zondag 2 februari 2020

Uit de nieuwe test-airfryer: zalmrolletjes, gehaktballen, verse friet en een eigen recept voor een tarte tatin met pompoen; restensoep uit de soepmaker; zuurkool uit de slowcooker en eten in een restaurant.

Door de dagen met gasten vorige week, waren er aardig wat verschillende resten in de koelkast terecht gekomen.

Op zondag als hapje vooraf voor samen nog 3 plakjes gerookte zalm opgemaakt in 2 velletjes bladerdeeg. Besmeerd met smeerkaas en bestrooid met verse knoflookbieslook en dille uit de kruidentuin. Direct in de nieuwe test airfryer 9 minuten op 180°. Heerlijk met een glas witte wijn.

Een heerlijke gemakkelijke en mooie machine die wel iets meer lawaai maakt dan mijn oudje van ongeveer 5 jaar, een XL. Voorverwarmen hoeft niet, is zeer snel op temperatuur en bakt uitstekend. Nog niet in de winkel te koop, de airfryer premium XXL met Smart Chef Programma's. 

We aten de rest van de rode kool, gemengd met een paar aardappeltjes en een rest puree en 100g hamblokjes. Opgebakken in de jus van de verse worstjes van vrijdag vorige week.

Soep in de soepmachine: wat gebakken tomaatjes, stukje vis, rest wortelsalade, rest rijst, beetje sinaasappelsaus, sla en wat water. Op de pureerstand. Mooi groen en lekker soepje. Voor later.


Maandag de pasta van vorige week zaterdag opgewarmd in een pannetje. We aten er een komkommersalade bij van ¾ kleine komkommer, 1 ei, 1 sjalot, 1 eetlepel mayonaise en 1 flinke eetlepel crème fraîche, verse krulpeterselie en dille en een snufje kerrie, kruidenzout en peper. Een heerlijk recept.
En ook nog een bal gehakt, 250g rundergehakt bereid met 1 ei, 1 lepel sojasaus, 1 teen knoflook, uitloper van een grote ui en paneermeel zoveel als nodig. Daar heb ik 3 ballen van gemaakt. Gebakken in de nieuwe airfryer, dus zonder voorverwarmen, eerst 6 minuten op 200°, daarna nog 7 minuten op 150°. Een heerlijke krokante bal.

Ik had niet al eerder een airfryer XXL dus wist niet of er verschil is met die variant voor de gewone dingen zoals de vetverminderaar en niet voorverwarmen, maar ik geniet er van bij deze test airfryer. En zo heerlijk gemakkelijk schoon te maken vergeleken met mijn XL. 

Dinsdag een paar uur oppassen dus gemakkelijk eten in de slowcooker. Een lekker zuurkoolrecept. Gemaakt met 500g zuurkool uit een pak, niet gesneden en niet uitgelekt, 1 kleine sjalot en 1 kleine rode ui, 2 tenen knoflook, 100g gerookte spekjes en een theelepel zelfgemaakte garam masala. Een glas alcoholvrije witte wijn er bij. Nooit eerder gedronken, dus was benieuwd.
Na een uur later een slokje van die 'wijn' te hebben geproefd maar besloten er nog een klein schepje suiker en 5 gedroogde pruimen bij te doen, want anders misschien wel erg zuur.
Het laatste uur een rookworst en het balletje gehakt van de dag ervoor bovenop gelegd. We aten er gekookte aardappelen bij.  Na 7 uur op laag een heerlijke hap. Die alcoholvrije wijn was leuk geprobeerd, geen negatieve invloed op de zuurkool denk ik, maar niet bepaald lekker om te drinken, zo zuuuuuuur. Een heerlijke Pinot Grigio uit de kast getoverd dus.

De volgende dag aten we als lunch een kop soep en 's avonds de kip uit de Römertopf opgewarmd in de magnetron met een olijvenbroodje afgebakken in de luxe airfryer. Heerlijk brood.


Donderdag met dochter en schoonzoon in het Hudson in Rotterdam waar grote kleinzoon werkt. Voor mij viskoekjes als voorgerecht en Churros als nagerecht. Tussendoor een heerlijk burger met blauwe kaas. Erg leuk om kleinzoon zo aan het werk te zien. En heel smakelijk eten.

Boodschappen binnen van de biologische webwinkel dus de kans om één van de programma's van de nieuwe airfryer uit te proberen.

Ik maakte verse friet van kruimige aardappels met het Smart Chef Programma voor handgesneden frieten. Het werkt vanaf 500g, dus die hoeveelheid gemaakt. Eerst de aardappels met schil in friet gesneden met de Magimix blokjes- en staafjeskit. Volgens het bijgeleverde receptenboekje moesten de frieten 3 minuten in warm water van 40° gedompeld worden en dan afgedroogd. Een eetlepel olie er doorgeroerd, in het mandje en dan programma ingesteld. Na ongeveer 2 minuten al aardig gesteld, 160° en 15 minuten, na 5 minuten bel om te schudden, na 10 minuten weer de bel om te schudden en inmiddels naar 180° gegaan. Eindresultaat, gare mooie goudgele friet maar wel wat zacht van binnen. Afhankelijk van je smaak kun je er dan nog handmatig een paar minuten bij doen, dat heb ik niet gedaan. Ze waren erg lekker.

Omdat we toevallig de dag ervoor friet met vlees hadden gegeten, deze maaltijd een wortelsalade met feta geserveerd. Vanwege een eerdere keuze die niet doorging lag er nog een zakje met 150g peenjulienne, lekker gemakkelijk dus. Wel 150g feta gebruikt omdat we geen vlees aten. verder ingrediënten gehalveerd en een sjalot in plaats van bosui gebruikt. Beetje krulpeterselie erover geknipt. Een heerlijke salade.

Voor het testen van de nieuwe airfryer werd gevraagd een filmpje te maken van het maken van een recept. Dit gedaan op de laatste dag van deze blogweek. Ik heb vanuit verschillende bronnen en vanuit wat er in huis was, de ingrediëntenlijst samengesteld voor een tarte tatin met pompoen, eigen recept dus!

Ingrediënten:
- 340g Kabochapompoen
- 130g rode ui
- 115g knolselderij
- 165g rode paprika
- 2 tenen knoflook

- 35g blauwe kaas
- 55g Grana Padano
- 100g smeltkaas met 50% cheddar

- 100g gerookte spekjes
- Handvol verse walnoten

- Salie
- Rozemarijn
- Zwarte peper
- Kruidenzout

- 2 eieren
- 75g Griekse yoghurt
- 50ml melk

- Rol bladerdeeg

Roosteren allemaal na elkaar in de airfryer.
Pompoen geroosterd met een lepel olie, fijngemaakte rozemarijn en kruidenzout, 10 minuten op 200°.
De andere groenten geroosterd met een lepel olie en fijngesneden salie, 7 minuten 200°. Walnoten geroosterd op 180°, 4 minuten. Grana Padano gemalen in de onionchef met het zwarte mes. De blauwe kaas geprakt met een vork. Rozemarijn fijn gemaakt in een handmatig apparaat.

Spekjes gebakken in de magnetron, lage schaal afgedekt met keukenpapier (beetje onder de schaal duwen), 4 minuten op 600 watt (kan ook in de airfryer, maar vond ik lastig i.v.m. schoonmaken tussendoor).
Eieren geklopt met yoghurt, melk, padano en peper

Alle groenten gemengd met de noten, spekjes, blauwe kaas en de uitgeperste knoflook.
De zijkanten van de ovenschaal bekleed met repen bladerdeeg
De bodem bedekt met bakpapier en hier op een paar reepjes bladerdeeg
Groentemengsel er op, plakjes smeltkaas er op, eimengsel er over gegoten.
Het geheel afgedekt met een passend deksel bladerdeeg.

Pas 's avonds echt afgebakken in de inmiddels afgekoelde en schoongemaakte airfryer, 15 minuten op 180°. Alles zonder voorverwarmen. Best handig want dat kan de ovenschaal er vast instaan.

Wat een werk was dat. Maar ook met veel plezier gedaan. En het filmpje, partner als cineast, werd na oefenen en oefenen toch nog iets te lang, maar dat hebben we maar geaccepteerd en het toch verstuurd. En dan is het spannend of het in orde bevonden wordt. Ik ben namelijk niet thuis in knippen en plakken in filmpjes dus moest het er in één keer goed opstaan. En ik mag het hier (nog) niet plaatsen natuurlijk :-). Maar de test-airfryer goed gebruikt voor vooraf roosteren van groenten en noten. En natuurlijk voor de hartige taart zelf. Het gaat allemaal goed en gemakkelijk. Ik moet wel opletten dat ik de juiste volgorde aanhoud met temperatuur en tijd instellen en dan pas ga starten. 

Boven- dus onderkant
Onder- dus bovenkant

Voor een quiche stond 15 minuten op 180° in het boekje. Dat was niet genoeg. Ook wel logisch want alles was koud intussen en de taart was dikker dan de meeste quiches zijn. Heerlijk van smaak, maar net niet heet genoeg. En de reepjes bladerdeeg die er leuk bovenop moesten komen hadden geen enkele zin, want niet echt lekker gebakken. Maar het deksel van bladerdeeg was heerlijk krokant als onderkant. Een paar extra foto's omdat het een bijzonder project was voor mij.

Binnenkant
En vandaag, zondag, gaan we lunchen bij vrienden in België. Warm eten 's avonds thuis zal niet nodig zijn verwacht ik.





2 opmerkingen:

  1. Dag Sia, wat een leuke blog weer! En zo mooi om te lezen hoe en wat een werk je maakt van (het testen van) je nieuwe Airfryer! Je bent heel creatief met eten bereiden en kunt overal wat van maken. En dat blijkt ook nu weer bij het maken én vastleggen van een hartige taart in de Airfryer! Wat dat betreft heb je wel recht op een prijs (lees: de Airfryer houden). Ik duim voor je!
    En dat de Airfryer meer herrie maakt, vind ik niet vreemd in mijn oren klinken. Mijn Airfryer vind ik ook niet zo stil... Is dat niet een kenmerk van die dingen? Ze blazen immers veel lucht uit. Voor mij een reden om 'm niet zo vaak te gebruiken als zou kunnen :-) Maar van dit type ben ik wel gecharmeerd wat betreft de vele voorgeprogrammeerde instellingen en het niet-voorverwarmen! Alhoewel die programma's je wel in een bepaald keurslijf duwen, waar jij en ik natuurlijk ook niet altijd van houden haha!
    Ik wens je een goede (eet)week Sia!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Florina, dankjewel voor je compliment. Dat gedoe voor het filmpje was wel hilarisch. Rien halfzittend op het aanrecht en ik maar babbelen. Maar erg leuk om te doen hoor. Je bent docent of je bent het niet nietwaar :-). Het is inderdaad een mooi apparaat en ik ben ook benieuwd hoe het verder afloopt. Jij ook een fijne week weer. Groet..

    BeantwoordenVerwijderen