zondag 12 juli 2020

In de airfryer: ganzenborstfilet en soort boerenomelet; uit de slowcooker: aardappelpuree en gehaktbrood; koken kan ook in de magnetron.

Wat bracht de week. We begonnen met zeeduivel met kruidenboter. Het was ruim 300g vis, de rest van de hoeveelheden wel aangehouden. De verse kruiden waren bieslook, knoflookbieslook, dille, maggiplant, krulpeterselie en oregano. Grappig om weer eens een recept in de magnetron te maken. De nieuwe aardappeltjes en verse snijbonen die we er bij aten gewoon gekookt in wat water met een snufje zout.


Met een chique zondags glas Chablis er bij. Mmm. Een heerlijke maaltijd hoor. Zeeduivel is heel stevig vlees en niet heel erg ‘vissig’. De eenvoudige manier van klaarmaken was een succes. 

Maandag een saaie natte dag zonder koffie want de machine is kapot en de nieuwe zou pas later in de week komen. En de laptop kon de volgende dag worden opgehaald. Uit de vriezer 2 ganzenborstfilets. Die werden gebakken als biefstuk in de Airfryer XL op de grillplaat, ongeveer 4 minuten op 180 graden. Als saus gebruikte ik de kruidenboter van de vorige dag aangevuld met een restje kaassaus wat weer was versterkt met wat vers-gemalen kaas en een slokje witte wijn. Even in de magnetron en een heerlijke saus. We aten er in de magnetron gekookte broccoli bij en in de Airfryer afgebakken stokbrood. Ik heb een speciale magnetronpan die wat stoom uit laat. De roosjes van de broccoli er in (de stam bewaard voor een soepje), een paar lepels water en dan een minuut of 4 op de hoogste stand. Net precies goed.

Dinsdag was de nieuwe laptop binnen, maar dat vraagt dan natuurlijk nog heel veel gedoe voor het allemaal werkt.
We aten een soort boerenomelet: 4 eieren geklutst met 75ml room, ¼ rode paprika, 1 tomaat, 2 tenen knoflook, 1 sjalotje, 5 roosjes gekookte bloemkool, 2 gekookte aardappeltjes en flink wat peper. Eerst 5 minuten op 180° in de voorverwarmde airfryer XL op de bakplaat en daarna nog 5 minuten op 160°. Perfect gaar en fluffy. Een salade van fijngesneden Chinese kool en komkommer met aan tafel te kiezen piccalilly.

Nou, de woensdag verliep chaotisch. De nieuwe koffiemachine wilde niet doen wat wij wilden. Uiteindelijk natuurlijk wel, maar gedoe dus. Voor de nieuwe MacBookAir moest ik een adapter gaan kopen om de externe harde schijf te kunnen verbinden. Vervolgens bleek daar niet alles op te staan wat ik hoopte. Ook gedoe dus. Van het eten voorbereiden kwam niets, dus besloten we maar weer eens een keer te kiezen voor een gekochte pizza. Natuurlijk te zout, maar ook wel erg lekker. met een heerlijke wijn er bij, dat dan weer wel :-).


Donderdag was een dag om de koelkast weer wat op te ruimen. Pasta met wat snijbiet en kruidenboter/kaassaus opgewarmd in een pannetje, stukken omelet opgewarmd in de magnetron, een beetje jus gesmolten in een pannetje en uitgegoten over zeer fijn gesneden koude gansfilet, wat mayonaise en een geroosterde boterham en zo een heerlijke maaltijd op tafel. Later nog aardbeien met een druppeltje honing toe.

De volgende dag de slowcooker aan het werk gezet. Puree in de ene pot. Met 380g aardappel, 120g bleekselderij, 30ml weekwater van de porcini en 30g boter.

In de andere pot gehaktbrood. Met 500g rundergehakt, 1 stengel bleekselderij, ½ rode paprika, 1 kleine rode ui (samen fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes), een paar geweekte droge stukjes eekhoorntjesbrood, een flinke koffielepel amandelmeel, 1 ei, verse oregano, tijm en rozemarijn en flink wat zwarte peper en een snufje zout. Lang gekneed, pot gespraid met olie, aluminiumfolie op de bodem, theedoek onder het deksel. Beiden 6½  uur op laag. Heerlijke puree, heerlijk gehakt, nog wat sla met komkommer er bij.

Op zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, aten we postelein. Onverwacht de kleinzoon van 2 jaar en 8 maanden in huis. Een beetje verse moes gemaakt met 3 appels en sap van ½ sinaasappel. Er was weinig postelein en het leek mij ook niet zo geschikt voor het kind. Gemaakt volgens recept zonder de oregano want dat kwam er niet van in de drukte. Erg lekker. Verder een naanbrood, resten gehaktbrood en puree opgewarmd in de magnetron. En lekkere gerookte meervalfilet kant en klaar koud. Voor elk wat wils en yoghurt toe.

En vandaag, zondag, eerst in de middag kindje naar huis brengen, dan verder zien.




6 opmerkingen:

  1. Dag Sia.
    Een week waarin de insluipende afhankelijkheid van apparaten overduidelijk is. Maar het blijkt dat je met enige creativiteit, nuchter nadenken en gewoon het doen met wat je wél hebt, er ook komt. Dat je ook kunt eten, contact kunt hebben en kunt leven. Neemt niet weg dat het wel lastig was allemaal en ook vervelend dat nieuwe apparaten steeds vaker al iets mankeren bij de eerste opstart. En ja, een nieuwe macbook is altijd even 'een dingetje'. Alhoewel Time Machine in principe een pracht oplossing is. Maar bij plotseling falen en haperen blijkt nogal eens dat je 'toevallig' niet niet die bestanden in een backup hebt die je nodig hebt. Of even geen backup hebt gemaakt.
    Sia, gelukkig heb je het weer aardig op de rit. Ik wens je een goede week. Smakelijk eten en geniet van alles wat groeit, bloeit en boeit!
    Lieve groet, Florina.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel weer Florina. Ik moet alleen nog uitvinden hoe ik time machine moet gebruiken. Raar maar waar. En op mee externe harde schijf waar de winkel mijn oude spul heeft opgezet, staat dus inderdaad niet op wat ik hoopte. Maar, opnieuw beginnen is ook niet echt dramatisch hoor. Wat ik echt nodig heb werkt weer. Jij ook fijne week. Groet, Sia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O wat vervelend (winkel, schijf). Maar Time Machine is heel simpel te gebruiken: zorg voor een externe harde schijf die je kunt gebruiken voor een mac (kunt formatteren voor een mac), doe hem in je macbook, start het programma Time Machine op en hij zal zelf de schijf zien en vragen of je daar de reservekopie van wilt maken. Zolang je de schijf aangekoppeld laat, blijft hij om de zoveel minuten constant de veranderde bestanden erop zetten. En anders sleep je de schijf weer naar de prullenbak en leg je hem weer even weg. En koppel je weer aan als je weer een res. kopie wilt maken. Ik heb toevallig 3 weken geleden een ontzettend fijn klein extern ding gekocht. Deze: https://www.bol.com/nl/p/sandisk-ssd-extreme-portable-2tb/9200000092106481/?s2a= Maar er is ook een kleinere van 1 TB of andere merken en goedkoper. Maar dit merk is gewoon goed en ontzettend betrouwbaar. En zo'n fijn klein dingetje!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik bedoelde: "en hij zal zelf de schijf zien en vragen of je daar de reservekopie OP wilt maken".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Time machine doet alleen nog maar wat op de nieuwe laptop staat Florina. Maar ik ga een behuizing voor de originele harde schijf uit de macbook kopen en dan kijken of het nog wat wordt. En sommige dingen zijn jammer, maar het is zeker geen drama hoor. In het echte leven raakt er ook wel eens iets kwijt waar je aan gehecht was. Lieve reactie, komt wel goed of is wel goed. Groetjes Sia

      Verwijderen
  5. Prima toch? Maar ik wilde je even helpen voor het geval je wel die richting op zou gaan van nu een schijf kopen en gaan backuppen. Het komt of is vast goed, als het je goed doet en voelt.
    Ik blijf genieten van alles waarover je schrijft. Je inventiviteit en gewoon koken met wat we hebben. Alles wat aandacht krijgt, groeit. En is lekker.
    Tot de volgende blog Sia!

    BeantwoordenVerwijderen