zondag 18 augustus 2024

Uit de airfryer(s): bloemkoolschotel, aardappeltaart, gemengde groente-aardappelschotel; mooie lunch bij vrienden; uit de slowcooker: runderstoof met parelgort en koolrabi; met het jonge gezin gegeten buiten de deur.

Aardappeltaart in de maak.

Koffie en lunch buiten de deur deze zondag. Op bezoek bij vrienden op een terrein met door de bewoners zelf gebouwde tiny houses. Heel bijzonder. Prachtig begroeid stuk grond wat ooit een grasland met raaigras was. Trots op die mensen. Lekkertjes bij de koffie en een heerlijke lunch. 

Ondanks de warmte maakte ik maandag een bloemkoolschotel. Een halve bloemkool in roosjes, 400g en 450g aardappel in plakjes even gekookt. Eerste laag onderin het bakaccessoire van de airfryerXXL. Daarop geraspte kaas, peper en Provençaalse kruiden. Dan nog een laag met kaas en kruiden. Daarop de saus van 125ml crème fraîche, 3 grote tenen knoflook en 2 eieren. In de airfryer, 35 minuten op 160°. Was lekker, maar wel aardig wat over. 

Dinsdag was de moed even op. In de namiddag meloen met ham. Altijd zomers-lekker. 

'sAvonds sla, tomaat, serranoham, jonge kaas, volkorenbrood. Met een beetje mayonaise op de boterham. 


Redelijk onverwacht op woensdag jongste zoon met gezin op bezoek. Heerlijke meegebrachte Franse hapjes in de middag. Uiteindelijk gekozen voor avondeten in ons plaatselijk restaurant Gewoon. Heerlijk op de binnenplaats onder de plataan. Natuurlijk verschillende keuzes waaronder voorgerechten zalm en Hollandse garnalen, gebakken mosselen en speciaal voor de jongens een schaal met rauwkost. Als hoofdgerechten mosselen, vlees, sliptong, gebakken camembert en voor de jongens gebakken kibbeling met friet en appelmoes. Een echt heerlijke rode wijn bij het hoofdgerecht. Desserts: ijs, drankjes, koffie, Irish coffee, taart, een verrassingsei, allemaal leuk en lekker. Erg tevreden kinderen en kleinkinderen. 




Op donderdag weer echt de keuken in. Ik maakte deze aardappeltaart. Met 175g prei, 290g courgette, 180g rode paprika en 80g ui gebakken in olijfolie met zwarte peper, Italiaanse kruiden en een snufje zout. En 400g aardappel in blokjes gekookt en 100g spekjes even apart gebakken. Alles door elkaar geschept in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Dan 100g volle kwark gemengd met 3 eieren en een handje geraspte kaas erover en 25 minuten gebakken op 160°. 


De andere helft van de meloen met de meegebrachte rillettes van konijn, het kleine beetje, en van rund als een hapje in de namiddag.

Een vleesgerecht in de slowcooker op vrijdag. Runderstoofpotje van 250
g rundvlees
. Dit even gebakken. Daarna een ui in grove stukken gebakken. Zonder bloem, hou ik niet zo van. Dan 500ml boekweitbier mee verwarmd met een paar takjes tijm en een lepeltje bouillonpoeder. Dit in de pan op het vlees. Uiteindelijk 320g koolrabi en 80g parelgort erbij. Geen wortel in huis. Dit alles 8 uur op laag. Qua vocht precies goed. Het vlees echt draadjes. Ietsje plakkerig de gort maar wel precies goed gaar. Goed van smaak. Met een scheutje Sweet chilisaus erg lekker. Blaadje sla als versiering.


Op de laatste dag van deze blogweek een gemakkelijke maaltijd. De rest van de bloemkoolschotel gemengd met de rest van de aardappeltaart. Daarin 100g runderrillettes en een flinke scheut chilisaus. Goed door elkaar gesneden en gehusseld. Flinke laag geraspte kaas erop. Zo'n 30 minuten gebakken in de airfryerXXL op 160°. Tomaatjes en paar blaadjes sla erbij. Buiten en best wel lekker ook nog. 


En vandaag, zondag, een 'echte' maaltijd met romanesco. Daarover volgende week weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten