zondag 1 oktober 2023

Heerlijk buiten de deur gegeten; uit de airfryer(s): zelfgemaakte ragoutbakjes, maïskolf, hamburgers; tomatensoep uit de soepmachine; uit de slowcooker: witlof met ham en kaas; ook nog romanesco met ei, noten en kaas.

Wat de airfryers kunnen doen, hamburger en maïs, heerlijk!

We hadden ons voorgenomen uit eten te gaan deze zondag. Dat hebben we dan ook gedaan. We aten bij ons plaatselijk restaurant Gewoon. We gingen met de buren, dus extra gezellig.

Foto's van mijn voorgerecht, duo van zalm en Hollandse garnalen, en de 2 nagerechten van partner en mij, citroenijs met wodka en een Irish coffee. Er werden verschillende gerechten gegeten, allemaal heel smakelijk. En we dronken er een heerlijke Barolo bij.



Op maandag soep gemaakt in de soepmachine. Van 500g tomaat, 100g al gekookte romanesco en een paar stukjes bleekselderij. De rest van de visbouillon, aangevuld met water tot het bovenste streepje. Op de pureerstand. Bij het opwarmen nog wat verse kruiden en voor de liefhebber extra peper erin. 


Eerst een kom soep met wat soepstengeltjes. Verder de resten groentevulling en risotto gemengd en langzaam opgebakken met een klontje boter. Erg lekker hoor. 


Op dinsdag ging ik weer eens oppassen op de 4-jarige kleinzoon want gebrek aan personeel op school door ziekte. Ik zette voor 's avonds vast witlof klaar in de slowcooker die op tijd door partner werd aangezet voor 4 uur op laag. Er lagen 2 flinke en 1 kleine stronk. Alleen het achterste stukje afgesneden, wij vinden de kern juist wel lekker. Omwikkeld met achterham en oude kaas. Klein beetje bouillonpoeder erover gestrooid. Erbij een in de airfryerXL in 10 minuten op 200° afgebakken baguette nog uit de voorraad. Ook wat extra ham en kaas op tafel. Precies op tijd in huis, lekker gegeten. En met oude kaas is het nat onderin de pot wel echt heel lekker.

Ik had eerder een paar al ontdooide plakjes bladerdeeg bij elkaar gekneed en in de koelkast gelegd. Vandaag moest ik er iets mee doen vond ik. Zo plat mogelijk gemaakt en er 2 vormen mee bekleed. Met bruine bonen als steunvulling blind gebakken in de airfryerXXL. Eerst 15 minuten op 180°, na verwijderen van de vulling nog 10 minuten op 160°. De hartjes pasten precies samen in de fryer. Een blikje kalfsragout opgewarmd. Beetje sla en tomaatjes er bij. Heerlijk.

Afgelopen dagen hebben we samen met de buren de druiven geplukt, dit jaar echt veel en ook blauw geworden. De buurvrouw maakte daar druivengelei van, in totaal 16 potjes, dus ieder 8 stuks. Eén daarvan maakten we open en we aten de gelei bij een stukje kaas na de maaltijd. Echt overheerlijk.

Op donderdag was er na een paar maanden weer een themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie.

Zowel de quiche als het hoofdgerecht, stoofpotje met stamppotjes, als het speculaas-dessert waren weer erg lekker. Twee stamppotten was wel erg veel dus over voor later. 



In de namiddag van vrijdag de andere helft van de tomatensoep opgemaakt.
Voor het avondeten een grote maiskolf in tweeën gesneden. Een klont zoute boter gemengd met 2 uitgeknepen tenen knoflook en de helften daar mee ingesmeerd. Ingepakt in aluminiumfolie, eerder gelezen dat juist losjes wel fijn was voor het smeersel. En nee, ik ben niet bang van zelden gebruiken van folie bij bakken. In de airfryerXXL in het mandje 20 minuten op 200°. Warmte van alle kanten dus niet omgedraaid.

De 2 biologische hamburgers op de bakplaat van de airfryerXL na voorverwarmen 7 minuten op 180° gebakken afgedekt met dit spatdeksel. De rest van de stamppot van donderdag opgebakken.  Erg lekker en een vrijdags glas rode wijn erbij.


Op de laatste dag van deze blogweek aten we romanesco met ei. Een hele romanesco gekookt. Intussen 3 eieren gekookt, 20g amandelen gehakt, 20g geraspte kaas klaar gezet. Eieren, 2 van de 3, amandelen en kaas met elkaar gemengd en op tafel. De 30g zoute boter gesmolten met zwarte peper en in het pannetje op tafel. De kool op een snijplank, een beetje van beide mengsels erover gegoten, de rest op tafel voor op de borden. Echt een heel erg lekkere combinatie met zoute peperjus, noten, kaas en ei. Een paar gekookte aardappels erbij was prima voor een vleesloze maaltijd.

En vandaag, zondag, lunch met oudste zoon en schoondochter. Daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten