maandag 11 december 2017

Heerlijke soep uit de soepmachine, ovenschoteltjes, saté en scholfilet uit de airfryer, zuurkoolschotel uit de slowcooker en een heerlijke salade. En opnieuw even over de wijnbeurs.

Zondag, sneeuwdag. We zouden naar de stad, maar bleven wijselijk thuis. Op een bepaald moment 2000 km file in ons kleine landje.... Ik had niet veel voorbereid voor het eten.We namen eerst een kop vissige soep van woensdag. Daarna een witlofstronkje van het bladerdeeg ontdaan en met een restje gebakken spaghetti, een paar stukjes tomaat, een restje veldsla en eerst even in de magnetron verwarmde rest prei een ovenschotel samengesteld. Overgoten met twee met een scheutje room geklopte eieren. Het bladerdeeg bovenop gelegd, bestreken met een beetje koffiemelk en een beetje geraspte kaas erover gestrooid. Eerst 20 minuten op 160°, daarna nog een paar minuten op 180° in de airfryer. Had nog ietsje langer gemogen, maar was een heerlijk hapje.


Op maandag aten we broccolistamppot met kaas en noten. Eigenlijk vooral omdat de tomaten op moesten twee dagen na elkaar zo'n ovenschoteltje. Met ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheden ingrediënten. Deze keer niet de steel meegekookt maar weggelegd voor later. De airfryer voorverwarmd en 10 minuten op 160° gezet.

Bij deze maaltijd testten we weer een wijn van de wijnbeurs. Deze keer La Pauline Les Fêtes. Een goede wijn voor een zeer schappelijke prijs.
Mijn review:
"We dronken deze wijn bij een ovenschotel met o.a. broccoli, tomaat, feta, noten en crème fraîche. Op zichzelf een heerlijke wijn. Hij bleef ook goed 'overeind' bij de zure kant van de maaltijd. Geen extra bijdrage aan de smaak van het eten, maar zeker ook geen negatief effect."

De volgende dag hebben we gegeten bij schoondochter en zoon in Rotterdam.
Als dessert heb ik brownie cupcakes gebakken, 6 in plaats van 12, om met warme marmelade-gembersaus op te eten. De saus ter plekke gemaakt. Goed gelukt.
En mijn schoondochter kan heel goed koken. Eerst een soep van aardpeer. Daarna orzotto als voorgerecht en vervolgens kalfsmuis. Heerlijk.
En weer erg genoten van hun bijna 6 weken oude zoontje.

Even tussendoor: ik zag op Facebook, waar veel van mijn lezers dit blog tegenkomen, weer staan dat aluminiumfolie gevaarlijk is als het wordt verhit. Even gezocht wat er over bekend is. Hier wel een mooie check van 18 oktober 2017.
En dit zegt het voedingscentrum er over: Aluminium bijvoorbeeld is oplosbaar onder invloed van zout en zuur. Om deze reden worden aluminium blikjes gecoat met een beschermlaag aan de binnenkant. Aluminiumfolie, aluminiumpannen of –schalen kunnen beter niet gebruikt worden voor het bewaren van hele zure of hele zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring. Ik gebruik het niet zo vaak, maar zonder angst.

Op woensdag groene kool met champignons. Bijna 400g gesneden groene kool en 200g kastanjechampignons gewokt in een scheut wokolie met kokos. Rozijnen en kokos toegevoegd. Extra een lepel pindakaas en een scheut ketjap asin. Daarbij bruine basmatirijst gekookt in de rijstkoker. En 4 varkenssaté's, al gemarineerd door onze vleesleverancier, gebakken in de bakpan in de airfryer, 5 minuten op 200°. Op tafel de ketjap, seroendeng en gebakken uitjes. Jammer, maar geen kroepoek in huis :-).


Een doosje met een rest broccolistamppot, de stam van de broccoli, een aardappel en een tomaat. Daarvan een nieuwe puree gemaakt. Een scholfilet van bijna 250g gebakken. Ik dacht 'doe ik in de bakpan van de airfryer'. Dat was niet echt een goed idee. In de pan gelegd, voorverwarmd op 180°, pan er in, na 3 minuten helemaal gaar maar niet bruin en viel helemaal uit elkaar. Beetje boter er bij gedaan voor de smaak. Apart de geschaafde amandelen even gebakken in een klontje boter en platte peterselie erop gedaan. Deze over de vis gestrooid. Een groene salade er bij van bindsla. Wel heerlijk. Misschien eerst de bakpan verhitten en dan pas de vis er in. Maar ach, helemaal gaar en echt lekker...

Na de maaltijd aten we nog wat kaas. Daarbij weer een te beoordelen wijn van de Wijnbeurs.
Ik schreef er dit over:
"Deze wijn had ik eerder al eens in huis. Toen vonden we hem overheerlijk. Nu gedronken na het eten bij een bordje kaas. Castello en Comté met een crackertje. Wat een succes. Ik heb me jarenlang geconcentreerd op Franse wijnen. Op dit moment genoeg rode wijn in huis, maar deze Spaanse zal er vast nog wel eens komen."

Vrijdag zuurkool uit de slowcooker. Gemaakt in de kleine slowcooker met 500g zuurkool uit een pak (niet afgespoeld, het nat mee in de pot), 6 niet al te grote aardappels in plakjes, 1 appel, 1 ui en 4 tenen knoflook fijngemaakt in de onionchef. Verder eerst 270g speklapjes gebakken en in dat vet het spul uit de chef (ook de appel) even aangebakken. Een flinke rookworst, 260g, in 4 stukken gesneden. Het geheel in lagen opgebouwd met tussendoor 4 kruidnagels, 10 jeneverbessen en 2 verse blaadjes laurier. Nog 200cc witte wijn er bij en 8 uur op laag gezet maar na 7½ uur helemaal goed. Wat zo heerijk is aan de slowcooker is dat al die smaken zo op elkaar inwerken. Heerlijk. Alleen, dom, dom, dom, het roggebrood met mosterd helemaal vergeten.
De wijn, die we er ook bij dronken, was er weer een om een review over te schrijven voor de Wijnbeurs. Deze Pinot Grigio uit Italië paste er wonderwel in en bij.
(Overigens wordt er een halve fles per keer gedronken samen, die rode van donderdag verder gedronken bij de salade van zaterdag :-)).


Dit schreef ik er over:
"We aten een Elzasser choucroute uit de slowcooker. Daarin was een scheut wijn gewenst. Dus deze wijn ook bij de maaltijd gedronken. Zeer goed passend bij de zuurkoolschotel waarin ook een lichtzure appel was verwerkt. Overigens ook op zichzelf een lekkere witte wijn voor zomaar op een warme zondagmiddag, maar dat moet nog even wachten."

Op de laatste dag van deze blogweek een salade. Leuke blogs om een salade te componeren, Uit Paulines keuken en De Groene Vrouw. Wat zat er in: een ½ kropje bindsla, ½ komkommer, even aangebakken handje kastanjechampignons, 1 sjalot, ½ rode paprika, 2 tenen knoflook, lepeltje verse tijmblaadjes en een restje van de gewokte groene kool van woensdag. Een saus gemaakt van wat ricotta, een flinke lepel Griekse yoghurt, een scheut tomatenpassata en een lepel mayonaise met peper en verse platte peterselie. Daarover 75g feta gestrooid. Met brood en een glas rode wijn.


Verder bakte ik vast opnieuw de brownie cupcakes, nu 12 stuks, om op zondag mee te nemen. Deze keer direct in de cupcakevorm zonder papieren vormpjes. Dat werkte voor mij veel beter, hoewel ik tot nu toe er nog niet in geslaagd ben om iets echt moois te bakken :-). Maar hopen dat ze wel weer lekker zijn samen met de daar ter plekke te maken marmelade-gembersaus.

En vandaag, zondag, eten we dus niet thuis. Het dessert, de brownies en de ingrediënten voor de saus, gaan mee. De rest wordt gemaakt door anderen, familie en vrienden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten