zondag 24 december 2017

Kaasfondue, hamburger, zuurkoolsoep, kiploempia met Indiase groene kool, aardappelschotel met kaas en lupine, stoofperen uit de slowcooker.


FIJNE KERSTDAGENDe zondag stond in het teken van het begraven van de as van mijn in het voorjaar overleden broer onder een te planten boom. Met zijn vrouw, een andere broer en schoonzus bij heel erg goede vrienden samen gegeten, gedronken, gepraat.
Was een bijzondere bijeenkomst.
De ene schoonzus zorgde voor hapjes bij de borrel, de andere voor kaasfondue met een mooie salade en lekker brood, ik voor het dessert, brownie-cupcakes met marmelade-gembersaus, en de vrienden voor de drank. Een vriendin die er niet kon zijn had voor het boompje gezorgd.

Maandag een hamburger met portobello. Natuurlijk het recept aangepast. Het leek eigenlijk meer hierop. Eerst 1 ui, 1 teen knoflook en ½ paprika gebakken in een beetje ghee. Daar de hamburgers, gekruid gekocht bij de biologische webwinkel, bij gedaan (de rest komt daar overigens ook vandaan). Intussen kaas-ma├»sbroodjes afgebakken in de airfryer en 2 portobello's even in de magnetron gedaan (was nieuw voor mij, nooit eerder geweten, gaat perfect). Op het bord het open gesneden broodje, een paar blaadjes bindsla, wat schijfjes komkommer, de hamburgers, het ui-mengsel erover en de portobello bovenop. Mayonaise en curry op tafel.

Van de rest zuurkoolschotel van vrijdag en de rest rijst van woensdag vorige week met natuurlijk flink wat extra water een soep gemaakt in de soepmachine. Het aanbaksel van de hamburger en het ui-mengsel maak ik los met wat heet water en dat gebruik ik dan ook in zo'n soepje. Heerlijke 'bouillon'. De soep grotendeels ingevroren.

De volgende dag aten we een kiploempia met Indiase groene kool en pindasaus. De kiploempia komt van de poelier, eerst 7 minuten op 180° en toen nog 4 minuten op 160° in de airfryer. Pindasaus gemaakt van pindakaas, zoute ketjap en melk. Hoeveelheden beetje naar eigen inzicht. Geen sambal erin gedaan want dat vind ik al gauw te scherp. De kool gedaan als in het recept, alleen minder kool, ongeveer 350g en gewokt. Wel een hele ui, 2 tenen knoflook, 1 cm gember, 2 gedroogde rode pepertjes en iets minder van de droge kruiden. Op tafel potjes en een flesje met seroendeng, gedroogde uitjes, scherpe sambal en ketjap.

Dan weer eens een dag zonder vlees, een aardappelschotel met bonen. Geen sperziebonen en verse tomaatjes, wel witte lupine van your organic nature uit een pot en biologische pomodore tomaten uit een blik. Als extra smaakmaker plakjes zwaluwgekwetter er in gedaan. Eerst de boontjes en tomaten laten uitlekken. Van de tomaten er 5 in stukjes gesneden. De boontjes allemaal gebruikt, 1 ui gesnipperd, 90g van de kaas in stukjes gesneden en 5 niet al te grote aardappelen even gekookt. Met 50cc gewone room, de droge specerijen en een flinke hand geraspte Parmezaan weggezet.
Het nat uit pot en blik met nog 3 tomaten bewaard voor t.z.t. een soepje. 's Avonds in de voorverwarmde airfryer 15 minuten op 160° en daarna nog even op 180° want opwarmen vanaf koud. Wat een heerlijke schotel. We dronken er een bijzondere rode wijn bij, want die moest worden getest voor het kerstdiner op 1e kerstdag :-). Nou, prima in orde....

Een avocado met wat peper, een soep van resten van dinsdag en woensdag en een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer. Een eenvoudige maaltijd met nog wat kaas toe.

Vrijdag op de baby van zoon en schoondochter gepast en daarna samen met partner een hapje buiten de deur gegeten. Een eenvoudig restaurant op loopafstand. Handig voor een extra glas wijn of zo...


Op de laatste dag van deze blogweek aten we boerenkoolstamppot met chipolataworstjes. Gewoon in pannen bereid. De worstjes gebraden in een beetje ghee en boter. Lekkere jus voor de stamppot. Heerlijk eenvoudig maal.
En ik maakte stoofperen in de slowcooker met een scheut port aangevuld rode wijn. In plaats van laurier een stukje steranijs en geen citroen. Bij elkaar iets minder dan een kilo, dus alles wat verminderd. Het nat apart ingekookt later.

En vandaag, zondag. Veel keukenwerk als voorbereiding op het menu voor 1e kerstdag. We eten dan met de drie kinderen en hun partners een uitgebreid diner. Maar daarover in de volgende blogpost.
En wat vandaag op tafel komt? Nog geen idee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten