zondag 14 juli 2024

Uit de airfryer(s): opgebakken omelet en muffins, aardappelblokjes; soep van o.a. paprika, courgette en aubergine; een koolgerecht uit de slowcooker; mooie groenteterrine, bresaolarolletjes en sinaasappletrifle voor een diner.

Groenteterrine.

Na een drukke zaterdag niet heel veel zin om iets te verzinnen voor de zondagse maaltijd. Maar toch... Als voorafje meloen met stukjes kookworst in plaats van ham, ook lekker. 

Daarna: in de airfryerXL opgebakken stuk omelet en 2 muffins zonder spek en sla, rauwkost, beetje saus met gebakken champignons, pot mayonaise, potje pulled porc, potje chutney, stuk jonge graskaas, stukje extra zoute boter, doosje noten en gedroogde vruchten uit de no waste box en volkoren crackers. Ook wel weer eens leuk, zo'n hapjes-maaltijd.


Op maandag aten we eerst de rest van de meloen. Daarna stamppot rauwe andijvie. Aardappels in de schrapmachine, te laat voor de ecostoof dus gewoon gekookt. Met wat boter gestampt. Erg nat van het wassen en naar verhouding iets te weinig aardappel. Spekjes gebakken in oude jus en een stukje zoute boter. Een rookworst geweld in heet water. Mosterd op tafel.


Ik maakte een deel van het eten thuis om de volgende dag mee te nemen naar een oude vriendin. 
De Italiaanse groenteterrine maakte ik met 1 gele en 1 rode paprika, 1 gele en 1 groene courgette, 1 aubergine en 6 dunne wortels. Besprenkeld met olie en peper en zout over 2 platen verdeeld 30 minuten in de grote oven geroosterd op 200°. De paprika's en plakjes wortel gingen geheel in de vorm van 15 bij 18, de andere groenten net niet helemaal. Dus zowel afsnijdsels als geroosterd bewaard voor een soepje. Ik had 200g mozzarella gemengd met flink wat pesto uit een potje. Keurig in volgorde alles in de vorm gelegd. Tot de volgende dag in de koelkast en van daaruit meegenomen.

Dinsdag dus op bezoek met diner mee. 


Voor de bresaolarolletjes  een bolletje knoflook gekookt. De teentjes gemengd met een lepel crème fraîche en een lepel pistache pasta. Meegenomen in een potje. Pakjes bresaola, crackertjes, ongepelde pistachenootjes en sla mee. 


Aardappelblokjes thuis gemaakt, in een grote doos in water mee. De airfryerXXL mee en ter plekke de blokjes gebakken met het smart sensing programma. 
De terrine mee in de vorm. Kwam er mooi uit en smaakte heerlijk.
Ter plekke ook 3 plantbased worsten gebakken, 6 minuten in een beetje olie. 
Een kom sla gemaakt met een dressing met een paar extra ingrediënten zoals stukjes augurk, komkommer, en paprika. Alles bij elkaar in een grote pot. Alles wat over was bij vriendin gelaten voor de volgende dag. 


Voor de kaas meegenomen een stuk 100 weken oud Rotterdammer, druivengelei, in de herfst gemaakt door buurvrouw van eigen druiven, en zoete aardappelchips uit de juni box No Waste Army Perfecte combinatie. Zowel wat over was van de kaas als de gelei als de chips daar gelaten.


Voor de sinaasappel trifle een pakje cakejes, een pot advocaat, een pot marmelademascarpone en een sinaasappel mee. Ter plekke marmelade onderin drie glazen. Advocaat en mascarpone gemengd met een beetje sinaasappelsap. Cakejes doormidden op de marmelade, mengsel erop, bovenop nog een stukje sinaasappel en naar wens wat advocaat. 

Een leuke, lekkere, gezellige maaltijd. Koffie kwam er niet meer van want zij moe en en wij ook moe en naar huis. 

Woensdag soep gemaakt. Eerst de rauwe en geroosterde stukken van de terrine-groenten in de soepmachine, dan een heel klein beetje champignons in saus, een rest risotto, een rest andijviestamppot en een klein restje van het smeersel van de bressaorolletjes. Handmatig gemixt met water. Daarna in een pan en 20 minuten gekookt omdat koken in de soepmaker zou aanbranden. Na het koken nog een keer goed gemixt met de staafmixer. Dan een paar stukken rookworst erin. Dat aten we met een bolletje brood. 


De volgende dag witte kool uit de slowcooker. Een ½ witte kool en 3 tenen knoflook fijngesneden. Een verse ui versneden en gebakken in het vet van 1 plakje ontbijtspek. In de pot samen met 250ml groentebouillon. Gekozen voor 6 uur op laag. Afgegoten en een klont zoute boter erdoor. Zo'n halve kool is dan toch wel weer teveel voor samen. Maar, heerlijk! 
Een kaasburger gebakken in de pan in oude jus en een beetje olie. Paar aardappels gekookt, 1 minuut en daarna 60 minuten in de ecostoof. 


Op vrijdag zijn de kleinzoons gebracht om te logeren tot zondag. Eerst in de ochtend 2 appels en 2 peren omgetoverd tot moes. We aten macaroni, shoarma gebakken in boter met een paar stukjes rode paprika, sla, komkommer, tomaatjes, komkommer, saus van gekookte tomaatjes met 100g mozzarella gemengd met de staafmixer, geraspte kaas en dus appelmoes. Als toetje voor de kinderen nog kwark met een beetje honing en verse aardbeien. Door de drukte aan tafel geen foto's.

Op de laatste dagvan deze blogweek werden het pannenkoeken. De jongens aten in de namiddag crackers met kaas, druiven, veel komkommer en wat stukken paprika. Daarna heeft opa een stapeltje gebakken. Op tafel schijfjes appel, suiker, dadelstroop, bietenstroop, jonge kaas, oude kaas en smeerkaas. Als toetjes voor de kinderen kwark met gesnipperde appel en een beetje honing. 

En vandaag, zondag, worden de jongens vanmiddag weer opgehaald. En staat er nog van alles in de koelkast voor ons samen. Daarover later weer. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten