zondag 14 september 2025

Uit de airfryer(s): witlof met ricottasaus, andijvie ovenschotel; uit de slowcooker: slavinken in tomatensaus, rauwe rode bietjes, aardappel/bloemkoolpuree; heerlijk soepje; bietensalade met geitenkaas en piccalilly en ook nog naar de buurt BBQ.


Zoon met gezin kwam genieten van een zonnige zondag in de tuin. Ik maakte slavinken in de slowcooker. Een beetje anders. Wel eerst de 6 vinken gebakken. Dan de rode ui, 2 tenen knoflook en een puntpaprika gebakken. De rest van de tomatensalade samen met een blikje tomaten erbij. Nog wat extra zwarte olijven.  Wel een puntje sambal en 2 blaadjes laurier maar geen steranijs. En in plaats van 5 spices, een lepeltje Provençaalse kruiden erin. Dat 3½ uur op laag. Heerlijk. Sperziebonen gekookt, krieltjes in de magnetron, sla met dressing en mozzarella, tomaatjes, komkommer, pasta opgewarmd in een bodempje water, natuurlijk geraspte kaas, mayonaise en ook nootmuskaat voor de boontjes op tafel. En omdat we in de middag gerookte zalm op toastjes met crème fraîche hadden, ook nog een schaaltje daarvan voor bij de aardappeltjes. En dat allemaal heerlijk buiten. Heerlijke zomerdag dus. 


Maandag restendag. Er was nog veel risotto met prei en ook nog een beetje rijst met preisaus. Dit met elkaar gemengd en langzaam al roerend opgewarmd in flink wat room. Gemengde champignons gebakken met een sjalotje en teen knoflook in wat olie. Dit geheel door de warme risotto geroerd. Parmezaanse kaas geraspt boven het bord, lekker veel... Erbij de andere helft van de watermeloen die er nog lag. Goed maal.


De volgende dag nog 2 slavinken in veel saus. De rest sperziebonen meegewarmd met het vlees in de saus. Met bolletjes brood en een glas rode wijn een heerlijke maaltijd. 


Woensdag een soepje gemaakt van een beetje saus, een beetje risotto, stukken tomaat, stukjes komkommer, aardig wat gekookte kastanje en het nat van de alvast gekookte witlof. Met de staafmixer bewerkt en goed doorgekookt voor het eten.  Lekker met wat geraspte kaas. 


We aten witlof met ricottasaus. Ik had 2 grote stronken witlof, eerst gekookt en toen gehalveerd. Onderin het bakaccessoire van de airfryerXXL. Saus gemaakt met 2 eetlepels boter en 2 eetlepels bloem, beetje bouillonpoeder, 300ml koud water en daarna 200g ricotta. Dat over de witlof gedrapeerd en een beetje paneermeel en olie erover. Afgekoeld en daarom 30 minuten op 160°. 
In de slowcooker maakte ik een puree van 350g aardappel en 250g bloemkool met 40g boter en 35ml water bestrooid met zwarte peper. Dat 7 uur op laag. Heerlijke combinatie. 


De dag daarna rode bietjes gekookt in de slowcooker, 5 uur op laag en na afkoelen geschild. 


Ik maakte er deze bietensalade mee. De bietjes klein gesneden, 3 Amsterdams uien en 1 appel in stukjes en dat met 2 eetlepels worcestshiresaus gemengd. Dan 100g spekjes gebakken en samen met ongeveer 100g zachte geitenkaas bovenop. Nog een paar plukjes ricotta erbij en de piccallilly op tafel. Met toast


Vrijdag een andijvie ovenschotel. Eerst een zakje krielaardappeltjes 450g, gegaard in de magnetron. Van een grote krop andijvie ruim 200g gesneden en gewassen. Eén ui gesnipperd. Dan 100g spekjes gebakken in een grote pan en in het vet daarvan met een scheutje olie 2 Hot Fennelworsten gebakken. In de grote pan met het vet de aardappelen gestampt, spekblokjes, ui, andijvie en 100g smeerkaas erdoor met Italiaanse kruiden en knoflookpoeder. De stamppot in een ovenschaal, nog 50g smeerkaas bovenop en de worsten er een beetje ingeduwd. Dat 20 minuten op 160° in de airfryerXXL. Het koste even wat werk maar dan heb je toch ook een heerlijke eenpansmaaltijd. 


Op de laatste dag van deze blogweek naar de buurt BBQ. Alles verzorgd door een aantal buurtbewoners. Wel bijgedragen in de kosten natuurlijk. Het was erg gezellig. Zomaar een paar plaatjes. De koekjes bij de koffie en wat zoutjes bij de start, de broodjes. Pan met satésaus en nog lege bakpan voor... zalm, saté, hamburgers. Broodje hamburger, precies goed gebakken, paar frietjes. 



Fijn met al die leuke buurtbewoners. Heel erg goed verzorgd. En best wel goede witte wijn :). 

En vandaag, zondag, de koelkast controleren... Geen visite dus zeer waarschijnlijk een soepje en wat resten. Daarover de volgende keer weer. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten