zondag 22 september 2019

Snoepballetjes van dadel en walnoot, pompoen met tallegio en spruitjes met spekjes uit de oven, aardappelpuree met kaas en geroosterde paprika uit de airfryer, eten in 't Schippershuis, cottage pie uit de slowcooker.


Met dadels en walnoten leuke snoepballetjes gemaakt in de grote kom van de magimix. Met kokoscrème, pindakaas, honing, cacaopoeder en vanille-extract. Bewaard in de koelkast. Lekker zoet.

Van een pompoen van 600g waar 450g van over bleef maakte ik pompoen met tallegio in de grote oven. In plaats van tallegio was er chaumes. In de ochtend het pompoentje al schoongemaakt en gaar gestoomd. We vonden het een beetje te sterke kaas, maar misschien was iets minder beter geweest. Wie waren met 4 en de dreumes (en natuurlijk ook de baby maar dat doet er nog niet zo veel toe in het kader van eten koken). Ik maakte verder aardappelpuree, gewoon in de pan met boter, room en zwarte peper, sla met een scheutje olie en stukjes walnoot, een blikje boterbonen en 4 beefburgers gebakken in boter en olie. Geen tijd voor foto's :).

De volgende dag de rest van de aardappelpuree in een ovenschaaltje gedaan, bedekt met geraspte kaas en 20 minuten op 160° gebakken in de airfryer. De sla die over was 'opgepimpt' met een restje boterbonen, nog wat geprakt ei en hamblokjes van zaterdag en een paar stukjes pompoen met kaas. Verse peterselie en bieslook erover, lekker. Wat jus opgewarmd voor bij de puree. En de gerookte makreelfilet aten we koud.
Dinsdag een vleesloze maaltijd, curry met sperziebonen.
Volledig aangepast: 200g sperziebonen, 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 cm verse gember, 1 rode peper zonder zaadjes, 4 grote champignons in stukjes, 3 eetlepels tomatenpassata, een stukje kokoscrème en een flinke scheut water, ½ theelepel kurkuma, 1 theelepel komijn, 1 eetlepel tamarindepasta, ½ eetlepel lichtbruine suiker. De ui, knoflook, gember en rode peper fijn gemaakt in de Onionchef met het paarse mes. Lekker met in de airfryer afgebakken naanbrood.

Een beetje moes gemaakt van 2 appels en 1 kiwi en een scheutje water. In een pannetje want bij zulke kleine hoeveelheden wil mijn soepmaker wel eens aanbranden en dat weer schoonmaken had ik geen zin in. En ik stond toch in de keuken want intussen maakte ik de paprikasaus.

De bedoeling op woensdag was een filetlapje met geroosterde paprikasaus, komkommer en het 2e stuk naanbrood uit de verpakking. De saus gemaakt en ingevroren. Eerst 1 grote rode paprika op 200° 15 minuten geroosterd op de bakpan in de airfryer. Samen met 2 tenen gefruite knoflook, 1 rode peper en 1 grote sjalot, even gebakken. Dan 90ml  tomatenpassata en veel basilicum er bij. Met de staafmixer glad gemaakt. Later bij het opwarmen nog wat room toevoegen. Vlees, komkommer en brood in de koelkast en uit eten gegaan bij ons plaatselijk Restaurant 't Schippershuis.

Daar aten we als voorgerechten garnalencocktail en eendeborst. Heerlijk maar vooral de eendeborst wel wat veel. Daarna voor partner de gewokte ossenhaas met gamba's en voor mij de Black Angus burger. Beiden zeer smakelijk. En tenslotte nog een dessert, Coupe Kenia en Sunday Karamel. Dat laatste staat niet op de kaart via de site, maar is onvoorstelbaar lekker en zoet. Een leuke gezellige avond met prima eten. De wijn was zeker O.K. en een calvados of armagnac bij de koffie was lekker.




Schoondochter met dreumes en baby kwamen een paar dagen logeren. Op donderdag, zoon at nog mee, maakte ik een Cottage Pie in de slowcooker uit het kookboek Slow cooked vega van Kathy Holder. Ik vind recepten vrijwel altijd teveel, dus ook nu gekozen voor wat minder; 600g aardappel tot puree gemaakt. In de pot 1 courgette, 1 ui, 2 wortels en 2 tenen knoflook door de fijne rasp van de Magimix gedaan, 1 blik afgegoten linzen van 400g en 1 blik gepelde tomaten met nat er bij. Daarop eerst een takje tijm en een takje oregano uit de kruidentuin en dat afgedekt met de puree. En dan toch nog teveel.


Verder bakte ik de 2 eerder ontdooide filetlapjes zo'n 5 minuten op de bakpan in de airfryer op 175°. De appel-kiwimoes, stukjes komkommer en stukjes brood op tafel.

Voor het burenfeest van zaterdag maakte ik op vrijdag een cheesecake. Uit het boek Cheesecake van Sabine Koning. Het No Bake basisrecept, 200gr fijngemaakte koek in 50gr gesmolten boter als bodem. Voor het beslag 600g roomkaas, ik had ...., opgeklopt met 100g poedersuiker en merg uit 1 vanillestokje. Daar 150ml slagroom en 1 zakje klopfix bij gedaan en en dit stijfgeklopt. Boterkruimels in de met bakpapier bekleedde springvorm, cheesecakebeslag er op en een nacht in de koelkast laten staan. Vóór het meenemen de volgende dag versierd met verschillende zoete dingetjes.



's Avonds aten we geroosterde spruitjes met spekjes. Ongeveer 600g spruitjes kort gekookt. Zo'n 200g spekjes gebakken met 1 flinke ui en 1 teen knoflook. Alles bij elkaar 30 minuten in de grote oven gedaan op 200°. Aardappeltjes gestoofd in de magnetron. We aten er voor het dreumesje nog wat erwtjes bij en de door hen meegebrachte maïskoekjes lekker opgebakken in de airfryer, 4 minuten op 175°.

Na een drukke, vrolijke dag met moeder en 2 kindjes hebben we op de laatste dag van deze blogweek eten gehaald bij Letoko in Numansdorp. Een zelf samengesteld menu voor 4 personen. Was erg lekker.

En vandaag, zondag, waarschijnlijk nog een keer koken voor het gezin. Maar daarover later.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten