zondag 12 januari 2020

Airfryer: opwarmen, afbakken, witlofschotel; soepmaker: lekkere resten-combinatie; slowcooker: zuurkool; in de pan: karbonade, aardappels en opgebakken zuurkool; paksoisalade.

We hadden zondag gasten voor de lunch. De preisoep die ik maakte voor het kerstetentje uit de vriezer gehaald. Bij de biologische webwinkel had ik broodjes met olijven gekocht. Die waren echt een succes. Even afgebakken in de airfryer. Verder natuurlijk lekker brood en beleg op tafel.

Maandag een rare dag wat eten betreft. Ik was tot 19.00 buiten de deur. Partner at een met spekjes opgebakken rest hutspot en ik had een rest van de hartige taart even opgewarmd in de airfryer met tomaatjes en avocado er bij.

Daarna werd alles weer gewoon. In de soepmaker: restje van de "pindasoep", klein beetje huzarensalade, kooknat uit de hutspot, idem van de pompoen, een restje pompoen, een sjalot en een aardappel. Dat samen op de pureerstand. Dat leverde een heerlijke drinksoep op. Eerst een kom op dinsdag, dan nog een kom op donderdag.

Dinsdag maakte ik een heel eenvoudig zuurkoolschotel in de slowcooker. In plaats van de rookworst in stukjes heb ik 100g hamblokjes gebruikt en ongeveer 700g aardappel, 1 pakje zuurkool en ¾ van een blikje ananas van 400g. De rookworst er wel het laatste half uur bovenop gelegd want heel vinden we hem lekkerder. Na 8 uur de pot op tafel. Niet gehusseld of gestampt, maar het eten uit het nat scheppen was de beste manier van presenteren. En de worst natuurlijk er naast. Heerlijk maar genoeg over voor een opbakprakje te zijner tijd.


De volgende dag een karbonade gebakken voor partner in olie en boter. Een heerlijke salade er bij met aangepast recept: kropsla, 1 rode ui in stukjes, 4 dadels en 6 gedroogde abrikozen geweld en in stukjes gesneden, handje amandelen gebakken in een beetje olie en gemengd met za'atar en kruidenzout, stukjes feta. Voor mij wat extra feta en ook hadden we nog een in de airfryer afgebakken stokbrood. Heerlijke maaltijd.


Kom soep met een lepeltje crème fraîche, lekker.

Donderdag witlof uit de airfryer. Het recept met bacon en geitenkaas. In plaats van rode pesto heb ik een paar gedroogde tomaten in olie fijn gemaakt met 4 teentjes ingemaakte knoflook. Prima vervanging. Verder gekozen voor 2 flinke struikjes witlof, bedekt met dat mengsel, dan een plakje rauwe ham en dan verkruimelde feta. Wat pijnboompitten er over en vanaf koud (want 's middags al gekookt) 10 minuten op 180°.

De rauw gebakken aardappels gebakken in een beetje olie van de panzanella en een klontje boter (dat soort resten, ook jus van de karbonade b.v. bewaar ik ook) bestrooid met een beetje kruidenzout en Italiaanse kruiden. Erg lekker om ze eerst 20 minuten zacht te laten bakken onder deksel en dan op hoog vuur bruin te bakken.

Vrijdag eerst in de namiddag wat lekkere stukjes droge worst gegeten, één met blauwe kaas en spar en één met truffel, met overheerlijke Kari's crackers.
Daarna 's avonds de rest zuurkool, in plakjes gesneden stukje rookworst en een paar gebakken aardappeltjes in de pan gedaan waar ik eerst spekblokjes in heb gebakken.

Op de laatste dag van deze blogweek paksoisalade met sinaasappel. Een struikje paksoi fijngesneden, 1 sinaasappel geperst over 80g rozijnen, 1 sinaasappel in stukjes door de paksoi. Voor de dressing: 1½ lepel honing, 1½ lepel sesamolie, ¾ lepel citroensap en 1 lepel oranjebloesemwater. 
Daarbij 2 theelepels mierikswortel met veenbes, een pasta die al lang in huis is, ooit gekregen, en wat peper en kruidenzout. Een beetje witte rijst er bij gekookt in de rijstkoker. Eieren hardgekookt en er Indische eieren van gemaakt met 100ml volle melk, 2 eetlepels pindakaas en een flinke scheut sojasaus. Seroendeng, uitjes en kroepoek op tafel.

En vandaag, zondag, eerst even op visite en dan soep met brood denk ik. Maar daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten