zondag 25 augustus 2024

Uit de airfryer(s): verse worst, geroosterde paprika, geroosterde prei, gebakken aardappeltjes, hele dorade, witlof in bladerdeeg, aardappel-groentepuree met kaas; uit de slowcooker: grove puree van knolselderij, koolrabi en aardappel; spitskool met knoflook en ook nog visbouillon gemaakt.

Ingepakte witlof en puree met dekseltje van kaas en ei.

We begonnen de week met een hele romanesco gekookt in ongeveer 10 minuten. Van een pot knapperige groenten met de staafmixer een saus gemaakt met een potje slagroom uit de diepvries langzaam opgewarmd met wat verse gemalen peper en bouillonpoeder. Pasta gekookt. Verse worsten met knoflook en peterselie gebakken op de grillplaat in de airfryerXL, 6 minuten op 180°. Altijd eerst even geweld in kokend water om barsten te voorkomen. Een bijzondere saus die wel goed paste bij de maaltijd.


Van de rest van de saus met het kookwater van de romanesco, het nat uit de pot met groente en een beetje van afgegoten olijven eerder, samen met een restje parelgort (zonder vlees) en een fijngesneden stukje romanesco een heerlijke niet gepureerde soep gemaakt. 


Maandag aten we geroosterde prei met paprikasaus. Vooraf één grote rode paprika ingesmeerd met knoflookolie 15 minuten geroosterd op de grillplaat in de airfryerXL op 180°. Daarna met 2 tenen knoflook, 25g amandelen, ½ eetlepel rode wijnazijn en ½ theelepel komijn gepureerd met de staafmixer. De saus zachtjes weer opgewarmd. Twee kleine preien in stukken gesneden, overgoten met knoflookolie 15 minuten op 160° geroosterd op de bakplaat in de airfryerXL. Diepvries aardappeltjes gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. De prei was iets te ver door geroosterd, beetje bitter daardoor. Toch smakelijk met de dikke paprikasaus.

De volgende dag rauwe witlof met apart geserveerd een fruitsalade van 1 appel, 1 peer, 1 banaan, 1 sinaasappel en aardig wat blauwe bessen. Dressing gemaakt van een scheutje heerlijke olijfolie, citroensap en gembersiroop. Paar uur laten intrekken. Verse walnoten gekraakt en erover gestrooid voor het opdienen. De witlof aangemaakt met een beetje mayonaise, een scheutje citroensap en een klein scheutje maggi en wat gebakken uitjes er overheen. Een rest penne opgewarmd. Heerlijke maaltijd. 


Woensdag de slowcooker aan het werk gezet voor een puree van 280g knolselderij, 270g koolrabi en 200g aardappel. Daarin 50g boter en 45ml water met een snufje bouillonpoeder. Na 8 uur op laag afgegoten en goed door elkaar gehusseld. De afgegoten jus bleek nodig bij het stampen. Heerlijk!
Met het smart sensing programma een hele dorade gebakken in de airfryerXXL. Volgestopt met verse tuinkruiden zoals citroenmelisse, maggiplant, knoflookbieslook, oregano, tijm, rozemarijn en salie en bestrooid met zwarte peper uit de vijzel. Het duurde 20 minuten. Sperziebonen een minuut doorgekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Wat een leuke en lekkere doordeweekse maaltijd.


Met het afgegoten water van de bonen en wat extra, met alle resten, vellen, kop, staart, graten samen met verse tijm, rozemarijn, oregano en dragon met 3 tenen knoflook en een rest witlof in 30 minuten een bouillon getrokken. 

Dan donderdag spitskool met knoflook. Een heel spitskooltje, bijna 500g, 1 ui en 3 tenen knoflook fijngesneden. Eerst de ui, daarna de kool en paprikapoeder en 75g rijst erbij en 2 heel erg fijn gesneden gedroogde rode pepertjes en na 5 minuten 2 dl water toegevoegd. Na 10 minuten de knoflook, na weer 10 minuten witte wijn erbij en nog even laten sudderen. Met witte bolletjes. Smaakte goed maar een beetje saai. Partner is niet zo'n fan van groentegerechten zonder iets extra's dus wat kroepoek op tafel. En het was naar verhouding wat weinig rijst. 

Witlof in bladerdeeg werd het op vrijdag. Twee stronken ongeveer 12 minuten gekookt en lang laten uitlekken en afkoelen. Ingerold in schouderham en jonge kaas. Dan vlak voor het bakken beiden in ontdooide plakjes bladerdeeg gerold en deze ingesmeerd met ei. In het mandje van de airfryerXL, 10 minuten op 180°. De rest van de knolselderijpuree en nog wat sperziebonen en gebakken aardappeltjes met de staafmixer bewerkt. In het met olie ingewreven bakpannetje van de airfryerXXL gedaan. Klontjes zoute boter erop, de rest van het ei en bestrooid met geraspte kaas. Zo'n 20 minuten gebakken op 160°. Beiden erg lekker. 

Op de laatste dag van deze blogweek in de namiddag een kom visbouillon gevuld met wat stukjes vis en kleingesneden penne. Voor de avond een biefstukje gebakken in zoute boter. Een kropje little gem gesneden. Dragon dressing gemaakt met eigen keuze hoeveelheden en ook nog wat honing erin. Twee tomaten in plakjes met verse basilicumblaadjes, ½ komkommer in schijfjes. Een kruidige cottage cheese dip gemaakt met de staafmixer met 1 potje cheese, verse knoflookbieslook, verse peterselie, gebakken uitjes (zacht geworden dus een prima bestemming), knoflookkorrels, citroensap en peper. Gekookte aardappeltjes eerst geschrapt in de machine, na 1 minuut koken 50 minuten in de ecostoof.  Zowel de dip als de dressing erg lekker. De biefstuk weer eens perfect en deze aardappels zijn echt heerlijk. 


En vandaag, zondag, een poging om een bijzondere pizza te maken. Daarover volgende week verder. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten