zondag 28 juli 2024

Uit de airfryer(s): geroosterde bloemkool, verse worst, afgebakken brood, omelet; bietjessalade met geitenkaas; pasta met Chinese kool; een feestelijke verjaardag; maïs uit de slowcooker; gebakken venkelworstjes.

Op zondag vooraf bietjessalade. De 2 bieten die over waren kleingesneden, gemengd met wat crème fraîche en gehalveerde zilveruitjes. Voor het opdienen een blaadje sla op de bordjes en stukjes verse geitenkaas en de bietjes. Bedruppeld met wat worcestershiresaus. Beetje flink voorgerecht dus wat later gegeten. Moesten trouwens ook wachten tot de laatste tourrenner binnen was 🙂.


We aten Confit de Canard uit blik. Met in de airfryerXXL afgebakken heerlijk flute wit brood. En een salade van little gem, salanova, paprika en komkommer aangemaakt met van de kaaswinkel gekregen eitje preitje. Een goed glas rode wijn was er heerlijk bij. Een mooi zondagsmaal. 


Ik had 4 peren en 1 banaan die nodig op moesten fijngesneden en besprenkeld met Ginger beer. Een potje slagroom geklopt eerder in de middag. Ik denk door de warmte een beetje korrelig, maar smaakte nog goed, niet zuur.  In het midden een kroosje (soort pruim) van eigen boom. 


Een Chinese kool die nodig op moest. Een dag zonder vlees. Dat werd romige pasta met Chinese kool. Uit een ander recept de combinatie met prei. De Chinese kool, 3 tenen knoflook en 1 prei versneden. Prei in de olie, dan eerst het wit en daarna de rest van de kool in de pan. Ik gebruikte de pistache pasta in plaats van pesto. Daarom de knoflook meegebakken met de kool en prei. Met een scheutje witte wijn ongeveer 8 minuten laten garen. Vervolgens 125g ricotta, 60ml koffiemelk en 100g verse geitenkaas erdoor geroerd plus wat zwarte peper. Penne gekookt, hier een lepel pistache-pasta doorgeroerd en deze los van de kool apart geserveerd. Niet kleurrijk, wel lekker. Alles bij elkaar flink teveel dus tot nader order bewaard. 


Dinsdag geroosterde bloemkool uit de airfryerXXL. De roosjes gemarineerd volgens recept. In de mand op 180°, na 10 minuten geschud en nog 10 minuten op 160°. De rest penne opgewarmd met een klontje zoute boter in een pannetje. Van een restje heel fijngemaakte witlof/aard. van zaterdag met een klontje boter en een scheutje wijn een sausje gemaakt. Verse worsten Yorkshire banger gebakken op de grillplaat in de airfryerXL, 7 minuten op 180°. De bloemkool lijkt verbrand maar is dat niet, dat is de paprikapoeder. Lekker krokant.

De volgende dag een omelet met 4 eieren, 100g ricotta, veel verse bieslook en peterselie, beetje zout en wat zwarte peper. In de bakaccessoire van de airfryerXXL, 10 minuten op 180°. Erbij volkorenbrood, sla en het sausje van de dag ervoor. 

                                                                En toen was ik jarig. 

Bij uitzondering een foto die niet over eten gaat. Ik was zo blij met dit cadeau dat ik hem ook hier wil delen. Geschilderd door partner. Kleinzoons en achterkleinzoon. De boom des levens. De vogels. Maar ook de donkere wolken van de toekomst voor de kindjes. Prachtig.

Op donderdag vierde ik met 23 volwassenen en 3 kindjes, familie en vrienden, mijn 75ste verjaardag op het eiland Tiengemeten. Overtocht met de pont, koffie en koek, huifkartocht, uitgebreide lunch. Het was een tevoren geregeld arrangement met o.a courgettesoep, hartige taart, kroketjes, aardappelsalade, hummus met geroosterde gedroogde tomaatjes en heerlijk brood. Alles vegetarisch en erg lekker. En dat buiten op het terras. Drankjes vooraf, wijn en water op tafel, koffie toe. En wandelingetje terug naar de pont. Een heerlijke dag.



Op vrijdag maïs in de slowcooker. Ik had een keer deze maïs gekocht om te kunnen bewaren. De 3 stukken heb ik ingesmeerd met eerder gekregen zoete curry die wel op moest. Ingepakt in aluminiumfolie en 4 uur op laag gezet. Heerlijke smaak. Er lag nog een pakje met venkelworstjes, klikken op streng met '5 worstjes met venkel' voor meer informatie. Een paar plakjes volkoren knäckebröd erbij. Een prima lichte zomerse maaltijd. 

Op de laatste dag van deze blogweek bakte ik 6 plakjes ontbijtspek, 2 worstjes in stukjes. IJsbergsla, tomaat met blauwe bessen, heerlijke smakelijke gekookte aardappelen. Moeilijke artrosevoet, dus niet veel van gemaakt. Wel lekker hoor. 

En vandaag, zondag, nog geen besluit. Daarover volgende keer dan maar weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten