zondag 28 december 2025

Uit de airfryer(s): cheesy garlic bread, afbakbroodjes, geroosterde spruitjes; uit de slowcooker: stoofvlees van schouderkarbonade, rauwe bietjes gegaard; En familie KERSTdiner.

Cheesy garlic bread. 

Visite 's avonds aangekondigd dus met plezier improviseren. Omdat de diepvries vol was kocht ik eerder schouderkarbonade om snel op te eten. Dat was maar 250g. Toch klaargemaakt want uiterste datum. In de slowcooker 1 ui, 3 tenen knoflook, paar bolletjes gevijzelde piment, paar scheuten ketchup, paar scheuten zoute ketjap, scheut witte wijn, scheut worcestersaus, beetje bouillonpoeder met water en een paar takjes verse oregano. Dat zo'n 7 uur op laag. Heerlijke smaakjes. Het recept was hierop geïnspireerd. Ik maakte verder Surinaamse eiersalade met 8 eieren, aangepaste hoeveelheden mayonaise, mosterd, ui (even gesudderd), kerrie, peper en piccalilly i.p.v augurk. Selderij en bieslook was er niet en peterselie had gekund maar vergeten. Weinig Surinaams dus, maar wel lekker. We hadden tomaten en tomaatjes. Nog een bol burrata. Een potje cocktailworstjes. Een gekregen pakje Dal, paar minuten in de magnetron, erg lekker. En broodjes en glutenvrije crackers. Iedereen was tevreden met wat ze aten dus O.K. 


Op maandag een restje van dit en een restje van dat. Beetje posteleinstamppot, beetje stoofvlees, ook nog een beetje macaroni met stukjes slowcooker-witlof en geroosterde paprika. In pannetjes en magnetron. De een at de stamppot, de ander de macaroni. 

De volgende dag broodjes afgebakken in de airfryerXXL bij een heerlijke kom tomatensoep. Ultieme gemakkelijke maaltijd dus.

Woensdag spruitjes uit de airfryerXXL maar zonder de kerrie-mayonaise. Ongeveer 450g spruiten schoongemaakt en aan de onderkant elke spruit ingekeept. Gehusseld met peper, snufje zout en olijfolie, in het mandje. Eerst 15 minuten op 180°, daarna nog 3 minuten op 195°. Uit ervaring weet ik dat voor onze smaak 6 tot 10 minuten veel te kort is. Nu waren ze heerlijk gaar en gblakerd. Omdat ik 100g gerookte spekjes gaarde in de rest jus van de schouderkarbonade uit de slowcooker, geen extra mayo want die jus was heerlijk van smaak. Nog wat aardappels gekookt en lekkere maaltijd. 


Voor 1e Kerstdag op woensdag vast de bietjes in de slowcooker gemaakt en na afkoelen gestroopt. Voor de bietensalade met geitenkaas de bietjes in plakjes, reepjes en stukjes gesneden. Ik maakte het zonder spekjes en appel. Zilveruitjes, piccalilly, worchestershiresaus en snufje zout en zwarte peper erdoor geroerd. Bovenop plakjes en stukjes geitenkaas. Het cheesy carlic bread erbij maakte ik eerder. Met 2 flinke eetlepels lichtgezouten gesmolten boter met een theelepeltje knoflookpoeder en gerookte paprikapoeder en een flinke lepel basilicum uit de diepvries en een beetje geraspte mozzarella, kruidenboter gemaakt. Op een groot bord een wrap ingesmeerd met crème fraîche en bestrooid met geraspte mozzarella en de 2e wrap erop. Aan beide kanten ingesmeerd met de afgekoelde kruidenboter. Op bakpapier op de pizzaplaat van de airfryerXXL op 190° 8 minuten gebakken. Heerlijk, ook de combinatie met de bietensalade. 

En dan 2e kerstdag het familie-etentje. Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen aan tafel. 


 Om te beginnen visschotels blokje om en proeverij met champagne en alcoholvrije bubbels. 


Dan de salades, tomatensalade met burrata, beetje peper, beetje olie, beetje basilicum uit de diepvries en nog een beetje verse peterselie. En een door kleinzoon gemaakte rauwkostsalade. 


Voor de boerenkoolstamppot gebruikte ik diepvries boerenkool. Voor de eerste keer dus twijfel, maar toch gekozen om het eerst te ontdooien en apart zo'n 12 minuten heel langzaam te koken in het ontdooi-nat. Er was 650g. Dan 1045g aardappel gekookt en gemengd. Beetje sambal, peper, zout en een flinke hoeveelheid gemengde noten erdoor. Voor het in de oven ging geraspte kaas bovenop. Het was heerlijk.

Zo'n recept voor stamppot van zoete aardappel is wat lastig als je groenten van de biologische webwinkel komen dus verschillende maten hebben. Dus maar gekozen voor gewicht en hopen dat het een beetje klopt. Ik had 950g zoete aardappel en 750g wortel in stukjes apart gekookt en gestampt met wat boter. Dan 300g rode ui in ringen en stukjes in boter gebakken met ras el hanout. Alles door elkaar gehusseld en in een ovenschaal en voor het de oven inging bovenop parels van buffelmelk. De parels werden wat taai dus beter doen wat er staat, mini mozzarella. Wel heerlijk verder hoor.

Bij de stamppotten was er heerlijke hertenstoof gemaakt door schoonzoon en een rookworst mix, 2 varkensworsten, 1 runderworst en 2 met kaas. 


Als kaas hadden we jonge graskaas en oude polderkoeienkaas met druivengelei van eigen druiven. De rode wijn die we dronken na de champagne, een heerlijk jeroboam, 3 liter. 


Het dessert en cake bij de koffie was gemaakt door zoon en schoondochter. Nog een drankje bij de koffie. Al met al een heerlijk, gezellig en fijn diner. 

Op de laatste dag van deze blogweek de rest van de hertenstoof zachtjes opgewarmd en een deel van de boerenkoolstamppot gebakken in een restje jus met spekjes. Ook de 2e dag heerlijk. 


En vandaag, zondag, eerst naar de middagvoorstelling van oudste zoon en schoonzoon. Daarna zeer waarschijnlijk ook nog wel wat resten. Daarover volgende keer weer. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten