zondag 31 december 2017

GELUKKIG NIEUWJAAR. Visschoteltje, pasta met zalm en wildkroketten uit de airfryer, uitgebreid kerstdiner, lekkere soepjes, puree en peertjes uit de slowcooker.

GELUKKIG NIEUWJAAR

Vandaag de laatste dag van 2017. Maar dit stukje gaat eerst nog over kerst.

Er moest op zondag ondanks kerstvoorbereidingen wel ook nog gegeten worden.
Een visschoteltjeEerst 100g gerookte zalm en 285g kabeljauwfilet in stukjes gesneden. Dat gemengd met een lepel kappertjes, ongeveer 90g crème fraîche en een paar lepels peterselie. Op ieder (hartvormig) ovenschaaltje een plakje bladerdeeg, een hartje uitgestoken, en dat ingesmeerd met koffiemelk (in plaats van ei) en bestrooid met Parmezaanse kaas. De airfryer voorverwarmd op 180° en de potjes 15 minuten gebakken.

Over de wijn een review geschreven voor de wijnbeurs.
Dit was mijn commentaar:
Een heerlijke Chardonnay. Op zichzelf erg lekker. Maar ook goed passend bij ons eten deze dag, een visschoteltje met kabeljauw en gerookte zalm onder een dakje van bladerdeeg. 
En bij het kerstdiner van dit jaar, 2017, moet deze wijn voldoen bij een voorgerecht van bietjes met ei. Ben benieuwd naar de mening van de gasten.

En toen werd het Kerst.
We aten een uitgebreid kerstmenu met de kinderen en hun partners, met acht aan tafel (was de bedoeling, maar één schoondochter was ziek), op eerste kerstdag vanaf 16.00 uur.

Op zaterdag had ik van 340g cranberry's al een paar potjes compote gemaakt.
Ook op zaterdag alvast de stoofperen gemaakt in de slowcooker en de saus laten inkoken. Er pasten precies 8 peren in de kleine slowcooker. Steranijs in plaats van laurier was erg lekker.

Op zondag heb ik verder veel voorbereid.


Als dessert maakte ik lemon posset maar dan met mandarijn. Voor 8 personen met 160g suiker, 800cc room en sap van 1 citroen en 4 mandarijnen. Oh, en bij het afkoelen blijven roeren want anders ontstaat er een (dik) vel op de room. Tot opdienen in glazen in de koelkast en dan een partje mandarijn in ieder glas. Ik had er kleine wijnglazen voor gebruikt.

Het hoofdgerecht was Hazenpeper. Op vrijdagavond 6 bouten uit de vriezer gehaald, op zaterdag deze in de marinade gezet en op zondag het vlees gebraden. De bouten per 2 bruin gebakken in de boter. Daarna het spek gebakken en de stukjes ui en wortel uit de marinade meegebakken. De marinade, opgewarmd, en wildfond in de pan en alle bouten pasten er gelukkig precies bij in mijn grootste gietijzeren braadpan. Tot en met de ontbijtkoek en beurre maniė afgemaakt en het hazenvlees terug in de pan gedaan. Best wel veel werk, dit hoofdgerecht :-).

De soepmachine gebruikt voor spruitjessoep met avocado. Een ui even gefruit, de spruitjes en ui met water en bouillonblokjes in de machine. Wel over de max. maar hij deed het toch. Alleen net niet genoeg gepureerd dus handmatig nog een paar keer extra. In de pan voor de volgende dag. Door de glazen die ik voor het opdienen gebruikte en omdat de soep alleen een tussengerecht was, was deze hoeveelheid, 400g en 1 liter, genoeg. Maar wel 2 avocado's gebruikt.

Voor het voorgerechtje bietjes en mimosa van ei vast de (overigens al gekookte) bietjes en sjalotten fijngemaakt met de onionchef. Afgemaakt met mosterd, olie, azijn, zout, peper, peterselie en een beetje gedroogde dragon (geen verse te krijgen).
En als de koelkast vol is, zet ik een en ander goed afgedekt in de koude schuur.

Op maandag verder.


Bij de hapjes vooraf witte casino-boterhammen geroosterd (niet meer doen, worden te snel 'taai') en de makreelcrème gemaakt met 200g gerookte makreelfilet, 2 flinke lepels mayonaise, 2 flinke lepels crème fraîche, 2 koffielepels mierikswortel, scheutje citroensap, peper. De andere dingen, paté, droge worst, olijven, crackers, zoute boter, blokjes cheddar met door een schoonzus huis-gemaakte abrikozenchutney, waren snel op tafel.

Voor het bietjes-voorgerecht de eieren, ook kwarteleitjes, gekookt en de glaasjes gevuld.

Twee avocado's met de staafmixer fijn gemaakt en na het opwarmen van de soep in de pan gedaan. Lekker met wat extra peper.

Voor het afmaken van de hazenpeper heb ik deels ook gebruik gemaakt van dit recept.
Eerst de zilveruitjes afgespoeld en met een bakje witte champignons in kwarten gesneden, even gebakken. Daarna deze met een paar stukjes donkere chocola en een flinke lepel cranberry-compote in de pan gedaan en nog 20 minuten laten sudderen. Echt heerlijk. Maar veel te veel samen met de andere gangen.

De aardappel-knolselderijpuree heeft 7 uur in de kleine slowcooker gestaan op laag. Gemaakt met 700g knolselderij en 1000g aardappels (verdeeld over de twee kleine pannen) met in iedere pan 50g boter en 50cc water en wat peper en zout. Daarna gestampt met wat nootmuskaat en een klontje boter. De helft zou genoeg geweest zijn, maar wel goed gelukt.

En de rode kool met appel en cranberry opgewarmd (in de magnetron). De rode kool kwam uit een pakje, vóór het opwarmen de cranberry-compote toegevoegd. Ook hier geldt dat één pak kool genoeg geweest zou zijn.

Ondanks de afwezige 'dochter' een geslaagd kerstdiner. Ook de wijnen werden zeer op prijs gesteld.


De volgende dag, 2e kerstdag, heel kalm aan. Van de botten van de zes hazenbouten bouillon getrokken met een winterwortel en dunne prei. Na 4 uur gezeefd. We aten 's avonds wat restjes met een stuk brood.

Woensdag heerlijke soep gemaakt van een restje spruitjessoep, klein beetje zalm/kabeljauw, wat makreelcrème, vloeistof van de bieten in de pot van de fond, 2 kleine aardappels in stukjes en de wildbouillon. De soepmachine bakte aan, dus alles over gedaan in een pan en na 15 minuten koken terug in de inmiddels schoongemaakte machine omdat ik de satijnzachte structuur lekkerder vind met mixen in de machine dan met een staafmixer. En bovendien spettert dan niet alles onder de soep :-).
Heerlijk als lunch met een scheutje room.


Als avondmaal pasta met zalm en spruitjes. Van de weeromstuit vergeten de spruiten eerst even te koken dus wat langer in de airfryer gezet. Ik had 350g spruiten, 160g speltpasta (een cadeautje), heb in plaats van jonge kaas verschillende resten blauwe kaas gebruikt, zowel in de room als bovenop. En omdat het 'verse' zalm was deze in stukjes even meegebakken met de ui en spruiten. Uiteindelijk na 10 minuten op 160° nog 15 minuten op 150° om verbranden te voorkomen. De spruiten waren nog steeds stevig, maar wel net goed genoeg (voor mij, niet zoveel enthousiasme bij de ander :-)).

Voorafgaand aan het bezoeken van een concert van New Cool Collective in LantarenVenster in Rotterdam op donderdag aten we een knolselderijstamppotje met prei en spek. Iets meer selderij, iets minder aardappels, 1 dikke en 1 dunne prei en 200g spekjes. Klein beetje melk, peper en handje kaas erdoor, heerlijk.

De volgende dag een gerecht met winterwortels. De wortels waren niet zo erg groot, bij elkaar 400g (iets teveel). De laatste walnoten uit de mand, gekregen van een vriendin, gekraakt. Daarbij een hapje puree wat destijds in de diepvries is gezet. Verder een paar wildkroketten die niet speciaal voor de airfryer waren gemaakt, 9 minuten op 180°. Ze waren dus wat licht, maar wel erg lekker.

Op de laatste dag van deze blogweek aten we opnieuw hazenpeper met rode kool, knolselderijpuree en cranberrycompote samen met een schoonzus die hielp met stenen sjouwen (alles uit de diepvries dus). Er lagen nog 3 stoofperen. Die heb ik op een andere manier klaargemaakt dan eerder deze week.  Nu met 2 flesjes biologisch appel/vlierbessensap, 3 mm gember, 1 kruidnagel en een klein stukje pijpkaneel. De peren doormidden gesneden want anders te weinig onder de vloeistof. Zo nu en dan even gekeerd en na 7 uur op laag in de slowcooker prachtige peertjes. Dessert gemaakt van 4 kleine bananen in schijfjes, gemengd met wat citroensap, een potje crème fraîche en een lepel honing. Dit afgedekt in de koelkast gezet. Vooraf een stukje worst en een olijfje, tussendoor nog wat blauwe kaas met een crackertje. En de cranberrycompote blijkt overal lekker bij :-).

En vandaag, zondag, de laatste dag van 2017. Ik heb weer met heel veel plezier een jaar dit blog bijgehouden. Er zijn steeds aardig wat mensen die het bekijken zeggen de statistieken. Met als hoogtepunt, eenmalig, geen idee waarom, 12672.

Wij brengen zonder visite en zonder vuurwerk de oudejaarsavond door. Ik zal deze keer een klein beetje klassieke huzarensalade maken. Er zijn erg veel recepten voor. In de volgende blogpost meer daarover.

Geniet van een mooie oudejaarsavond en wees voorzichtig. Tot 2018.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten