zondag 12 november 2023

Uit de airfryer(s): gestoofde witlof met ham en kaas, bloemkoolschotel en verse worsten; uit de slowcooker: drumsticks met pompoen en prei; uit de soepmaker: pompoen met snijbiet - en tomatensoep; en blij met magnetron, ecostoof en onionchef.

In boter en een beetje bruine jus gestoofd vóór het bakken.

Zondag soep gemaakt in de soepmachine van ongeveer ⅓ Crown prince pompoen, een paar stukjes gebakken aardappel, 2 bladeren snijbiet en het blad van de 2 tasjes die over waren. De pompoen maar deels geschild. Beetje bouillonpoeder en water tot het 1e streepje. Heerlijk zachte soep die door het met de schil te maken erg groen was. Beetje zoet dus een klontje crème fraîche erin. 

De vulling die nog over was en wat in de 2 tasjes zat die over waren, opgebakken in een pannetje. Een groot blad van de groenlof als basis. Een paar ontdooide volkoren pitabroodjes 2 minuten in de magnetron opgewarmd. De broodjes waren wat droog en vielen te snel uit elkaar. Koop ik niet opnieuw dus. Met een beetje mayonaise en ketchup toch een heerlijke gemakkelijke zondagse maaltijd al met al.

Maandag verse worsten met Piment d'espelette en knoflook na even wellen in heet water, gebakken in boter en olie vanwege de jus. Verder spruitjes, in de ecostoof gekookte aardappeltjes en een salade van tomaat met avocado.


De volgende dag maakte ik groenlof met pasta en roomkaas. Zonder gehakt en zonder champignons, met ongeveer 200g lof, 1 ui, 1 prei en 150g smeerkaas. Ui en prei eerst even gebakken in wat jus van de worsten. Hier de reepjes lof bijgedaan. Dan de kaas en de droge kruiden erbij en rustig laten smelten. Penne gekookt. Stukjes tomaat van de dag ervoor zonder zaad in heel kleine stukjes en verse oregano door de groenten geroerd en pasta en groenten apart opgediend. Groenlof is best wel behoorlijk bitter. We hebben er nog wat extra geraspte kaas over gestrooid. 

Dan woensdag cacciatore met kip en pompoen in de slowcooker. De rest van de pompoen moest echt op. En ook nog een stengel prei. Ik had nog nooit van cacciatore gehoord. Het is in dit geval uiteindelijk gewoon kip met groenten gestoofd in een tomatensaus. Ik gebruikte 140g gerookte spekjes, 4 drumsticks en een doosje tomatensaus uit de diepvries. Verse rozemarijn-naaldjes en laurierblaadjes 2 minuten aangefruit. De spekblokjes, 5 tenen knoflook, 1 rode ui en 1 prei erbij. Na 5 minuten 25g tomatenpuree en 100ml rode wijn erbij. Allemaal in een pan want ik heb geen slowcooker die op het vuur kan. Alles in de pot. De drumsticks, ⅓ Crown pompoen, doosje tomatensaus en 10 zwarte olijven (met pit maar wel opengesneden) erop. Ik wilde er geen lasagne in en heb gekozen voor 6 uur op laag. Wel de rest van de al gekookte penne erin gedaan een uur voor de stop. We aten er verder Pane-Maire witbrood bij. Onvoorstelbaar heerlijke smaken in de pot na 5½ uur. Wel wat over. Iets teveel voor samen.


De volgende dag kwam er een kilo soeptomaten 2e keus mee met de boodschappen voor een paar euro. Daarvan soep gemaakt volgens recept uit het boekje behorend bij de soepmachine. Met 500g tomaat, 100g wortel, 1 teen knoflook, 1 lepel olie, 1 lepel witte wijnazijn, ½ lepel Provençaalse kruiden, beetje peper en water met bouillonpoeder tot aan het 2e streepje. De 2e keer iets minder tomaat, iets meer wortel, 1 kleine ui en 1 teen knoflook. Olie, azijn, kruiden en peper en water met bouillonpoeder tot het 1e streepje. De twee porties gemengd en ingevroren voor visite volgende dinsdag.


Ik leerde hier van Karin Luiten die dat weer had van Sylvia Witteman dat smoren van witlof veel lekkerder is dan voorkoken. Dat gedaan met 2 grote stronken in een beetje oude jus en een vers klontje boter. Zo'n 40 minuten werd het voor ze gaar waren. Na het uitlekken in plakken beenham en rauwe ham gerold. In het bakaccessoire van de airfryerXXL gelegd en daarop een paar plakken oude kaas. Afgekoeld en dus zo'n 20 minuten op 160°.
Een paar kriel aardappeltjes in de schilmachine, even gekookt en dan een uurtje in de ecostoof. Nou dat was wel even weer een heerlijke maaltijd.


Vrijdag bakte ik de fijngesneden halve groenlof die er nog lag en 1 klein stronkje witlof, in de boter van de gestoofde witlof. Daarna de heerlijke saus van de kip erbij en een restje van de groenlof met smeerkaas. Dit laten stoven tot het wat minder nat was. Rijst uit de rijstkoker. Beetje kroepoek, seroendeng, sojasaus en gebakken uitjes op rafel. Na een groot deel van de dag gedoe met internet, viel het toch nog mee dat er iets op tafel kwam 🙂. Was toch echt lekker ondanks hoe het eruit ziet, ha, ha.


Op de laatste dag van deze blogweek romige bloemkoolschotel. Ik heb de bloemkool van 640g heel gelaten en 15 minuten gekookt nadat het water aan de kook was. Voor de kaassaus eerst 100g Parmezaanse kaas fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. De saus gemaakt met 50g boter, 2 tenen knoflook, 250ml kookroom, een scheutje melk, de kaas en peper en flink wat verse tijm. De bloemkool in de bakaccessoire van de airfryerXXL gezet, hier en daar een beetje open gemaakt en overgoten met de saus. Dan nog wat geraspte kaas erover en 15 minuten op 160° laten bakken. Echt heel erg lekker met die saus met veel tijm.

Opnieuw verse worsten deze keer mer Parmezaanse kaas en peterselie. Nu gebakken op de bakplaat van de airfryerXL, 10 minuten op 180°. Een paar aardappels gepoft in de magnetron, 7 minuten op 700W. 



Zo ziet dat eruit in de magnetron. Onder iedere aardappel een klein beetje water.

En vandaag, zondag, ben ik blij dat ik mijn wifi-probleem heb weten op te lossen zodat deze blogpost gemakkelijk gedeeld kan worden via mijn laptop. Ik denk dat we spruiten eten, maar er zijn ook nog wat resten. Daarover volgende keer maar weer. 













2 opmerkingen:

  1. Ik maak tegenwoordig de pitabroodjes zelf, makkelijk en lekker.
    https://www.eefkooktzo.nl/zelf-pitabroodjes-maken/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de link Karin. Zal er eens naar kijken.

    BeantwoordenVerwijderen