zondag 18 augustus 2019

Witlof, andijvie en hamburgers van wildgehakt in de airfryer, heerlijk restsoepje, verse preisoep en pruimenmoes uit de soepmachine, bloemkool uit de slowcooker.

Knoflookrollertje, 7 cm hoog

Ik heb eindeloos veel machines in huis in verband met koken en eten, maar dat kleine knoflookrollertje is nog steeds een erg handig hulpje. Je doet de ontvelde tenen er in en rolt heen en weer en het mesje maakt er prachtige stukjes van. Vaak echt lekkerder dan uit de knoflookpers.

Weer een nieuwe week die we samen zijn begonnen. Een aardige rest chili con carne opgewarmd. Nog een heel klein beetje raita. En een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer. Heel lekker met de salieboter die nog lang niet op is. Goed maal voor een rustige zondagavond.

Maandag ondanks het donkere en natte weer een beetje zomers stamppotje met snijbiet. Ik had 450g aardappel en 200g gekleurde snijbiet. Eerst 100g gerookte spekjes gebakken. In dezelfde pan eerst het in reepjes gesneden blad laten slinken en daarna met wat extra oude jus 2 uien en de snijbietstelen gebakken. Ik heb alles door de gestampte aardappelen gehusseld en er wat room die nog open stond doorgedaan. We aten er een rookworst bij. Precies genoeg voor samen en erg lekker.

De volgende dag witlof met geitenkaas uit de airfryer. Volledig aangepast recept. Het werden 2 stronkjes witlof, na het koken gehalveerd en besmeerd met een beetje mascarpone en daarop blaadjes basilicum. Daaroverheen op iedere helft 2 plakjes ontbijtspek en dan plakjes blauwe kaas van de koe van Nederlandse bodem. Bestrooid met even geroosterde zonnebloempitten. Kort voor het eten klaargezet, dus nog een beetje warm. Daarom eerst even 7 minuten op 180° en daarna terug naar 160° en nog 6 minuten. Precies goed warm en niet verbrand. We aten er in een klontje boter gebakken krielaardappeltjes bij, even gekookt in het kookwater van de witlof. Een lekkere combinatie van smaken.

Woensdag at het kleine jongetje weer mee. Ik maakte pasta alfredo met macaroni, 5-kazensaus (uit de diepvries), en apart gekookte sperziebonen, schorseneren uit een potje en verse worst, boudin blanc. Eenvoudig maar wel lekker vond ook onze kleine kleinzoon.

Voor een soepje had ik een en ander aan vocht verzameld, afgieten van groenten, nat uit potjes, omspoelen pannetjes e.d. Het restje macaroni en schorseneren, een heel klein beetje kaassaus en 2 stengels bleekselderij er bij en op de pureerstand van de soepmachine. Omdat ik een vrijwel leeg mosterdpotje had omgeschud met water en dit ook bij de soep gevoegd werd het echt een drinkbaar mosterdsoepje. Erg lekkere lunch.

Ik wilde met andijvie iets anders doen dan stamppot maken en vond een grappig recept, andijvie-broodschotel. Ik heb het gemaakt met 175g andijvie, 2 tomaten, 1 rode ui, een flinke lepel mascarpone, 1 in schijven gesneden afgebakken stokbrood en veel geraspte kaas. Een karbonade gebakken voor partner.  Voor mij een vleesloze maaltijd. De airfryer gestart op 160°, na 10 minuten even gekeken, perfect. Heerlijk dat krokante kaasbrood op de romige groente. Helemaal op samen.


Vrijdag bloemkool uit de slowcooker. Met iets meer knoflook en geraspte belegen kaas. Het mengsel was niet echt goed smeerbaar met een kwastje dus met een lepeltje zo goed mogelijk rondom gesmeerd. Na 4 uur op laag een heerlijk knapperige bloemkool.

Voor er bij wildburgers gemaakt. Van 300g wildgehakt van wilde gans en Schotse hooglander, 1 beschuit, 1 flinke sjalot, 1 stengel bleekselderij, een lepel verse peterselie en peper. Geen knoflook want al veel op de bloemkool en geen wortel want niet in huis. En de bulgur dus vervangen door beschuit. Bleekselderij en sjalot fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Van de massa 4 platte burgers gemaakt en 1uur in de koelkast gezet. Toen in de airfryer, volgens gezochte sites 8 minuten op 180°. Dat was echt niet genoeg. Nog 5 minuten langer op de grillplaat en toen prima.

Van een volle pruimenboom met groene kleine pruimen, een aantal rijpe tot moes gemaakt in de soepmachine. Ongeveer 600g pruim zonder pit, een paar lepels suiker, wat vanillesuiker, een theelepeltje oranjebloesemwater, een scheutje limoensap en 100cc water. In grote lijnen het recept uit het boekje gevolgd voor perzikcompote.

Met bloemkool, burger en moes eigenlijk wel genoeg op tafel. Ik heb er daarom alleen nog een stokbrood bij gedaan, afgebakken in de airfryer. Wij vinden (stok)brood bij het avondeten en een lekker glas rode wijn eigenlijk altijd een goed idee. En de wijn was heel lekker!

Zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, aten we een lunch met vrienden die een klus kwamen doen. Ik maakte preisoep met champignons. Daar waren glutenvrije crackers en boter bij. Maar eerst gewoon de soep gemaakt in de soepmaker. Dan de champignons gebakken en apart geserveerd. En ook de smeerkaas deed ieder zelf in het bord en dan de soep erover. Zeer tevreden eters. En ondanks lunchtijd toch maar er een lekker glas witte wijn bij geschonken.
's Avonds aten we een boterham met beleg en een kop koffie.

En vandaag, zondag, ik denk witlofsalade. Maar daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten