zondag 26 mei 2024

Uit de airfryer(s): gevulde paprika's, braadworst, prei-röstischotel, quiche met witte asperges; voor het eerst orzo gegeten; kaaskoek uit de magnetron; 'exotische' maaltijd van de zorgorganisatie; witte kool met spek uit de slowcooker; soepje van resten.

Deze zondag voor het eerst het pak orzo open gemaakt. We aten het met spinazie, munt en feta. Geen venkelzaad in huis dus even gezocht naar de beste vervanger. Ik had ooit een pakje zoethout-stokjes gekocht. Geen idee waarom. Was dus ook al erg oud. Van een stokje wat geraspt. Omdat er maar weinig nodig was, zelfs minder dan ½ theelepel was dat te doen. Het rook en smaakte nog prima. Ook nog 2 verse blaadjes dragon fijngeknipt. Verder 150g orzo, 250g spinazie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 150g feta, 5g dille en 4g munt (gewogen op een speciale lepel voor kleine hoeveelheden). Veel minder munt toegepast. Verder een redelijk smakelijke maaltijd hoewel we beiden niet echt heel erg enthousiast waren. 

Ik bakte er 2 braadworsten bij met de smaak dragon/mosterd. Met dragon als een goede vervanger van venkelzaad wel een leuke keuze. Even tevoren geweld in heet water om barsten te voorkomen, in de airfryerXL op de bakplaat, 8 minuten op 180°.

De volgende dag een kopje soep in de namiddag. Kropsla, tomaat, komkommer, een half worstje voor de ander. Gekookte aardappels, 1 minuut en 60 minuten in de ecostoof. Met de onionchef met het zwarte mes een paar stukken oude geitenkaas gemalen. Daarvan een  kaaskoek gemaakt in de magnetron. Vinaigrette die er nog stond, klein beetje zoute boter (voor op de warme aardappeltjes) en zoetige, eerder gekregen, door dochter gemaakte chutney op tafel. Lekker hoor.

Dinsdag werd het een prei rösti schotel. Ik had 200g prei daarom geen ui gebruikt. De 200g pancetta helemaal gebruikt. Er was maar 240g rösti. Daarom wat eerder gekookte aardappeltjes meegebakken. Verder 125g crème fraîche, een scheut room en 2 eieren met 50g oude geitenkaas geklopt. Wel peper geen kerrie. Ik heb eerst de pancetta een beetje uitgebakken en wat vet afgegoten, daarna de prei, rösti en aardappel erbij in de pan. Na ongeveer 15 minuten overgedaan in de bakpan van de airfryerXXL en op 180° 15 minuten laten bakken. Overheerlijk! Beetje sla, tomaat en komkommer op tafel voor erbij. 

Deze maand eerder dan gewoonlijk en op woensdag de themamaaltijd van de zorgorganisatie. Indisch was het thema (hoewel het denk ik toch eigenlijk meer Indonesisch, Indiaas, Vietnamees was, maar ach). 

De soep was heerlijk en ook goed warm net als de loempiaatjes. De rendang smoor was precies wat je ervan mag verwachten met heerlijk pittige boontjes. Het spekkoek-dessert, tja altijd verrukkelijk. 


Donderdag maakte ik witte kool in de slowcooker. Een halve kool fijngesneden, 100g spekjes uitgebakken, ½ lepel knoflookkorrels en 1 lepel gebakken uitjes in de pot bij de kool. Twee kopjes kippenbouillon erbij en 6 uur op laag gezet. Paste perfect bij de resten.
De resten rijst, rendang en boontjes die over waren opgebakken. Wat sla met de rest van het komkommerzuurtje erbij. Op tafel verder kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng, sambal en sojasaus. 


Een rol bladerdeeg die nodig op moest, een basilicumplantje, de 4e keer witte asperges bij de bestelling dit jaar. Deze keer gekozen voor een quiche gebakken in de airfryer. Maar dan wel weer met het deeg bovenop. Maar 500g asperges maar toch met zeker 13g basilicum, 100ml room, 3 eieren en 80g geraspte kaas en zwarte peper. De laag om de asperges in te leggen was dus dikker dan te verwachten. Ik zette de airfryerXXL op 160° en heb de bakpan er 30 minuten in gezet. Jammer genoeg de bodem niet voldoende ingesmeerd dus bij het omdraaien bleef er een laagje in de pan. Dit er natuurlijk wel uitgeschraapt en opgegeten. Een heerlijk recept voor asperges vonden wij. 
Als dessert verse biologische aardbeien en abrikozen met heerlijke volle kwark. Ik had de stukjes deeg die over waren even opgebakken in de andere airfryer en ook nog een hemelse steen als versiering. 


Op de laatste dag van deze blogweek gevulde paprika's in de airfryerXXL. Twee grote gele paprika's. Ik had 300g half om half gehakt. Dit gemengd met 1 ui, 2 lepels gebakken uitjes, 2 tenen knoflook, 2 lepels garam masala, 2 gedroogde pepertjes, 2 eetlepels ketjap en wat zout. Ik dacht wat ik overhou maar los te bakken, maar de 4 helften zijn ermee tot de nok toe gevuld. Er zijn recepten waarbij eerst de vulling wordt gebakken, of eerst de paprika's worden geroosterd. In dit recept ging alles rauw in het mandje. Daarom toch gekozen voor lagere temperatuur, 160°, en langer bakken. Na ongeveer 10 minuten geraspte kaas op de paprika's gestrooid, dan smelt het gelijk en gaat niet meer wapperen. Daarna nog 20 minuten en tussendoor gecontroleerd. Was helemaal perfect gaar en erg lekker en helemaal op. Erbij een tomatensalade met een drupje olie, peterselie en gemalen geitenkaas. 


Voor de volgende dag met de staafmixer een soepje gemaakt van de rest rösti met prei en de rest kool uit de slowcooker.

En vandaag, zondag, gaan we in de middag op visite bij kleindochter voor de verjaardag van achterkleinzoon en krijgen daar vast lekkere hapjes. Daarom voor eventueel zonodig 's avonds soep. Daarover volgende week weer verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten