zondag 21 december 2025

Uit de airfryer(s): geroosterde paprika en ook tomaatjes, pizzapunten opgebakken, braadworst; overheerlijke kerstmaaltijd van Alerimus, de zorgorganisatie; salades; uit de slowcooker: witlof met kaasaus en ham; en ook nog een preistamppotje met postelein.


Nieuwe week, nieuwe kansen. We aten zondag een witlofsalade met stukjes komkommer, gebakken uitjes en brokkeltjes oude geitenkaas en een beetje citroensap. Een saus of dressing gemaakt van ricotta, mayonaise, zwarte peper, snufje zout en een kneepje citroensap. Een paar gekookte aardappeltjes, jus met een paar stukjes tournedos en stukken rookworst, een eenvoudig zondags lekker maaltje. 


Maandag 20 tomaatjes met 2 tenen knoflook, wat Italiaanse kruiden, beetje peper en olijfolie eerst 8 minuten op 150° en daarna nog 7 minuten op 170° geroosterd in de airfryerXXL in het bakpannetje. De rest stukjes aardappel, rookworst en de witlofsalade gebakken in de oude jus. Nog 100g ontbijtspek (over de datum) gebakken. De dressing van vorige dag op tafel voor erbij. 


Omstandigheden zorgden ervoor dat er niet werd gekookt. Maar weer eens pizza's besteld. Ze zijn eigenlijk altijd te groot voor ons. Volgende dag weer een lunch-stukje opgebakken in de airfryerXL op het grillplaatje, 4 minuten op 170°, de rest in de diepvries.

Woensdag een beetje macaroni gekookt. Een kleine tomatensalade met burrata gemaakt van 3 tomaten en verse peterselie en wat olie en peper erover. Nou ja, klein, wel een grote berg burrata die niet helemaal opging. Een rode paprika geroosterd in het bakpannetje in de airfryerXXL en apart opgediend. In de airfryerXL twee braadwosten met amandel en gerookte paprika 7 minuten gebakken op 170°. 

En dan donderdag weer de maandelijkse themamaaltijd, natuurlijk een kerstdiner. 


De ossenstaartsoep was heerlijk, de eetbare cupjes echt apart. Tonijn, carpaccio en iets met kikkererwten. Lekker hoor. Daarna de heerlijke beef terriyaki. 

Dan de black Angus sucade. Wat een heerlijk zacht vlees en wat een perfecte dikke jus erbij. Op het bord verder het stamppotje, plakje zoete aardappel, krokant spekje en stoofpeer. Genoten. En dan nog een heerlijk dessert met snoepjes. Glas rode wijn en koffie van het huis met een extra bonbon meegeleverd. Weer helemaal een geweldige maaltijd.

De dag daarna witlof uit de slowcooker. Er lagen nog 3 kleine stronkjes witlof. In de pan. De ricottasaus van zondag erover gesmeerd, daarop een plak ham. Wat oude jus erbij voor de smaak en na 3½ uur op laag heerlijk hapje. De flinke rest van de kerststamppot opgebakken. Nog wat tomaten met burrata van woensdag extra. Goed gelukt. 

Zaterdag lunch met een schoonzus. Vooraf een crackertje met paté en wat droge worst met truffel. Daarna een preistamppotje met postelein. Eerst 50g oude geitenkaas en 50g overjarige jerseykaas in blokjes gesneden. Aardappelen, 400g, gekookt, gestampt met boter, melk en mosterd. Een grote prei, 260g, in ringen gesneden en gebakken in boter. Van de 200g postelein de worteltjes geknipt en de rest ook wat kleiner gemaakt. Samen met de stukjes kaas en gebakken prei door de stamppot geroerd. Nog even goed heet gemaakt. Echt een heerlijke stamppot zo. Dessert kwam niet van want hondje thuis. Glas rode wijn erbij en het was een lekkere, gezellige en leuke lunch ook al was partner afwezig want ziek. 

En vandaag, zondag, komt zoon met familie langs. Over eten zien we volgende keer dan wel weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten