zondag 4 april 2021

Uit de airfryer(s): frietblokjes, ingepakte tartaar, gekruide kipfilet, rollini met spinazie, zeewier- en gehaktballetjes; uit de grote oven: flammkuchen en vanille-cakejes; procureur met groenten in de römertopf en puree in de slowcooker.


Pasen. Hapje voor kleinzoon op Goede Vrijdag.

Wat er allemaal in de koelkast stond moest zoveel mogelijk dienen zondag. Van de stamppot van Alerimus en de hutspot uit de slowcooker één maaltijd gemaakt en in de magnetron opgewarmd. De twee bakjes salade met nog een paar geroosterde tomaatjes erbij als voorgerechtje. Laat in de middag een flinke kom soep met alle stukjes vlees en kip die er nog in zaten. Van een restje van die soep samen met een rest van de witlofmaaltijd nieuwe soep gemaakt met de staafmixer in een pan. Dus weer een doos soep in de koelkast :-).

Maandag een witlofsalade met komkommer en ei. Met 1 grote stronk witlof, ½ geschilde komkommer en 2 eieren. De saus gemaakt met 4 in stukjes gesneden augurken, flinke lepel mayonaise, scheutje maggi-aroma, beetje peper en zout. Met in de airfryerXXL, heerlijk zittend in de zon vers gesneden aardappelblokjes, gebakken met de smartfunctie. Voor ieder een in de airfryerXL in 15 minuten op 180° op de bakplaat gebakken ingepakt tartaartje. Er lag nog een rest van een rol bladerdeeg. Het vlees gekruid met peper en Italiaanse kruiden en uiteindelijk bovenop een dun plakje jonge kaas. Beetje olie op de plaat. Misschien was droogbakken beter vanwege de krokantheid van de bodem. Heerlijke maaltijd.

Maandag, ingepakte tartaar en frietblokjes.

Na een dag kleine kleinzoontjes met hun papa in huis en tuin aten we dinsdag gebakken rijst met broccoli en wortel. Heerlijk. Ik had maandag de rijst gekookt en alles gesneden en klaar gezet. Een hele vrij kleine struik broccoli in roosjes en 1 flinke winterwortel in stukjes even geblancheerd want alleen roerbakken vinden we vaak te rauw. Peper en gember altijd in de vriezer. Geen bosuitjes dus een sjalot fijngemaakt. Uiteindelijk nog wat sojasaus er door geroerd. Erbij 's morgens ontdooide gekruide kipfilet uit de airfryerXL gebakken op de bakpan op 180°, zo'n 8 minuten maar toen nog even op 200° om wat bruiner te worden. Wel iets aan de droge kant daardoor denk ik. Het was gekruid met knoflookpoeder, zwarte peper en een mengsel van Hollandse kruiden wat ik ooit zelf had samengesteld en nog in een potje stond, 


Ik heb een paar roosjes broccoli en wat rijst achter gehouden want het werd teveel voor samen. Ook van de gebakken kip nog wat over. 

In de namiddag van woensdag eerst ieder 1½ rollini met spinazie, afgebakken op 180° in 5 minuten op de grillplaat van de airfryerXL. Overigens, de soep die ik zondag gemaakt had was zuur. Dat gebeurt eigenlijk nooit, maar ik denk dat het kwam doordat ik een rest oude soep gebruikt had bij de nieuwe resten. Moest dus worden weggedaan vandaar die rollini's :-).

's Avonds flammkuchen. De meest originele is met alleen ui en spek, maar mij leek met wat kaas wel erg lekker. Ik kocht kant en klaar deeg. Deze vellen besmeerd met een mengsel van mascarpone en crème fraîche met flink wat peper. In de magimix 2 rode uien heel dun gesneden en op het smeersel gelegd. Daarop 2 soorten spek, pancetta en ontbijtspek. Afgedekt met wat geraspte oude kaas. Op de verpakking stond besmeren met half crème fraîche half kwark. Verder beleggen met spek, rode ui en naar believen kaas. Dan een paar minuten in de oven op 250°. Ik heb dus niet volgens het recept spekjes eerst gebakken. Wel heb ik ze langer in de grote oven gedaan op 225°, maar op een rek in plaats van een bakplaat met bakpapier. Na 10 minuten waren de randjes een beetje bruin, maar voor de middendelen had die extra 5 minuten nog wel gemogen. Iets minder beleg was ook goed geweest. Vooral het smeersel had denk ik dunner gekund. Maar wat waren ze heerlijk. We aten er een salade van little gem en komkommer bij.  

Voor de oven
Na de oven

Op donderdag moes gemaakt van 3 peren, 3 appels, 3 kiwi's en een scheutje bessensap.


Grote pan soep gemaakt van rest pasta-pesto met boontjes, witlofsalade met klein stukje tartaar, gekookte broccoli en gekookte rijst, beetje sla met komkommer en water. Staafmixer erdoor en voilà.  

We aten dus een grote kom stevige soep met stukjes gebakken kipfilet en een lepeltje van het mascarpone-mengsel. En ieder de helft van de 3e flammkuchen. 

Omdat we vrijdag weer eters in huis hadden op donderdag vast een en ander voorbereid.

Gouache van Rien Kroon

Om te beginnen een paar hapjes zoals deze zeewierballetjes, afgebakken in de airfryer, 8 minuten op 180° en bij de Verleiding gekochte Indische gehaktballetjes even mee gewarmd. En de overheerlijke paté van Brandt en Levie met noten en gedroogde kers. 


De op donderdag 7 minuten gekookte eieren in gerookte zalm vrijdagochtend afgemaakt. Precies volgens recept in 4 kommetjes. Voor de kindjes een ei-haasje op een bordje gemaakt met ook wat gerookte zalm.


Het hoofdgerecht varkensvlees in de Römertopf is gemaakt met 500g procureur, 1 grote ui, 2 hele grote wortels, 5 tenen knoflook, 3 stengels bleekselderij en ½ rode paprika. Alles donderdag gesneden. Een en ander in de ochtend aangebakken en gefruit met de Italiaanse kruiden en peper en een slokje water met een puntje bouillonpoeder. Omdat de römertopf vooraf in het water moet kan het gerecht niet helemaal worden klaargezet, dat is wel wat lastig vergeleken met een slowcooker. Uiteindelijk een blikje tomatenstukjes er in, het vlees daarop, daarop een paar plakjes salami en dan de groenten eromheen. Dat voor 1¼ uur in de koude oven gezet op 200°. Ik vond het vlees wat tegenvallen, deels iets te stevig. Misschien toch nog langer in de slowcooker. Verder een heerlijk groenterecept en natuurlijk teveel. 

De puree was van 480g aardappel, ½ rode paprika en 1 stengel bleekselderij, 30g boter en en een scheutje water. In de slowcooker voor 7 uur op laag en daarna het nat afgegoten en alles gemengd. 

Met het recept van deze vanillecake heb ik 12 cupcakes gebakken in de grote oven. Iets langer dan 20 minuten want ik weet dat mijn oven dat nodig heeft. We aten ze met voor de volwassenen een glaasje advocaat met slagroom en de kindjes vanillevla met slagroom. 

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, restjes gecombineerd. Eerst een kom soep. Dan groenten uit de römertopf en puree; ruim genoeg voor een maaltijd samen. De stukjes Morbier en l'Amour rouge Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, restjes gecombineerd. Eerst een kom soep. Dan groenten uit de römertopf en puree; ruim genoeg voor een maaltijd samen. De stukjes Morbier en l'Amour rouge ook opgemaakt. Van het kleine beetje wat nog over was en de doosjes met vloeistof uit de römertopf en de slowcooker plus wat water maakte ik nog een klein soepje alvast voor Paasmaandag voor een lunch met een schoonzusje.  

En vandaag, zondag, ik denk iets met paksoi, maar daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten