beetje olie met kruiden en daarop een heel klein stukje gekochte zalmpaté. Ook heel lekker.
De volgende dag aten we witlof uit de slowcooker. Eén grote en 1 kleine stronk witlof fijngesneden samen met 1 stengel lente-ui, 350g aardappel eerst gekookt, 75ml crème fraîche gemengd met wat mosterd, paprikapoeder, peper en zout, het geheel in de pot gemengd met 100g hamblokjes en 75g geraspte kaas. Ik heb gekozen voor 5 uur op laag. Heerlijk van smaak hoewel het er nooit zo aantrekkelijk uitziet.
Voorafgaand aan de vrijdagmaaltijd aten we een klassieke garnalencocktail. Zonder sla, wel een beetje knoflookbieslook op de bodem van het glas gedaan en een spriet ter versiering. Met een klein glaasje whisky buiten in de zon.
We maakten een leuke maaltijd met salades en pannenkoeken. Op tafel een kom met komkommer met dille, een kom met fijngesneden witlof met een beetje citroensap, een kom met mini-tomaatjes met wat lente-ui, een kom met tonijn uit een blikje en een kommetje met pecannoten. Een potje mosterd-dilledip, mayonaise en een potje pruimenchutney, gemaakt door een vriendin, om uit te kiezen. De pannenkoeken gebakken door partner en de noten even gebrand in de hete pan na de laatste pannenkoek.
En omdat de Hollandse garnaaltjes echt op moesten nog een keer een garnalencocktail maar deze keer met Campari en crème fraîche. Ooit een gelijkend recept gevonden, maar dat is niet meer te vinden op het internet.
Gemaakt met 85g Hollandse garnalen, ½ sinaasappel, ½ appel, 50 cl Campari, paar druppels citroensap, 1 eetlepel crème fraîche, beetje witte peper, snufje gedroogde dragon.
Appel en sinaasappel in kleine stukjes gesneden. Alles met elkaar vermengd en de garnalen er doorheen geschept. Een paar uur in de koelkast de smaken laten intrekken. Opgediend met een takje peterselie (vers uit de kruidentuin). Met een klein slokje Campari lekker in de zon.
En vandaag, zondag, ik denk wat resten combineren. Maar daarover volgende week.
Dag Sia,
BeantwoordenVerwijderenIk kom zomaar even goedemorgen zeggen. Goed te lezen dat je weer een heerlijke eet-week had. Voorzover ik tussen de regels doorlees ben je nog gezond w.b. corona en dat maakt mij blij. Je receptje van de tomaatjes-saus die je bij de spaghetti maakte, heeft me voor vandaag alvast op een idee gebracht. Voor de middag straks, want ik heb al geracefietst en mijn lijf heeft dan de rest van de dag wat herstel nodig.
Ik wens je alle goeds samen met je familie en blijf je hier volgen. (oOk hier in familie en vriendenkring gezond, maar het waart hier nu stevig rond in Molenlanden/Vijfheerenlanden. We waren al uiterst voorzichtig en nu nog meer, ook al laten veel mensen 'de teugels vieren' nu berichten van RIVM minder ernstig worden. Hoe gevaarlijk!!)
Liefs Florina.
Ha Florina. Leuk dat je weer reageert. We zijn echt bizar voorzichtig want niet zo gezondheid en ook vooral partner zeer op leeftijd hè. Ik bestel alles en dat betekent wel een beetje vooruit plannen om te zien wat ik in een komende week nodig heb. Leuk om te doen hoor. Jij en de mensen om je heen ook alle goeds. En wees inderdaad maar goed voorzichtig. Groetjes, Sia
Verwijderen