zondag 16 maart 2025

Uit de airfryer(s): cheesecake, bloemkooltaart, verse worst, omelet, aardappelpartjes, garlic bread, mini frittata's, worstenbroodjes; Spaanse stoofschotel uit de slowcooker; paellarijst uit de rijstkoker en ook nog uit eten geweest.

Cheesecake uit de airfryer.

Wat zouden we deze zondag nou weer eten. Het werd een pot cassoulet. Het bereidingsadvies op de pot: "Leg de cassoulet op een bakplaat, bestrooi met paneermeel en bak 15 minuten in een hete oven op 180° en vervolgens 10 minuten op 220°. Serveer met een groene salade." Ik was verbaasd, maar heb het wel gedaan op die manier. We aten er een salade bij van little gem, komkommer en ingelegde uien. Lekker hoor. Goed koken is fijn, goed inkopen is ook erg fijn. 


Maandag bloemkooltaart maar dan omgekeerd. Een ½ bloemkool in roosjes gekookt. Onderin het met wat olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL. Dan 3 eieren geklutst met wat zure room en Griekse yoghurt (waren open en de melk niet) en zwarte peper. Dit over de bloemkool. Daarop 2 repen bladerdeeg van een stuk rol wat er nog lag. Twee verse worsten met knoflook en peterselie gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, 7 minuten op 170°. Sla, komkommer en tomaatjes en de maaltijd was weer compleet. 

De volgende dag een omelet met olijven. Met 4 eieren, erg veel olijven en kruiden, peterselie, zout en peper. In een ovenschaaltje gebakken in de airfryerXL, eerst 15 minuten op 180° na voorverwarmen, maar daarna na een beetje husselen nog 5 minuten op 200°. Sla, tomaatjes, kommer opnieuw. En in de airfryerXXL met het smart sensing programma voor diepvries 300g aardappelpartjes gebakken. 


Woensdag na boodschappen in het dorp een lekker hapje meegebracht bij de koffie. Verwennen mag soms  nietwaar... 

Voor de avond stond er een prei maaltijd op de rol. Maar door allerlei gebeurtenissen in huis kwam het daar niet van. Op naar Restaurant Gewoon in eigen dorp waar we het altijd goed hebben. Zowel qua eten als qua gezelligheid. Zalm en garnalen, diamanthaas, burger, allemaal goed en lekker. Een lekker glas wijn erbij. Koffie met een goede armagnac als dessert en tevreden weer naar huis. 



Donderdag eerst soep gemaakt van sla, tomaat, komkommer, bloemkooltaart en omelet. De staafmixer erdoor en een heerlijk hapje in de namiddag. 


Druk in de keuken voor de volgende dag. Ik maakte voor 's avonds pasta met prei en blauwe kaas alleen veel eenvoudiger. Pasta gekookt. Ongeveer 300g prei 5 minuten gebakken in een scheutje olie. Dan een scheut room en 75g blauwe kaas erbij. Dat lekker laten sudderen. Verder 2 schouderkarbonades gebakken in de pan in oude jus. Eerst om en om ongeveer 3 minuten aan iedere kant, daarna nog zo'n 10 minuten laten garen. Heerlijke maaltijd. 

Vrijdag vrienden te eten. Mooi menu maar moeilijk leesbaar. Even op de foto klikken als je het wil lezen. 


De hapjes: De guacamole gemaakt met 1 avocado, 2 minitomaatjes, 2 tenen knoflook en 1 klein rood uitje. Een scheutje limoensap en wat peper en zout erdoor. 

Voor het garlic bread 1 tortilla op een bord gelegd, daarop ongeveer 60g zure room verspreid en ongeveer 25g geraspte mozzarella. De 2e tortilla daarop. Dan in een pannetje 2 flinke eetlepels boter gesmolten, daarin een lepeltje knoflookpoeder, een lepeltje gerookte paprika en flink wat vers geknipte peterselie. Ik heb de rest van de kaas daarin mee gesmolten. De bovenkant vast ingesmeerd en pas kort voor het bakken de andere kant met de inmiddels afgekoelde kruidenboter ingesmeerd. In de airfryerXXL 8 minuten gebakken op de pizzaplaat op bakpapier op 180°. 

Voor het bakken.

De roomkaas chili dip stond in een boek. Ik gebruikte 150g roomkaas, 100ml zure room, 100ml siracha en een flinke theelepel gedroogde gevijzelde koriander. Vlak voor het opdienen er nog wat verse peterselie door geroerd.  

De voorgerechtjes: Voor de mini frittata's ¼ courgette geraspt, met zout bestrooid en vocht eruit gedrukt. Verder 50g plakjes chorizo in stukjes, verse salie, 3 eieren en 100ml slagroom gemengd. Daar de courgette bij en voorzichtig in deze airfryervorm gegoten. In de airfryerXXL 10 minuten gebakken op 180°. De vormpjes waren iets te vol maar ze smaakten uitstekend. 


De mini worstenbroodjes gemaakt met 250g gehakt en 110g plakjes salami in kleine stukjes. Ook 1 ei, 1 sjalot en 4 lepels paneermeel erdoor. Dan 6 plakjes bladerdeeg laten ontdooien, rolletjes erop en daarna voorzichtig opgevouwen. Uiteindelijk maar 4 stuks op de bakplaat op bakpapier in de airfryerXL gedaan en na het bakken besloten om ze niet door te snijden. Wel 30 minuten gebakken op 180° om het gehakt goed gaar te krijgen. Heerlijk waren ze. En meer maxi dan mini dus :).


Het hoofdgerecht: De Spaanse stoofschotel bijna helemaal volgens recept gedaan. De avond tevoren in 2 gedeeltes eerst de 150g chorizo en daarna de 720g stukjes vlees gebakken met gerookte paprika en cayennepeper. Pas 's morgens de 2 uien en 4 tenen knoflook gefruit. In de duo- slowcooker pannen. Dan het gebakken vlees op de uien. Dan de gesneden gele en rode paprika's op het vlees. Dan de rest van het recept met 2 takjes verse tijm en iets te weinig tomatenpuree maar wel met sherry, als saus over het geheel. Kruidnagels en laurierblad bovenop in de potten. Het moest om ongeveer 18.30u klaar zijn, gekozen voor 9 uur op laag. Het was natuurlijk te veel maar oh wat was het lekker. 

Foto na het eten, dat is te zien.

Voor de ijsbergsalade 100g ontbijtspek uitgebakken en laten afkoelen. Ook 3 eieren hard gekookt, alles voorzichtig door de ijsbergsla gehusseld. Dressing erdoor vlak voor het opdienen. 

Ik wilde graag de paella rijst in de rijstkoker maken. Ooit eerder geleerd hoe dat kan met risotto, dus het proberen waard. Het recept is veel te uitgebreid voor deze maaltijd. Ik heb 150g rijst met 450ml bouillon en 1 draadje saffraan en een lepeltje paellakruiden in de koker gedaan. Heerlijk gelukt. Mooie zachte gele rijst.

Voor de San Sebastian cheesecake 300g roomkaas + 100g Griekse yoghurt gemengd met 175g suiker. Daar 25g bloem boven gezeefd en een snufje zout erbij. Steeds met mijn heerlijke mini mixertje glad gemaakt. Een voor een 3 eieren erdoor en 100ml slagroom. Dat in een kleine met bakpapier bekleedde springvorm gedaan en eerst 30 minuten op 180° en daarna nog 15 minuten op 200° gebakken in de airfryerXXL. Perfect gelukt. En met nog een kopje koffie met een bonbon een mooi einde van een fijne avond met goed gezelschap, goed eten en bijpassend drinken.  


En dan zaterdag weer over tot de orde van de dag. De 2 nog niet gebakken worstenbroodjes in de airfryer voor een lunchhapje. Andere resten moesten even wachten want op de laatste dag van deze blogweek moest echt eerst de postelein worden gegeten. Ik maakte een eenvoudig stamppotje met room en kaas. Met maar 100g niet eerst gekookte postelein, 375g aardappel, zwarte peper, een scheut room en 150g La Tur.  Iets te scheutig met room en kaas maar erg lekker. Als dessert nog een stukje cheesecake met een Irish coffee. Lekker. 

En vandaag, zondag, nog niet zeker wat het gaat worden. Daarover volgende keer dan weer.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten