zondag 15 september 2019

Balletjes, mac'n courgette, spruitjes, cake, broodjes en biefstukspiezen uit de airfryer, maïs uit de slowcooker, geroosterde bloemkool uit de oven.

Het is jammer om een suikermaïskolf te lang te laten liggen, want dan gaat de sappigheid en smaak verloren. Deze keer de halve kolven ingepakt in aluminiumfolie met zoute boter en een plakje rauwe ham. Een beetje water onderin de pot en 5 uur op laag in de slowcooker. Een restje van de nasi kuning van vorige week, een stukje brood, een blaadje sla, een rest-reepje entrecote voor partner. Een prima maal.

De saus van de slowcookergroenten van april 2017 uit de diepvries gehaald. Ik maakte kleine gehaktballen en heb die gebakken in de airfryer (moest volgens dit recept 8 minuten op 200° en nog 7 op 150°). In dit recept wordt uitgegaan van 11 tot 14 minuten op 190°, de Philips Chef zegt ergens 12 minuten op 185° en daarna nog 5 minuten laten rusten in de airfryer. Dat laatste heb ik gedaan.
Ik heb in de Onionchef met het zwarte mes een mengsel gemaakt van 240g uitgelekte linzen, 1 sjalot, 1 teen knoflook, een handje peterselie, een scheut ketchup, een theelepeltje mosterd, 1 klein ei, wat peper en zout. Dit heb ik gekneed met 260g rundergehakt en paneermeel zoveel als nodig om stevige balletjes te kunnen  maken. De balletjes, 12 stuks, door het paneermeel gerold en in de koelkast gezet. We aten, samen met de dreumes en zijn vader, er couscous met rozijnen en een klontje boter en losse kleine tomaatjes bij. De balletjes waren wel smakelijk, maar ietsje droog en hadden iets meer gekruid gemogen. Voor het mengen van gehakt met een groente werd ik geïnspireerd door een prachtig kookboek, Eten met Nijntje. De schrijver gebruikt hierin kikkererwten, maar ik dacht dat het met linzen ook wel moest kunnen.

Uit hetzelfde kookboek maakte ik dinsdag voor ons samen en de kleine jongen een mac'n courgette.



Alles klaargezet tijdens het slaapje van de dreumes om 's avonds alleen maar in de oven te hoeven zetten. Mijn best gedaan maar de kleine wilde het niet eten, ja, een paar hapjes, en partner kwam thuis en voelde zich niet zo lekker. Ik at wel wat, maar vond het wel een beetje flauw. Eén deel bewaard voor de volgende dag samen en het ander deel ingevroren voor wie weet wanneer :-).

Woensdag in een schaal passend in de airfryer opgebakken bedekt met plakjes oude kaas. Voorverwarmd op 200°, na 7 minuten terug naar 160° en nog 13 minuten gebakken. Met een apart in de pan gebakken hamburgertje en een schaaltje met blokjes kaas op tafel. Lekker maal zo.


Dan spruitjes met walnoten. Ik had 280g spruiten. Heb 1 kleine rode ui en 2 tenen knoflook fijngemaakt en zeker 4 lepels walnoten gekraakt. Beetje peper en olie en in de op 200° voorverwarmde airfryer 20 minuten gebakken op 160°. In een rest saus van maandag had ik nog 2 balletjes van gehakt met linzen. Met een paar in de magnetron 'gekookte' aardappeltjes een leuke maaltijd.

Vrijdag 's morgens een cake gebakken voor de volgende dag. Er stond een oud pak cakemeel met eigenlijk een rare hoeveelheid over, want net iets meer dan de helft. Met hoeveelheden die op het pak stonden een beetje geïmproviseerd en in een kleine cakevorm in de airfryer gezet. Om te beginnen 40 minuten op 150°. Deze informatie kwam ik tegen, maar kleine vorm dus maar eerst uitgeprobeerd. Met 5 minuten extra prima.
Op dat pak stond 'minstens houdbaar tot juli 2016'. In blik bewaard dus geen beestjes, een prima cakeje!!!
Weggooien is zonde nietwaar....

Omdat de lunchgast al om 12.00 uur zou arriveren, ook vast op vrijdag de eieren hard gekookt voor de mousse, de bloemkool in roosjes verdeeld en de spiezen ontdooid.

Eten deed ik bij cast en crew bij een try-out van het nieuwste en laatste programma van Het Groot Niet Te Vermijden in Theater De Stoep in Spijkenisse. Pizza.


Op de laatste dag van deze blogweek een uitgebreide warme lunch met een schoonzus.
Als voorgerecht aspergemousse maar dan met hamblokjes en hard gekookt ei. Ik had nog 4 witte asperges in de vriezer. In mei ingevroren, nu direct uit de vriezer in kokend water en na 5 minuten even geprikt. Met slagroom een mousse van gemaakt en opgediend met ham en ei en een kopje van de asperges en wat bieslook.

Er lag een kleine bloemkool waarvan ik geroosterde bloemkool met geitenkaas heb gemaakt. Een heerlijke combinatie.
We aten er in de airfryer afgebakken kaas-maïsbroodjes bij. En ook in de airfryer geroosterde biefstukspiezen, op 200°, 4 minuten.

Als dessert een lekker toetje met cake en crème fraîche. Cake gedrenkt in cointreau. Geen vers rood fruit in huis en dus, tegen alle principes in, aardbeien uit een blikje. Ik ben niet echt streng hoor, maar dat was wel jammer. Maar soms gaan de dingen nu eenmaal zo.

En vandaag, zondag, moet de pompoen wel op. Nog even verder kijken hoe dan. Het wordt eten met z'n vieren, dus verschillende dingen combineren. Volgende week daarover verder.

2 opmerkingen:

  1. Dag Sia,
    Dank je wel weer voor je inspiratie. En weet je, ik moet stiekem een beetje lachen: om je diepvriesgroenten uit 2017 en je Cakemix uit 2016 haha! Ik doe dat namelijk ook: produkten van over de datum gebruiken. Je neus is de beste waarnemer, en ok, het mag dan soms met de textuur wat minder zijn, maar de smaak is vaak gewoon goed. Niks mis mee, laat staan dat het dan bedorven is. Verspilling is zonde, en wij ‘vergeten’ gewoon wel eens wat. Al is het ook omdat je vaak al weer wat anders hebt gekocht of erbij gestopt...
    En ja, de combi bloemkool en geitenkaas is zó lekker altijd. Doet het ook goed in een hartige taart of op bladerdeeg met ook wat zongedroogde tomaatjes en balsamico-azijn... mmmmmm
    Fijne zondag verder!
    Liefs Florina.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, leuk is dat hoor Florina. En ik vind het wel goed om dat ook gewoon te melden. Wie weet breng ik iemand op een idee nietwaar :). Bedankt weer voor je reactie. Jij ook fijne dag verder.

      Verwijderen