zondag 24 juni 2018

Soep en nog eens soep, kabeljauw -, bloemkool en friet uit de airfryer, zoete aardappel en spitskool uit de slowcooker, gasten.

Moe maar tevreden keken we terug op de zaterdag met gasten. Deze zondag dus heel kalm aan. De Boeuf Bourguignon ingevroren voor later. Toen de soepmaker maar eens aan het werk gezet. Beetje coleslaw, 2 groene asperges, wat wortel en paprikastukjes, restje gehakte tomaat, binnenste van de gehakte tomaten, een paar gebakken aardappeltjes, paar takjes peterselie, water tot de onderste streep en draaien maar weer. Met brood en kaas prima avondmaal.


Intussen heb ik ook een pond groene asperges ingevroren. Uiteinden afgesneden, niet geblancheerd, vacuĆ¼m getrokken met de foodsaver. Ben benieuwd naar later.

Maandag voor ieder een kopje soep. Daarna een koude pizette met smeersel, zalm en tomaat (waren er twee over van zaterdag) met sla en tomaatjes. Koud ook heel lekker trouwens.

De volgende dag kabeljauw met dillesaus. Een rest van het mengsel voor de pizettes, roomkaas, zure room en bosui, heb ik gebruikt als basis. Hier een beetje mosterd, peper, verse dille en citroensap bij gedaan en dat bovenop de knoflook gelegd. Airfryer voorverwarmd op 180° en 15 minuten gebakken, dan nog 5 extra op 200°. De rest van de courgette met kaas van zaterdag opgewarmd in de magnetron smaakte er goed bij. Ik maakte verder gepofte zoete aardappel uit de slowcooker.
Erg eenvoudig, 3 bataten gewassen, ingeprikt, heel klein beetje water in de pot en op laag gezet. Na 6 uur heerlijk zacht (2 was genoeg geweest).

Woensdag beetje gerommeld in de keuken. Gebakken ei, sla, brood.

Omdat de gekochte bos munt echt op moest en ik het menu voor zondag, visite, al klaar had, eerst maar vast het muntijs gemaakt in de ijsmachine. Met iets minder suiker en daar lichtbruine basterd voor gekozen.

Donderdag weer echt gekookt, geroosterde bloemkool met koriander. Ik heb de bloemkool eerst even geblancheerd, de helft gebruikt en de rest ingevroren. Chilipoeder gebruikt in plaats van rode peper. De airfryer voorverwarmd op 180°, de bloemkool op de bakpan, goed afgedekt vanwege rondvliegen, zo'n 12 minuten gebakken. Voor de saus een hele bos koriander gemixt met wat zure room aangevuld met Griekse yoghurt, 2 tenen knoflook en wat limoensap. De zoete aardappel die over was samen gedeeld, worstjes gebakken en een stukje desembrood er bij gegeten.

Van de rest van de koriandersaus, een klein stukje zoete aardappel, een rest gemengde sla, het restje courgette met kaas en water een heerlijke soep voor zaterdag gemaakt in de soepmachine.

Vanwege alle voorbereidingen en extra boodschappen voor zaterdag en zondag, niet veel inspiratie voor de vrijdag. Twee voorgegaarde spareribs uit het worstpakket (25 minuten in de oven op 180°) uit de diepvries gehaald en een vorige zomer gemaakt doosje moes van kroosjes en Japanse wijnbessen. En toen kwam de jongste met vrouw en kind. Bij het boodschappen doen nog twee voorgegaarde spareribs meegebracht en ik maakte er een bak sla en in de airfryer gebakken aardappels bij. Was een volle schaal en het duurde flink langer dan aangegeven in het recept.
Nieuwe haring met een korenwijn vooraf en een zoetje bij de koffie toe.

Wat over was.
Op zaterdag kwam oudste met vriendin en dochtertje eten. Uit het Griekse kookboek maakte ik op vrijdag vast skordalia (zie daar) en een courgettesalade. Een flinke courgette 10 minuten gekookt en laten uitlekken. In kleine blokjes gesneden en vermengd met ½ eetlepel fijngesneden munt (vers uit de kruidentuin nu). Een saus gemaakt van 3 eetlepels olie, 3 eetlepels wijnazijn en peper en zout. De saus en courgette samengebracht.


Geen groot diner op deze laatste blogdag (of eigenlijk best wel, ha, ha), maar wel lekker gekookt natuurlijk. Eerst de skordalia en courgettesalade met brood, boter en olijven. De skordalia en courgettesalade vielen gelukkig zeer in de smaak. Dan een kommetje koriandersoep met een crackertje. Vervolgens als hoofdgerecht spitskool uit de slowcooker. Er bij een tomatensalade en pilaf (zie ook blog van 8 april). Dan nog kaas en eerder gemaakt aardbeienijs met verse aardbeien. Tot het ijs heerlijk buiten kunnen eten. Koffie en een lekker zoetje na de laatste voetbalwedstrijd. Was weer heel gezellig.

En vandaag, zondag, weer visite met een uitgebreide lunch. Daarover volgende week.

1 opmerking:

  1. Ha, ha, het was geen friet, maar het waren gebakken aardappeltjes. Nou ja.

    BeantwoordenVerwijderen