zondag 19 mei 2024

Uit de airfryer(s): gegratineerde asperges, bietjes tarte tatin, geroosterde aubergine; oude kaas en worteltjes uit de onionchef; bietjes en zoete aardappel uit de slowcooker; andijvie uit de wok; heerlijke hapjes van de viswinkel en ook nog een bezoek aan restaurant Gewoon gebracht.

Tarte tatin van bietjes.

Tja, om te voorkomen dat er van alles moet worden weggegooid kan ook de zondag restjesdag zijn. Een bak gekookte rijst in de koelkast. Een struik andijvie die aan de beurt was. Een flinke rest gestoofd vlees. Omdat er al aardappel, wortel en bleekselderij in het stoofvlees zat heb ik een eenvoudig wokgerecht gekozen als uitgangspunt. Rijst gebakken in wat oude jus. Vlees opgewarmd. Andijvie fijngesneden en met wat soja- en zoete chilisaus laten slinken in een scheutje olie. Een klein handje al eerder gekraakte walnoten erdoor. Kroepoek op tafel. Lekkere maaltijd aan de buitentafel. 


Eerst nog een heerlijk ijsje; daarna nog koffie met een lekkere roomboter koekpunt en een glas Licor 43. Al met al, een heerlijke dag zo samen thuis.


Maandag verse bietjes vast gekookt in de slowcooker


Er stond nog een restje lupine en een beetje pastaschotel van vrijdag. De soep van broccoli-stelen, bleekselderij en een aardappel hier mee aangevuld zonder mixen. We aten eerst een kom soep in de namiddag en daarna 's avonds asperge gratin

Ongeveer 500g asperges gekookt. Een zakje van 450g krieltjes gegaard in de magnetron. Deze gestampt met een scheutje slagroom. Een stuk oude geitenkaas gemalen in de Onionchef. Alle puree en alle asperges in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Alle 200ml slagroom gebruikt. En ongeveer 70g van de gemalen kaas (geen noten). Op 160° 25 minuten gebakken. Goed heet en echt overheerlijk! En dat het volgens recept, en dan zelfs met minder asperges en aardappel, genoeg zou zijn voor 4 personen, nou nee. Bijna op.


Dinsdag de soep weer een beetje aangepast. Klein restje puree erin, water en bouillonpoeder erbij en met de staafmixer bewerkt. Heerlijke kom gezondheid rond 16.00 uur. Een doos met stukken paprika, tomaat en komkommer. Even gebakken in de pan met nog 1 braadworst. Een paar heerlijke nieuwe aardappelen gekookt, 1 minuut en 50 minuten in de ecostoof. De stoofvlees-saus opgewarmd. Erbij een schaaltje wortelsalade met dressing en verse basilicum volgens recept. Wortels fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Na de maaltijd van de rest van de stoofsaus en de jus met groenten met de staafmixer een vlees/groenten-saus gemaakt voor de diepvries (en twee uitgelopen oude aardappels in de grond gestopt, altijd spannend of er wat uitkomt). 


Woensdag na een bezoek aan de grote stad, aten we bij Restaurant Gewoon, dichtbij huis dus. Als voorgerechten het visbordje en gebakken camembert, als hoofdgerechten varkenhaasspies en ribeye.
Toe voor de een koffie met armagnac, voor de ander aardbeien met slagroom. 
Zoals altijd, lekker en heel gezellig. 



De dag daarna deze leuke bietjes tarte tatin gemaakt. Maar de bietjes waren al gaar, 290g. Daarom boter gesmolten met de olie, appelazijn, zout en peper. Plakjes biet hierin gemarineerd. Dan de plakjes in het bakpannetje van de airfryerXXL gelegd. Een rest quichedeeg erop en goed ingestopt en een beetje koffiemelk voor de glans. Op 170° 20 minuten laten bakken. Heerlijk en kwam er echt goed omgekeerd uit! Vinaigrette gebruikt die er nog stond. Nog wat gebakken aardappeltjes en wortelsalade op tafel. 


Op vrijdag hadden we lunchgasten. Ik had bij de viswinkel allemaal lekkere dingen besteld. Voor de mannen een paar haringen. Verder forel-champagne- en coquille-truffel salades, stukjes zalm en paling en deze tompoucejes. Ik maakte er een schaal salade van Chinese kool bij. Dressing met vers geknipte kruiden: maggikruid (lavas), peterselie, tijm, rozemarijn, bieslook, knoflookbieslook, oregano en basilicum. Daarbij 1 teen knoflook, 1 sjalot, beetje zout, azijn en huttentutolie, ietsje minder, beetje suiker en 90ml crème fraîche. Dag tevoren gemaakt dus lekker smaken ingetrokken en apart geserveerd. Crackers en een heerlijk brood afgebakken in de airfryer. Tevreden gasten.


Op de laatste dag van deze blogweek in de middag een crackertje met vissalades. 
Ik maakte voor de avond  geroosterde aubergine in de airfryerXL op de grillplaat, 15 minuten op 180°. Met hoeveelheden voor 2 personen. Geen sumak in huis. Ik heb een theelepel za'atar gebruikt omdat daar ook oregano in zit. Verse tijm en een teen knoflook. De inhoud smaakte wel goed, het vel was erg hard. 
De dressing van de Chinese kool die over was aangevuld met verse munt en een scheutje citroensap. De schaal met Chinese kool zonder toevoegingen op tafel. 
Een pond zoete aardappel geschild en met een beetje kaneel, kardemom, ahornsiroop, gembersiroop, 100ml oranjebloesemwater, een restje wortelsalade en een scheutje zoete witte wijn in de slowcooker 2 uur op hoog en 3 uur op laag gezet. Ik werk vrijwel altijd met laag omdat ik slow van belang vind, maar begon te laat dus een keer gekozen voor deels hoog. 


Van de rest van de puree, de kool, nog een beetje vissalade en een aardappel, soep gemaakt. In de pan want dit soort resten kunnen snel aanbranden in de soepmachine. Goed doorgekookt i.v.m. het restje vis. 

En vandaag, zondag, zeer waarschijnlijk iets met spinazie. Daarover volgende week dan weer. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten