zondag 10 december 2017

Spaghetti met makreel, varkensoester, advocaat muffins en witlof uit de airfryer, hutspot uit de slowcooker, magnetron-koken, worst en wijnbeurs.

Zondag waren we pas aan het eind van de middag weer thuis van een bezoek aan (stief)zoon met gebroken middenvoetsbeentje. Om mee te nemen een fruitsalade gemaakt. Appel, peren, mandarijnen, een sinaasappel, beetje citroensap, beetje bitter lemon, beetje roosvicee. Thuis een kom soep gegeten en met wat restjes uit de koelkast een salade samengesteld.


Maandagochtend spaghetti gemaakt met de pastamachine. Door een ander meel bleek de pasta iets te nat en daardoor iets te kleverig en veel meer dan de bedoeling was. En de slierten braken gemakkelijk af wat dan weer niets met de smaak te maken heeft gelukkig :-). Alles gelijk gekookt met een lepel olie en afgespoeld met koud water. Een recept met makreel en oude kaas. Geen prei in huis, wel nog 3 flinke bosuien. De kaas was zelf-geraspte emmentaler. Nou, behalve dat de spaghetti dus eigenlijk mislukt was, vonden we het geheel ook niet echt geslaagd. Niet vies, maar ook niet echt lekker. Bij de salade van radicchio met een scheutje mango-azijn en een scheutje agavesiroop de bitterheid er af gehaald. Dat maakte de makreelspaghetti wel weer lekkerder :-).

Een karbonade uit de airfryer met biersaus. Maar de karbonades bleken op in de vriezer, dus werd het een varkensoester. Licht ingesmeerd met mosterd. Net als de karbonade 10 minuten op 180°. We aten het met opgebakken spaghetti met flink wat kruidenkaas en een tomatensalade. De biersaus gemaakt met maar 25cc bier, dat was ruim genoeg. Betere maaltijd dan de dag ervoor.

Van de Wijnbeurs, waar ik al heel erg lang een tevreden lid en klant ben, kreeg ik het aanbod om 6 wijnen te proeven en er een review over te schrijven. De bij deze maaltijd gekozen wijn paste prima.
Mijn review:
We dronken deze wijn bij gebakken varkensoester met mosterd. Ook bij de bijgerechten hield hij het uitstekend (spaghetti met kruidenkaas en tomatensalade). Dan nog een glas bij de kaas. Een Danish blue en Comté. Heerlijk, zelfs bij de blauwe kaas. Maar..., er is altijd wijn waarvan je weet dat die nog 
lekkerder is, dus dan toch maar 3 1/2  ster. Tja.


Hutspot in de slowcooker want genoeg te doen voor de volgende dag dus 's morgens vast voor deze dag. Ik heb 600g aardappelen, 400g wortelen, 200g ui en 2 tenen knoflook in de klein cooker gedaan met een laagje water. Na 6 uur de al eerder gebakken en ontdooide chipolata-worstjes er op gelegd. Na 8 uur met een klontje boter, wat peper en zout gestampt. Lekker hoor.

Donderdag heb ik gekookt voor een vriend opgenomen in een zorgcentrum. In de kamer is alleen een magnetron. Zijn vrouw en wij aten mee.


Eerst een ei-in-glas voorgerechtje. Eenvoudig te maken, in de glaasjes mee met de radijsjes en basilicum los in een bakje koud water om ter plekke te garneren. Ik heb 6 eieren gebruikt voor 4 personen.
Dan een vistimbaaltje. Dubbele hoeveelheden tot mousse gedraaid en zo in de koeltas meegenomen. Kopjes en ovenspray mee en daar afgemaakt en 8 minuten laten garen in de magnetron. Saus en tomaatjes apart mee.


Als hoofdgerecht een aardappel-preischotel. De schotel, dubbele hoeveelheden, thuis gemaakt. Ter plekke het room-eimengsel er over gegoten, de schaal met kaas en paprikapoeder bestrooid en 10 minuten in de magnetron gezet. De aardappelen moeten een volgend keer ook even "voorgekookt".  Bleven iets te hard.

Vóór het dessert nog kaasjes en crackers die meegenomen waren. Nieuw was voor mij het kaasje zwaluwgekletter. Ik had de milde variant meegenomen. Echt mild, wel heel smaakvol. Pas op, rauwmelkse kaas dus niet voor iedereen geschikt.

In de airfryer thuis 4 advocaat muffins gemaakt als dessert. Met een recept voor 12 een beetje rommelen met hoeveelheden, maar mooi resultaat in 15 minuten op 180°.

Natuurlijk een lekkere witte en rode wijn mee om het geheel tot een feestje te maken.

De aardappel-preischotel komt uit het boek Koken in de Magnetron, het vistimbaaltje staat in het boekje Doe meer met de magnetron.

Het was een leuke maaltijd op een bijzondere plek. Onze goede vriend was, jammer, jammer, eigenlijk te moe, maar heeft wel lekker gegeten.

Intussen had ik woensdagavond nog een en ander uit de koelkast weggewerkt in een soepje. In doosjes een rest makreel-spaghetti, het binnenste uit 2 tomaten, een klein beetje biersaus, het nat van de hutspot en los een flinke stronk van de broccoli. Met water in de soepmachine en op de pureerstand.

Ik heb een worstabonnement genomen bij Brandt en Levie en kreeg woensdagavond mijn eerste pakket binnen. Dat wordt smullen. Deels in de vriezer, deels in de koelkast.


Omdat er nog wat over was van de mousse voor vistimbaal en van de aardappelschotel, vrijdag niet gekookt maar verwerkt wat er nog was.

En op de laatste dag van deze week witlof in bladerdeeg uit de airfryer. Op de bakpan, 10 minuten op 180° en nog 2 minuten op 160°. Met salade van veldsla met tomaatjes en een lekkere dressing apart er bij geserveerd. En een goed glas wijn. Gezien de onderkant van de pakketjes de volgende keer misschien op de grillpan. Of tussendoor een keer omkeren, dat zou ook kunnen.

En vandaag, zondag; als het weer het toe staat deels de deur uit, misschien wat met restjes uit de koelkast. Dat zien we dan nog wel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten