zondag 15 oktober 2023

Uit de airfryer(s): verse curryworst, gesmashte aardappels, prei/ui quiche; lekkere maaltijd van Letoko; soep uit de soepmachine; witte rijst uit de rijstkoker voor een winterse nasi; varkenshaas uit de slowcooker; mooie tomatensalade.

Aan het eind van de zondagmiddag de logerende kleinzoons na vrijwel een hele dag lekker buiten inclusief de middagboterham, naar huis gebracht. Door vele obstakels op weg naar hun huis, waren we pas laat weer thuis. Te moe zelfs om iets van de restjes te maken, dus eten besteld bij LeToko. Van alles wat en lekker.

Partner ziek (of misschien ook wel oververmoeid). Een beetje champignons met spekjes, een paar worstjes, een restje rundvlees van letoko, met elkaar opgewarmd. Een flinke rest pasta opgewarmd met wat saus van letoko. Paar stukjes brood, wat kroepoek en wat sla. Dat was het avondeten op maandag. 

Er was nog een romanesco bij de boodschappen. Deze keer gewoon in 'z'n geheel gekookt, 12 minuten na dat het water aan de kook was. Eieren 8 minuten gekookt. Boter gesmolten met vers gemalen zwarte peper. Aardappelen even gekookt en 50 minuten in de ecostoof. Twee verse curryworsten na wellen in heet water, gebakken op de grillpan in de airfryerXL, 10 minuten op 180°. Heerlijke maaltijd.

Woensdag lunchten we bij zwager in Goes, samen met schoonzus daarheen. Eerst heerlijk koffie met taart. Daarna broodjes met kaas en rauwe ham met een lekker glas witte wijn. Leuke gezellige middag.


Thuis geen behoefte meer aan een echte maaltijd. Een paar lekkere boterhammen was genoeg.

Op donderdagmorgen soep gemaakt en alvast 125g basmatirijst gekookt in de rijstkoker en laten afkoelen. In de soepmachine: stengels van snijbiet, rest kropje sla, stronk gekookte romanesco en 5 stukken gekookte aardappel. Op de pureerstand. Toen het klaar was een rest van de zoete aardappelschotel erdoor gemixt. Heerlijke soep weer. 

We aten een aangepaste nasi goreng. Met 250g savooie kool, 1 prei, 2 tenen knoflook, 1 dubbele sjalot. Er stond nog ½ curryworst. Deze in stukjes gesneden en samen met de sjalot en knoflook gebakken. Hier de prei en kool bij gedaan. Omdat er ook nog een doosje saus stond van de maaltijd van Letoko heb ik geen verdere kruiden toegepast, maar dit door de rijst en het groenten/vleesmengsel gedaan. Kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng, ketjap en sambal op tafel. Erg lekker gegeten.


Vrijdag in de namiddag eerst een lekkere kom soep van donderdag met wat soepstengeltjes.


's Morgens de slowcooker aan het werk. Een recept voor parelhoen omgetoverd voor varkenshaas. Eerst 100g bakbacon onderin de pot gelegd. Grote bladeren van de savooiekool hierop. Dan ruim 200g varkenshaas erop gelegd. Een paar takjes verse tijm en rozemarijn toegevoegd en de bladeren om het vlees gesloten samen met wat extra stukken kool. Met nog 65g boterjus van de romanesco, wat peper en een scheut water 8 uur op laag gezet. Een tomatensalade van 3 tomaten met burrata, peper, himalaya zoutkorrels en een takje basilicum. En een afgebakken broodje erbij. Het buitenste blad was wat zwart geworden, verder een heerlijke maaltijd. De combinatie met de salade was perfect. De tak rozemarijn volgende keer niet binnen maar buiten de koolbladeren doen, want zat nu iets teveel vast in het vlees. 


Zaterdaglunch in plaats van soep, wat zeg je daarvan.... Zo nu en dan bezoek ik vroeg op zaterdagochtend de warme bakker. En ja, zoiets wat we dan zelden eten is wel eg aantrekkelijk.


Op de laatste dag van deze blogweek 1 prei, 5 cuisse de poulet uitjes, 2 gewone uien, 9 verse knoflooktentjes gestoofd zoals in 2.3 staat. De prei in grote stukken, de uien in vieren, de rest heel in een pan met wat boter aangebakken en met een scheutje witte wijn ongeveer 25 minuten gestoofd. Dit mengsel met zwarte peper in het ingevette bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan zoals in 2.4. beschreven. Dan 2 eieren geklutst met wat geraspte kaas erover. Afgedekt met 2 plakjes ontdooid bladerdeeg en 15 minuten op 180° gebakken. Zo heerlijk.


Gesmashte aardappels gemaakt in de airfryerXL op de bakplaat; 4 ongeschilde aardappelen eerst paar minuten aan de kook en dan ruim een uur in de ecostoof. Beetje olie op de bakplaat en voor het bakken bestrooid met frietkruiden. Gebakken op 200°, 15 minuten.  Prima idee, erg lekker.


Wat rucola gemengd met een sausje van crème fraîche, mayonaise, olie en peper. Datzelfde sausje extra op tafel gezet voor bij de aardappels.
De biefstukken gebakken in boter omdat we dat gewoon toch echt het lekkerst vinden. Een echt bijzonder lekkere combinatie van smaken deze maaltijd. En zeker een goed glas rode wijn erbij.


En vandaag, zondag, een rustige dag zonder visite. Ik denk dat in ieder geval de maiskolf op moet. Daarover volgende week dan maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten