zondag 29 juli 2018

Geroosterd brood met pindakaas en spekjes, pesto van paardenbloemblad, oeuf en cocotte en bbc-worst in de airfryer, muntijs in de ijsmachine, nasi kuning in de rijstkoker en kip in mangosaus in de slowcooker. En een soepje.

Vóór het bakken
Een kom soep bij de Tour. Voor 's avonds iets met kastanjechampignons veronderstelde ik aan het eind van de vorige blogpost. Het werd voor de zondag deze tapa als hapje vooraf. Verder een beetje Romaanse sla met een rest koude sperziebonen met amandelen en een beetje dressing daarvan. En een geroosterde witte boterham met pindakaas en spekjes. Gaat dus om de kokos maple pindakaas met ontbijtspek. Ik heb bij een paar lepels scherpe Surinaamse pindakaas een beetje kokos gedaan en een scheutje agavesiroop (was wel in huis). Zag bij de ingrediëntenlijst 10% kokos en 4.5 % maplesyrup staan, dus daar ben ik zo'n beetje vanuit gegaan. De spekjes gebakken in de magnetron. Wat een ontdekking. Perfect. Warm brood besmeerd met de pindakaas en daarop de spekjes verdeeld. Heerlijk.

Maandag pesto gemaakt van 34g fris paardenbloemblad en 6g basilicum. Met 40g kaas, 40g pijnboompitten, 2 tenen knoflook, olie en peper naar smaak. In de OnionChef met het zwarte mes. Snel en lekker. Van de eerste in een pot gepote aardappel ging het blad dood, dus de aardappelen "gerooid". Drie nieuwe voor één oude, grappig hoor.


We aten een stamppot met Romaanse sla. Heel eenvoudig, aardappelen gekookt (nog niet die nieuwe die we zelf hebben geoogst), fijngesneden sla erdoor gestampt, oude jus gemengd met stukje boter en erdoor gehusseld. Rookworst van Freek en Marleen. Binnen opscheppen, schepje grove mosterd en buiten aan het kleine tafeltje eten.

Voor de lunch met een goede vriend - oud collega maakte ik dinsdag een oeuf en cocotte. Moest wel 10 minuten in de airfryer op 170°.

Verder een eenvoudige pasta pesto van 225g fusilli, met 4 eetlepels zelfgemaakte pesto, 1 kleine ui, 1 teen knoflook en 75g diepvrieserwten, zonder broccoli.

Daar aten we een tomatensalade met verse kruiden bij. Ik gebruikte 3 tomaten en per soort naar verhouding wat meer verse kruiden.

En als toetje zomerfruit met sinaasappel-mascarpone. Met blauwe- en rode bessen en goudbessen. Die mascarpone met sinaasappelsap is echt heel erg lekker, zonder suiker trouwens. Het fruit natuurlijk ook. Mooi toetje.

Woensdag, mijn verjaardag, zomer en meestal, ook dit jaar, alle kinders in het buitenland. We aten daarom samen in Restaurant De Gravin in Oud Beijerland.
In de middag nog een fruit-met-yoghurt-en-sinaasappelsap lunch. s'Avonds had ik een zomerse salade met gerookte zalm, een diamanthaasje en dessert met amarenekersen. Een heerlijk glaasje 'koude komkommersoep' als amuse. Leuke gerechten, fijne sfeer.

Dan een dag met als hoogtepunt 36°. Weliswaar een tamelijk frisse keuken in ons oude huis, maar toch... Voor ieder een barbecueworst in 5 minuten op 200° gebakken op de grillpan in de airfryer. Er bij een restje stamppot voor mij en een restje pasta voor de ander, beiden opgewarmd in de magnetron. Wat sla bij de pasta en het laatste aardbeienijs met verse aardbeien toe.


Hoewel de temperatuur op vrijdag nog niet veel frisser was (in tegendeel), toch vast wat voorbereidingen voor een etentje met vrienden op zaterdag omdat we al om 15.00 uur bij elkaar kwamen, dus 's morgens niet heel veel tijd.

Ik maakte Marokkaans muntijs. Verse munt uit de kruidenbak, deze keer 125g witte basterdsuiker en verder volgens recept in de zelfdraaiende ijsmachine.

Ook voor het onderdeel kaas, ricotta met vijgen en spek, vast een en ander klaar gezet. Gekozen voor 250g ricotta, en 225g ontbijtspek. De ricotta geklopt met de rasp van de schil van een grote sinaasappel en een flinke theelepel gedroogde tijm. Het spek gemengd met de honing en chilivlokken.

De dressing voor de oosterse garnalencocktail ook vooruit gemaakt. Precies volgens recept en de fijngesneden kool er al doorheen gedaan. Leek me goed om de smaken op elkaar te laten inwerken.
Inmiddels 33°.

Nog even een soep gemaakt in de soepmachine van de rest van een bakje sla, wat fusilli,  een paar tomaten en wat resten van verschillende vinaigrettes. De rest van de dag rustig aan. 's Avonds de soep gegeten met een afgebakken stokbrood, scheutje room er in, boter en soepstengels. Extra nog wat kaas.

Leuk om even tussendoor te melden. Door de lange droogte gaat nu al het spoelwater van alles wat gebruikt wordt in de keuken in een teil en naar buiten zodra het is afgekoeld. Schrikken hoeveel water er dus op een dag door het aanrecht wegspoelt, wat nu allemaal direct op de planten gaat. Moeten we maar blijven doen in de lente, zomer en herfst.

Zaterdag verder.
Als hoofdgerecht kip in mangosaus. Ik had 1200g kippendijen met botje (8 stuks). Deze even aangebakken en verdeeld over 2 potten van de duo-slowcooker (want de grote niet gerepareerd en de multicooker nog niet in gebruik). Een rode ui onderin. Saus gemaakt met de staafmixer van 2 niet volledig rijpe mango's (moest maar), 2 bosuitjes, 1 hele groene peper van de struik, 2 tenen knoflook, koriander, citroen- en sinaasappelsap, soja- en vissaus en een schepje rietsuiker. Dit weer eerlijk verdeeld over de 2 potten. De cooker 4 uur op laag gezet. Heerlijke kip en niet uit elkaar gevallen.

Met als groente een oosters broccoli gerecht. Broccoli gekookt. Schijfjes van 3 tenen knoflook gebakken en sesamzaad geroosterd. De dressing gemaakt met sesamolie, sojasaus, 4 gekonfijte gemalen gemberbolletjes, paar chilivlokjes en citroensap. Helemaal schoon op, lekker dus.

De nasi kuning heb ik gemaakt in de rijstkoker. In plaats van 500 maar 250g  basmatirijst want altijd veel te veel. Verder een heel blik, 400cc, kokosmelk (weet niet wat dik en dun is, deze was dun). Beetje water extra en gedroogde sereh uit een potje, ½ theelepel kurkuma, een vers laurierblaadje van de struik en een kippenbouillonblokje. Precies genoeg en echt heel erg lekker op deze manier.

Omdat ik wokgarnalen had die al waren voorzien van wat kruiden en knoflook, voor ieder 4 gebakken in de rest van de knoflookolie van de gebakken schijfjes knoflook van de broccoli. Onderin grote glazen de kooldressing, daarop de garnalen, daarover wat koriander.

De ricotta met vijgen was ook een succes. Het spek met honing was helemaal kleverig geworden, maar dat was prima. Zonder de stukjes vijg was ook goed geweest trouwens.


En vandaag, zondag, niet veel restjes, wel een beetje moe, nog maar even over nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten