zondag 27 juli 2025

Uit de airfryer(s): Tosti met oude kaas, mosterd en mayonaise, Chinese kool, koolvis, ovengerecht uit de diepvries; Griekse strapatsada; lunch buiten de deur; salades; verjaardag-eten; groentestoof uit de slowcooker.

Tosti met mosterd en mayonaise uit de airfryer.

Het plan was de week te beginnen met eten buiten de deur maar dat ging door omstandigheden niet door. Er moest dus alsnog een idee komen voor een avondmaaltijd. Dat werd strapatsada. Met trostomaatjes, 1 grote ui, 2 tenen knoflook en 4 eieren. In volgorde ui, knoflook, tomaat en eieren in de pan met wat jus van de worstjes van de dag ervoor. De verse kruiden: basilicum, peterselie, bieslook, knoflookbieslook en dille samen met de ongeveer 75g feta over het gerecht gestrooid. Heerlijke smaaktjes. We aten er ijsbergsla en komkommer bij met een rest groentesaus verdikt met gemalen walnoot en pecorino en/of wortelloofpesto en broodjes. De pesto verder ingevroren, eerst afgedekt met plasticfolie, in kleine doosjes. Ik zocht nog een verband met het woord strapatsen maar zie niet direct een logische verklaring tenzij je het klaarmaken van strapatsada ziet als een nare omstandigheid :-). 


Maandag gebakken Chinese kool. Een dressing gemaakt van halve hoeveelheden appelciderazijn, gembersiroop, zout, peper en olijfolie. Daarmee de grootste helft van de kool ingesmeerd en 1½ uur laten rusten op de ingesmeerde bakplaat van de airfryerXL. Daarna de airfryer voorverwarmd op 170° en de kool laten garen voor ongeveer 30 minuten. Geen groot succes. De meest verbrande stukjes waren heerlijk door de dressing, chipsachtig, maar de meer groene stukkken hadden zachter gemoeten. Wel een heerlijke smaak door de dressing. Leuk geprobeerd. De koolvisfilet gebakken in het bakpannetje van de airfryerXXL, druppeltje olie erop en 7 minuten op 170°. Erbij opgewarmd in een pannetje macaroni, strapatsada en het restje dikke groentesaus in een beetje oude jus. 


De volgende dag lunch bij schoonzus samen met broer en andere schoonzus. Tafel vol heerlijke hapjes waaronder een meloensalade met feta, echte uit Marokko meegebrachte dadels, broodjes, vleeswaren, kaas. En later buiten nog koffie met appeltaart. Gezellig.


Woensdag in de middag een kom soep uit de diepvies zonder etiket. Smaakte goed. Voor 's avonds een doos clafoutis met raapsteel en prei uit de diepvries gehaald (dit dus). Eigenlijk niet zo geschikt om in te vriezen en op te bakken, daarom in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan met een laagje geraspte kaas erover. Zo'n 20 minuten op 160° was genoeg. Alles wordt lekker met een laagje gebakken kaas nietwaar. Biefstukjes gebakken in de rest oude jus van de worstjes alleen met een beetje peper erop, 1 minuut en 2 minuten. Perfect. Paar tomaatjes erbij met het laatste beetje wortelloofpesto. 


De volgende dag tosti's gebakken op de pizzaplaat in de airfryerXXL. Brood ingesmeerd met mosterd, 2 plakken oude kaas erop, andere boterham erop en die ingesmeerd met een beetje mayonaise. Dan 2 x 4 minuten gebakken op 180°. Prima resultaat. 
Salades van tomaat met snufje zout en peper, met komkommer in stukjes met crème fraîche, baslicumblaadjes in kleine stukjes en een flinke lepel gemalen pecorino en met fijngesneden Chinese kool met Patrijzenkaas met Wilder-Land-kruiden uit de sealing gehaald want al veel eerder gekocht. De kruiden zijn: venkel, salie, paardenbloemblad, weegbree en goudsbloem. Bij de plaatselijke kaaswinkel eitje preitje gekocht. Zomerse maaltijd voorafgaand aan een volle drukke volgende dag. 


Vrijdag mijn verjaardag. Schoonzus, zwager, kinderen en kleinkinderen op bezoek. Eten werd deels meegebracht. Aardappelsalade, quiche en vitello tonnato. Zoetjes, artisjokken met aioli. Veel kleine salades van Marqt zoals deze. Natuurlijk veel tomaatjes. Aardbeien en te plukken fruit uit de tuin zoals kerspruimen en kroosjes en Japanse braambessen. Snoep voor de kinderen. Zoutjes, kazen, droge worst en paté's uit de borrelbox, extra zoute boter, crackers. En een prachtige taart gemaakt door zwager. Een heerlijke en gezellige dag. En de hele middag en vroege avond buiten.


Op de laatste dag van deze blogweek dacht ik aan een soort hutspot uit de slowcooker omdat de wortels echt op moesten. Het werd een groentestoof naar eigen recept. Met 225g wortel, 120g bleekselderij en 340g ui samen met 60g boter, 60ml witte wijn en wat bouillonpoeder en zwarte peper de slowcooker gevuld en 8 uur op laag gezet. Heerlijk van smaak, alles goed gaar en gegeten samen met een deel van de overgebleven aardappelsalade. Goede combinatie en lekker met een goed glas rode wijn. En natuurlijk iets teveel in de pot. 

En vandaag, zondag, mogelijkheden genoeg, maar nog geen besluit. Daarover volgende keer. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten