zondag 19 juli 2020

Begonnen in Restaurant Gewoon; uit de airfryer: naanbroodje als pizza; heerlijke gerechten bij vrienden; zalm met ricotta, bijzondere courgettecake en ook nog spitskool uit de slowcooker.

Naanbrood als pizza.
Na een heen - en weertje naar Rotterdam om de kleinzoon weer bij zijn moeder af te leveren hebben we gekozen om deze zondag te eten bij ons vertrouwde Restaurant Gewoon in hun heerlijke tuin.


Een lekker visbordje en Thaise garnalenkroketjes, varkenshaasspies en biefstuk, ijs met aardbeien (al aangebroken is te zien) en Irish Coffee toe. Lekker, corona-proef ondanks gezellige drukte op het tuinterras.

De volgende dag aten we een spicy Chinese koolstamppot. Met 270g kool en 450g aardappel. Ik heb de kool gebakken in een rest jus van het gehaktbrood met wat extra boter. Eerst 2 sjalotten gebakken, daarna de kruiderij er bij,  1½  theelepel eerder zelf samengestelde nasikruiden, en dan de kool in de pan. Geen melk, geen spekblokjes, wel een lekkere grove rookworst van chicks and pigs die nog in de diepvries lag.


Voorgerecht op dinsdag, meloen met ham. Daarna o.a. een naanbroodje. Ingesmeerd met tomatenketchup, daarop een plak ham, dan een bolletje mozzarella in schijfjes en daarop Italiaanse kruiden. Dit 9 minuten op 160° op de met een drupje olie ingewreven bakplaat in de airfryerXL. Was heerlijk maar wel met een zachte bodem. De volgende keer op de pizzaplaat in de andere airfryer proberen. Verder gemengde sla met cashewnoten, geraspte Parmezaan en een scheutje balsamico-azijn. Een naar eigen wens gemaakte tzatziki, komkommer in kleine stukjes en dus niet geraspt, alles wat minder, verse dille en extra wat zwarte peper. Als dessert een stukje Danish Blue met een crackertje. Met een lekker glas rode wijn een leuke dinsdag-maaltijd.

Door omstandigheden de volgende dag niet gekookt maar brood gegeten. Met gebakken ei, kaas, vleeswaren en wat tzatziki van de dag ervoor.


Donderdag uit eten bij vrienden thuis. Voor het eerst sinds corona bij mensen in huis. En het was niet echt tuinweer, dus binnen in de kamer. Maar met ruim voldoende ruimte aan tafel. Een prachtig menu, een heerlijke maaltijd met lekkere wijnen en heel gezellig. Die caponata gecombineerd met de kalkoenfilet met walnotensaus, een recept uit een boek dus geen linkje hier, was heel bijzonder. Hier het recept van de semifredo. Heen gewandeld, terug thuisgebracht. Perfect dus.

Courgettecake
Dan de jongste zoon met vrouw en kinderen weer te eten. Zoveel als kan altijd buiten. En gezien de temperatuur kon dat ook wel. Er was gevarieerd eten. Bij de lunch aardbeien. Bij een glas witte wijn om 15.00 uur zalm met ricotta. Met 100g zalm, ½ potje ricotta met wat citroensap en zwarte peper. Laat in de middag Cassoulet met worstjes en eend uit een Franse pot. Voor ieder een klein stukje. Dan spitskool met gehakt en aardappelen uit de slowcooker. Met 5 aardappelen, ¾ kool, 400g gehakt, 1 ui, 2 tenen knoflook, 10 grote groene olijven met pit, 120g feta, 200ml bouillon, peper, piment, paprikapoeder en een paar verse takjes oregano. Volle pot dus pas doorgeroerd na een uurtje slinken. Het was erg lekker maar er was veel van over om in te vriezen. Extra nog een courgettecake gebakken. De helft van de hoeveelheden want anders blijft er weer teveel over. Dus ½ gele en ½ groene courgette geraspt in de Onionchef met het roze mes. Had prima in de airfryer gekund, maar ik had de grote oven al voorverwarmd voor ik besloot een kleine cake te bakken. Geschikt voor de kleintjes maar de volwassenen aten er ook met smaak van. Was bijna op. De kindjes aten ook met smaak van de zalm maar dan zonder de kaas :-), van de worstjes en witte bonen uit de Franse pot en van een stukje aardappel uit de slowcooker, een bakje apart gehouden geruld gehakt, een tomaat, een klein beetje appelmoes en de grootste at heerlijk van de olijven uit de slowcooker. Geen tijd en aandacht voor foto's. Heerlijke dag en de kleine van 11 maanden bleef logeren zonder problemen.


Over het algemeen zijn de zondag of maandag de restjes-dagen, maar deze keer was dat zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek. Anderhalve dag zorg voor de bijna peuter is geweldig leuk, maar vraagt ook aardig wat energie vandaar. Na het lieve jongetje naar huis gebracht te hebben, een eenvoudige maaltijd op tafel gezet.


Een klein stukje courgettecake versierd met een beetje witte bonen uit de Franse pot, Chinese koolstamppot met nog een flink stuk worst uit het stevige vel gehaald en de rest van het gerulde gehakt er door en daarna nog een stukje Danish Blue met een crackertje. Een prima maaltje.


Met een heerlijk glas Calvados buiten bij de koffie.

En vandaag, zondag waarschijnlijk een hartige taart, maar daarover volgende week.





2 opmerkingen:

  1. Dag Sia,
    Wat fijn dat je weer bij/met vrienden kon eten. Wat heb je dat gemist he! Ik hoop dat het mag en kan, ook de volgende weken, maanden...
    En die courgette cake, die ga ik eens maken. Nu te laat voor het (avond)eten, maar morgen weer een dag, en daarna ook nog. De oogst van courgettes ligt hier nu even stil, maar als ik zie wat er nog aankomt...
    Bedankt voor de inspiratie Sia. Ik wens je een goede (eet)week.
    Daag!

    BeantwoordenVerwijderen