zondag 15 januari 2017

Bietjes uit de airfryer, tomatensaus en stoofvlees uit de slowcooker, soep van biet, rode ui, sla, aardappel en kikkererwten.

Op zondag kregen we een oliebol en glas bubbeltjes bij het nieuwjaarsconcert, hapjes en ook nog eten bij de buren vanwege jarige buurman, dus thuis hoefde niets in de keuken.


We aten maandag bietjes met gehakt en puree. Iets minder dan een pond zilte aardappelen, 250 g gekookte bietjes, 2 kleine gele uien, Provençaalse kruiden en ½ pond rundergehakt met peper en zout. De boter om ui en bietjes in te bakken heb ik niet afgemeten. Melk, mosterd en boter naar smaak in de puree. Op 180° 15 minuten in de airfryer. Precies genoeg voor samen en erg lekker. De andere helft van het pond gehakt vast geruld met een Marokkaans kruidenmengsel.

Witlofsalade, gerookte makreel en een stuk stokbrood. Het enige warme was het afgebakken stokbrood (in de airfryer natuurlijk). En wat is die mayonaise van Hellman toch heerlijk.
Niet biologisch, wel met vrije-uitloopeieren gemaakt (etiket).

Dan woensdag gewoon aardappelen, groente, vlees: bloemkool met een sausje maar dan anders. Tomatensaus gemaakt in de slowcooker van 3 grote trostomaten, 1 rode paprika, 2 kleine gele uien, 1 kleine rode ui, 2 tenen knoflook, scheut rode wijn, scheut passata, beetje gedroogde oregano, peper en een vers laurierblad. Na 6 uur op laag in de kleine cooker verse tijm, rozemarijn en peterselie er bij gedaan. Nog een uurtje laten staan. Daarna de takjes verwijderd en met de staafmixer glad gemaakt. Het eerder gerulde ½ pond gehakt er in gedaan en opgewarmd wat ik nodig had. Het gerecht verder gemaakt van ½ bloemkool en gekookte aardappelen.

Nog 2 gekookte bietjes in de koelkast. Een salade met kikkererwten werd het. Eerst 100 g kikkererwten 24 uur geweekt en daarna 1½ uur gekookt. Een kropje Romaanse sla klein gesneden. De bietjes en een rode ui in stukjes gesneden en samen met gedroogde koriander en munt door de erwten gehusseld. Van olie, 2 tenen knoflook, een scheutje rode wijnazijn en een lepeltje sap van de bietjes een dressing gemaakt en er door geschept. Sla op de schaal, daarop het bietjes/erwtenmengsel, daarop feta en pecannoten. Een stokbrood afgebakken in de airfryer. Heerlijk, maar zoals meestal, teveel voor 2 personen. De rest (zonder kaas en noten) met het kooknat van de kikkererwten en sap van de bieten en een aardappel in stukjes in de soepmachine gedaan. Mooi soepje.

Lekker, frietje stoofvlees. Het stoofvlees heb ik een beetje aangepast. Een kilo rundvlees in grove stukken gesneden, 5 uien waarvan 1 stuk met 8 kruidnagels, 5 tenen knoflook, een bouillonblokje opgelost in 33 cc verwarmd bier, 8 groene peperbolletjes, 2 eetlepels witte wijnazijn, 4 zongedroogde tomaten uit de olie, een takje laurierblaadjes van eigen struik, 2 boterhammen met mosterd. Bier verwarmd omdat ik ooit ergens las dat warm vlees overgieten met koude vloeistof het vlees taai kan maken. Beetje water gebruikt om na het bakken van het vlees de hete pan van jus en aanbaksel te ontdoen. Een scheutje heet water in de grote slowcookerpan gedaan, dan het vlees, daarop de rest. Wortelen had ik niet in huis en tomatenblokjes wilde ik er niet in omdat we eerder ook al tomatensaus hadden gegeten. Na 8 uur op laag het vlees, de laurier en de kruidnagels er uitgehaald en de rest met de staafmixer bewerkt. Daarna het vlees weer terug gedaan en nog ¾ uur laten staan op laag.
Het vlees nog sappig, heerlijke saus.
(De rest van het stoofvlees ingevroren voor een andere keer; 2 x met vlees, 1 x alleen saus)

Ondanks dat er een aifryer staat heb ik deze keer toch gekozen om de friet in de oven te bakken. Wilde graag uitproberen of dat zou werken met verse, zelfgesneden aardappels. Heerlijke, echt krokante friet op deze manier. Met olie en bloem volgende keer in de airfryer proberen.
Een schaaltje appelmoes wat er nog stond heb ik gemengd met 2 zeer rijpe peren in stukjes en sap van een sinaasappel. Lekker fris als bijgerecht.
.
Op de laatste dag van deze blogweek een vleesloos gerecht, spruitjes met kaas en cashewnoten. Aardappeltjes 's middags gekookt, cashewnoten bleken op, daarom paranoten gebruikt. Met evenveel aardappeltjes als spruitjes, ieder 350g, was het iets te aardappelig naar onze smaak. Als kaas 50g jong en 50g La Tur die op moest. Lekker smeuïg.

Voorgerecht een soort van guacamole. Eén overrijpe avocado, 1 sjalotje, 1 bosuitje, 1 flinke teen knoflook, 1 gedroogde tomaat uit de olie,  kneep truffelmayonaise,  kneusje citroensap, zwarte peper. Op een biologische boekweitcracker. Lekker hapje.

En vandaag, zondag? Witlof? Of rode kool? We zullen zien.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten