zondag 22 maart 2020

Uit de airfryer: broccolitaart, rundervinken en ovenschotel met kabeljauw; verjaardagsdiner voor 2; ganzenbout met spitskool en puree uit de slowcooker en lekkere wijnen.


Na een nacht en dag erg beroerd te zijn geweest, deze zondag wel weer een ontbijtje genuttigd. Nog niet helemaal op orde, maar wel een lichte pastamaaltijd gemaakt. Precies volgens recept deze keer.



Nog steeds een beetje wankel, maar wel gekookt maandag. We aten in boter gebakken drumsticks met een in de magnetron gepofte aardappel en sla, komkommer en tomaatjes. Lekker hoor.

Dinsdag een broccolitaart. Ik had 100g wilde broccoli-scheuten, even gekookt, 4 flinke kastanjechampignons gebakken met 1 rode ui, verder 6 kleine pruimtomaatjes in stukjes gesneden. De zijkanten van een bakblik bekleed met repen bladerdeeg, de bodem ingesmeerd met boter, alle groenten er in, flink wat verse oregano uit de kruidentuin erover en wat zwarte peper. Dan 2 eieren geklutst met 100ml crème fraîche en als laatste een halve bol mozzarella in stukjes gescheurd. Dan het geheel afgedekt met bladerdeeg en ingesmeerd met koffiemelk. Paar gaatjes er in geprikt en 20 minuten gebakken op 180° in de airfryer. Het werd dus een omgekeerde taart. Een lekkere vleesloze maaltijd.

Dan de stille verjaardag van partner. We zijn vrijwillig geïsoleerd vanwege leeftijd en niet volledig gezond, dus geen volk in huis. Jammer dat er voorlopig dus ook niet gekookt wordt voor gasten. Maar, ook voor samen zijn er natuurlijk leuke dingen te bedenken.
Als voorgerecht gerookte forel. Weliswaar zonder de garnaaltjes, maar toch erg lekker.
Daarna een in boter gebakken biefstukje voor de jarige, groene asperges met mascarponesaus en een broodje. De bladerdeegvorm was niet helemaal gelukt, dus de asperges er naast gelegd. De mascarpone opgewarmd met peterselie en dille. Die bladerdeegvorm was gemaakt van de rest van de rol bladerdeeg van de broccolitaart. Het deeg in 2 delen verdeeld, de randen omgevouwen en 15 minuten gebakken in de airfryer op 200°. Maar blijkbaar niet genoeg gaatjes geprikt, want kwam toch bol te staan. Maar de combinatie was heerlijk.
Een bijzondere wijn er bij opengemaakt.
Lekkere kaas, lekkere flap, maar zonder chocola want we waren vol en koffie met een oude jenever. Al met al, een feestelijke verjaardag.

Een rest rode kool en een grote gepofte aardappel uit de koelkast, samen verwarmd in de magnetron. De rest van de peer van de flap aangevuld met een nieuwe peer, bladen sla en 2 in de airfryer gebakken rundervinken, 13 minuten op 180°. Wat een eenvoudige maar lekkere maaltijd.

Vrijdag, visdag. Dat is zeker niet altijd zo, maar deze keer een ovenschotel met broccoli en kabeljauw. Ik had van alles iets minder, maar de verhoudingen wel ongeveer hetzelfde. Verse peterselie trouwens. De aardappelen en groenten gekookt en gemengd met de ui en kruiden. Maar de 2 stukken vis heb ik heel gelaten en tussen de groenten geschoven. Verder gewone room gebruikt. En een beetje geraspte kaas erover gestrooid. Ik had in de middag gekookt, dus vanaf bijna afgekoeld de airfryer in. Gekozen voor 180°, na 10 minuten gekeken en vork er in, daarna nog 10 minuten op 160°. Was prima. Een heerlijk glas witte wijn er bij van Neleman, de lekkerste biologische wijn die ik ken.

Met gebruik making van het recept voor parelhoen, aten we op de laatste dag van deze blogweek ganzenbout met spitskool uit de slowcooker. Heel eenvoudig, 100g gerookte spekjes op de bodem, 1 bout van 260g er op, ingepakt met bladen van de spitskool, 60g boter, flink wat zwarte peper en een slok water erbij en 6 uur op laag. In de ander pot van de duo aardappelpuree gemaakt met 1 stuk pastinaak en aardappels tot 440g. Ook hier boter en water, ongeveer 25g en 25cc en dan 7 uur op laag. Beiden heerlijk maar het hadden wel wat meer koolbladen mogen zijn.

En vandaag, zondag, de gerookte makreel moet op. Maar daarover volgende week.




2 opmerkingen:

  1. Lieve Sia, wat fijn toch een blog van je te lezen. Wat een wijsheid van jullie, zelfgekozen isolatie. Heel verstandig. En daardoor een 'stille' verjaardag van partner. Maar ik wil hem met name maar ook jou alsnog van harte feliciteren. Juist nú moet je het leven vieren en hopen en bidden dat je nog vele jaren in gezondheid met elkaar mag leven!
    Ik wens je de komende tijd veel sterkte, geduld en liefde voor elkaar. Hoe moeilijk, hoe zorgelijk en onvoorspelbaar deze tijd van leven ook is.
    Lieve groet, Florina.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, Florina, rare tijd. Maar wij hebben het geluk nog samen te zijn en kinderen te hebben die filmpjes sturen, facetimen etc. We vereenzamen dus niet. En we hebben een grote tuin om lekker naar buiten te kunnen en te genieten van de ontluikende lente. Jullie daar ook heel veel sterkte hoor. Stay save. Groet, Sia

    BeantwoordenVerwijderen