zondag 23 februari 2020

Met de Smarttechnologie kabeljauwfilet en verder champignons en een witlofschoteltje uit de airfryer, magnetron en rijstkoker ook weer fijn om te hebben, pindasoep bij zwager, soepje in de soepmaker en hamlappen in de slowcooker.



Zondag de Smart technologie van de XXL airfryer ingezet om 290g kabeljauwfilet te garen. Opnieuw perfect gelukt. Alleen maar bestrooid met peper, geen olie, ietsje vastgeplakt aan het mandje, maar nauwelijks. En precies gaar en nog sappig zoals we het lekker vinden. De cranberrycompote die nog in de koelkast stond gemengd met een in oude jus even aangebakken fijngesneden sjalot en een scheutje balsamicocrème met rode sinaasappel en verdund met een scheutje water. De aardappels van de dag ervoor opgebakken in jus tot het bijna chips waren. Opnieuw wat sla en tomaatjes er bij. En als dessert en heerlijk taartje gebakken door een oud-buurmeisje, zo mooi en lekker kan ik het niet.

Maandag eerst de rest van de soep als late lunch opgemaakt. Voor de avond het stuk vlees wat over was van de short rib uit de Römertopf, in kleine stukjes gesneden en in de saus opgewarmd in de magnetron (10 minuten). Pasta gekookt (7 minuten). Een rest kastanjechampignons en 1 kleine portobello in stukjes gesneden en met wat zwarte peper, olie, paar druppels worcestershiresaus en 3 tenen knoflook in schijfjes gebakken in de airfryer in het bakpannetje in het mandje. Na 4 minuten op 180° even gehusseld en na 8 minuten klaar. Bij het aangehaalde recept stonden geen tijden en graden, dus zelf maar bedacht. Een lekkere komkommer-eisalade smaakte er goed bij. Met 1 ei hardgekookt in de magnetron op 400W, 10 minuten in een speciaal eihoudertje. In plaats van een sjalotje, niet aanwezig wat zelden gebeurt, een flinke bos knoflookbieslook geknipt in de kruidentuin.
Ik snij een biologische komkommer met schil 2 x in tot ongeveer de helft en snij er dan plakjes van. Per plakje dus 4 stukjes.

Partner wil liever geen tonijn meer eten, maar er lag nog een blikje wat op moest. Ook avocado's die wel rijp waren, dus deze salade gemaakt voor de volgende dag. Omdat het onze hoofdmaaltijd was heb ik 1 rode ui ingelegd in een flinke scheut limoensap uit een flesje, 1 avocado in stukjes gesneden, ½ groene peper uit de diepvries in flintertjes gesneden, 4 eetlepels black beans uit een blikje er bij gedaan en daar wat verse koriander, peper, korreltje zout en wat olie doorgeroerd. In het blikje zat 112g tonijn. Dit apart geserveerd. Witte basmatirijst er bij gekookt in de rijstkoker. Heerlijk die ingelegde rode ui. Een lekkere combinatie.

We eten overigens vrijwel altijd volkorenbrood, volkoren beschuit, volkoren crackers, maar zowel pasta als rijst vind ik echt niet lekker volkoren, dus eten we meestal witte pasta en witte rijst. Alles biologisch, dat dan weer wel :-).

Woensdag aten we bij een jarige (81) zwager. Hapjes natuurlijk en een heerlijke pindasoep met stokbrood en in een apart kommetje gemengd vers fruit er bij. Als dessert een door hem zelfgemaakte taart. Mooi en lekker.

De dag daarna een ovenschoteltje witlof met gehakt. Met 2 struikjes witlof, 2 grote aardappelen, 300g gemengd gehakt, 2 tenen knoflook, 125ml crème fraîche, peper, zout en tijm naar smaak en bovenop geraspte kaas. Alles in de aangegeven volgorde in de kleine bakpan. Airfryer op 200° en na een paar minuten op 180°, na 15 minuten even gekeken, nog 2 minuten terug gezet op 160°. Goed warm en erg lekker hapje.

Vrijdag ging ik oppassen bij de kleinzoontjes, maar dan vanaf ongeveer 17.30 omdat zoon en schoondochter graag uit eten wilden met vrienden. Er werden een kopje soep, stukjes afgebakken stokbrood en boterhammen met gebakken eieren gegeten.

En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek aten we hamlappen uit de slowcooker. Maar dan gemaakt volgens dit recept van parelhoen en met bladeren van savooiekool. Het waren 3 stukken hamlap, samen ruim 500g. Onderin heerlijk gerookt spek van de Amsterdamse worstmakers, dan 2 kleinere stukken hamlap met peper, daarop een flinke tak verse tijm, dan de grotere hamlap met peper en daar op weer een tak tijm. Dan 5 bladeren van de savooiekool er helemaal omheen gewikkeld, 80g boter in kleine stukjes en een glaasje water er in. Voor hamlap moest net als voor parelhoen, 6 uur op laag genoeg zijn. Het was heerlijk. Met een paar in de magnetron gepofte aardappelen. En kaas toe.

Soepje gemaakt in de soepmaker met een rest zwarte bonen, een klein beetje rode ui in het zuur, een  rest rijst en een drupje nat van de tonijn. Een struikje little gem en een ½ komkommer er bij en water tot het onderste streepje. Op de pureerstand.

En vandaag, zondag, in ieder geval de witlof opmaken. Maar daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten