zondag 18 april 2021

Auberginesoep uit de soepmachine en restensoep met de staafmixer; uit de airfryer(s): tartaartjes, feta, tomaatjes met mozzarella; rollade met groenten in de Römertopf; hartige pannenkoek, heerlijke spinazie en ook nog witte asperges.

Het ging deze zondag maar heel langzaam wat beter. Iets gemakkelijks en natuurlijk zonde om te lang te laten liggen. Gekookte groene asperges, rest gebakken aardappels weer opgebakken, 1 grote aardappel gekookt in de magnetron, gerookte zalmprosciutto en natuurlijk gekookte eieren. 

Maandag auberginesoep gemaakt in de soepmachine. Er lagen 2 aubergines die echt hoognodig verwerkt moesten worden. Samen 400g in kleine blokjes. Daarbij 2 in stukjes gesneden sjalotten en 2 knoflooktenen. Bouillonpoeder, zwarte peper en 600ml water toegevoegd en op de pureerstand. Iets minder peper had voor mij gemogen maar wat een heerlijke soep bestrooid met wat oude geraspte kaas. 

Alle snij- en sperzieboontjes gekookt. Spaghetti gekookt. Saus gemaakt op het vuur van rest mascarpone die op moest met tomatenketchup en hot sauce Hippo. In de airfryerXL 2 tartaartjes gebakken in het mandje 6 minuten op 180°. Lekker maaltje.

De pittige groentenstoof van zaterdag was deels ingevroren en deels aten we die deze dinsdag. Op een door partner gebakken grote dunne pannenkoek. Met gebakken feta. Een grote rode ui gehalveerd en in stukjes en een rest van een blokje gerookt spek in stukjes in de met wat olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryer XXL. Daarop een plak feta van 150g bestrooid met knoflookpoeder, gedroogde oregano en zwarte peper. Op 200°, 10 minuten gebakken. Een perfecte combinatie met de stoof op de pannenkoek. 

Woensdag eind van de middag maakte ik een voorgerechtje van een restje gerookte zalm met wat mascarponesaus. Heerlijk hapje.

We aten een kleine, al gekruide rollade van 375g uit de Römertopf. Gemaakt met 2 preien, 4 stengels bleekselderij, een rest worteltjes en ½ rode ui. De bleekselderij heb ik voorgestoofd in wat boter. Die moet echt heel erg zacht en gaar zijn voor ons. Ondanks de kruiden de rollade toch besmeerd met mosterd. Alles in de topf, peper en wijn erbij en na 1¼ uur op 220° even in het vlees geprikt. Perfect. Heerlijke smaakjes samen. We aten er een in de airfryer afgebakken stokbrood bij. 

De auberginesoep opgemaakt in de namiddag. 's Avonds geroosterde tomaten met mozzarella. Ik heb 8 tros-cocktailtomaatjes doormidden gesneden en met de open kant in het met een beetje olie ingevette bakaccessoire tegen elkaar aan gezet. Deze allemaal apart ingesmeerd met korianderpesto (had ik nog in de diepvries). Dan belegd met plakjes mozzarella, 2 bollen in totaal. Bestrooid met witte peper en een heel klein snufje zout. Beetje olie erover gedruppeld. In de airfryerXXL, ingesteld op 160°, 15 minuten. Een eenvoudige tzatziki er bij van 1 komkommer ontdaan van zaadlijsten, in de Onionchef met het roze mes fijngemaakt, 3 tenen knoflook uitgeperst, een kom Griekse yoghurt en zwarte peper. En een stokbrood afgebakken. Wat een heerlijke maaltijd en combinatie met de tomaten en de komkommer. Met een goed glas rode wijn uit Spanje deze keer. Tomatenhap helemaal op, beetje tzatziki over. Nog wat kaas met een cracker en zoute boter achteraf. 


Vrijdag met de staafmixer soep gemaakt van resten groentestoof, boontjes, groenten van de rollade, zaadlijsten van komkommer, vocht van de gebakken tomaatjes en het nat van de 2 bollen mozzarella. Lekker met een klontje mascarponesaus. 

Voor de avond spinazie (ongeveer 650g), eieren en aardappelen gekookt. Verse worsten met majoraan en knoflook van Brandt en Levie gebakken in boter en olie. Wat een heerlijk maaltje.

De laatste dag van deze blogweek hadden we witte asperges. Het waren 4 flinke, 250g bij elkaar. De gekookte aardappeltjes van de dag ervoor opgebakken in de jus van de worsten en de rest jus gelijk als boterjus gebruikt. Eieren gekookt. Ik had 3 soorten ham, achter-, schouder- en rauwe ham allemaal van de biologische webwinkel (net als de asperges, aardappelen, eieren, broodjes en boter trouwens). Verse bieslook uit de kruidentuin. Twee maaltijden achter elkaar met gekookt ei komt niet vaak voor, maar het kwam nu eenmaal zo uit. Nog een stukje kaas na de maaltijd bij het laatste stukje brood.


En vandaag, zondag, is de bloemkool aan de beurt, maar daarover volgende keer.

En wat ik echt wel even wil melden, de vorige blogpost is door meer dan 1500 mensen bezocht. Is dat omdat ik liet weten ziek te zijn of omdat 'koolhydraatarm' in de begintekst stond? Geen idee, maar mocht je dit lezen, zeer bedankt allemaal. En gelukkig ging het deze week langzaamaan weer beter met me.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten