zondag 11 augustus 2019

Barbecue, aardappel-ovenschotel en geroosterde tomaatjes uit de airfryer, Spaanse pintxos en tapas bij vrienden, chili con carne uit de slowcooker en heerlijke raita.


De ouders van de logerende kleine kleinzoon kwamen mee-eten deze zondag. Barbecue.
Een varkenshaas met salsasalieboter op de runder-entrecote, pindasaus bij de al gemarineerde saté, vers gemaakte hamburgertjes.
De varkenshaas woog bijna 4 ons. Daar dus rekening mee gehouden voor de marinade. Ik heb het vlees ingesmeerd en daarna losjes in aluminiumfolie gewikkeld om de marinade niet teveel te verspreiden. Voor de salsa in plaats van kerstomaatjes 2 grote tomaten gebruikt, verder volgens recept. De salieboter gemaakt volgens recept ondanks maar 1 entrecote van 200g, want de rest zou wel wat langer goed blijven.
Er was nog 300g gehakt. Ooit kreeg ik een apparaatje om kleine hamburgertjes te maken. De hoeveelheden aangepast en 6 kleine burgertjes gemaakt en in de koelkast bewaard. Met room in plaats van ei, dus iets minder stevig.

Verder gemengde sla, tomaat, zwarte bonen uit een blikje en 2 soorten naanbrood.
Was een leuke, beetje hectische maaltijd aan de buitentafel. We zijn niet zo gewend aan barbecue en de kleine kleinzoon wilde toch vooral niet al te lang wachten op eten :-) Al het vlees was op en ouders en kindje konden op tijd naar huis.

De volgende dag heel kalm aan. Partner had een deel van de marinade van de varkenshaas er af gehaald vanwege verbranden. Het is maar een heel eenvoudig ding onze barbecue. Dit in de pan even gebakken, een rest rijst van zaterdag er bij en een klein beetje pindasaus wat over was. De sla op tafel en de zwarte boontjes opgewarmd. Een lekkere eenvoudige snelle maaltijd.

Nog steeds sla over. En ook paprika-tomaatsalsa. De laatste gebruikt als slasaus. Daar heb ik een leuke aardappel-ovenschotel bij gemaakt. Eerst 4 ons kleine aardappeltjes voorgekookt. Een kleine ui, 2 teentjes knoflook, 100g gerookte spekblokjes en ½ rode peper gebakken in een beetje zoute boter. Daarna de kruiden en de aardappels, nog wat kleiner gesneden, toegevoegd. Dan zure room (hoeveelheid naar smaak) en nootmuskaat en verse bieslook er bij. Hoeveelheden allemaal een beetje aangepast. Met kaas bestrooid en 12 minuten in de airfryer op 160° om de kaas te laten gratineren en goed door te warmen want alles was al gaar en nog redelijk warm want deze keer niet in de middag al klaar gezet. Zonder gehakt en peterselie dus, waren niet in huis en tuin. En zonder zout, want spek en kaas zijn zout genoeg. Een lekker recept als je van aardappels houdt.

Woensdag aten we met zes personen met vrienden bij vrienden. Prachtige heerlijke hapjes uit het Spaanse boekje 500 Recetas de Pintxos y tapas. Anneke leest Spaans dus. Eten, drinken, babbelen, van 14.00 tot 20.00 uur, alles buiten, heerlijk!! Deze foto's en nog veel meer. Wat een werk!




Pintxos en tapas

Starter:
Olijven
Gazpacho Andaluz in kleine glaasjes met een stukje stokbrood
Stokje met bolletje mozzarella, tomaatje en basilicumblad

Vervolgens in willekeurige volgorde:
Empanadas con pollo: empanadas met vulling van kip (kalkoen) en zongedroogde tomaatjes

2. Montadito de cangrego y mayones: stukje stokbrood met krabsalade

3. Bolitas de patata rellenas de espinacas: gebakken, gepaneerde aardappelbolletjes met vulling van kaas en spinazie

4. Rollitos de salmón con queso: zalmrolletje gevuld met kruidenkaas op plakje komkommer

5. Brocheta de pollo con dátiles y pera:  kipfiletrolletje (kalkoen), gevuld met peer- dadelpuree op saus van kumquatmarmelade en honing.

6. Patates aioli, op schotel: aardappelblokjes gemengd met aioli

7. Plátanos con beicon y salsa de manzana: stukje gebakken banaan omwikkeld met bacon, met saus van appel en honing

8. Halve kleine avocado met garnalen in whiskysaus

9. Montadito de queso y fresas: stukje geroosterd brood met camembert uit de oven met topping van verse stukjes aardbei

Dessert:

Len (de andere gaste) maakte een schotel met stukken netmeloen, watermeloen en parmezaanse ham met rood-fruitmengsel in een dressing van sinaasappelsap en likeur fraises du bois.


De dag daarna een eenvoudige pasta. De saus heb ik gemaakt van eerder ingevroren tomatensaus (150g) met een paar flinke lepels mascarpone. Hamblokjes, 100g, mee gewarmd met de saus. Ik heb 6 kleine tomaatjes gehalveerd, bestrooid met 1 teen knoflook in stukjes, Italiaanse kruiden en olijfolie. Dit geroosterd in de airfryer, eerst 8 minuten op 150°, daarna nog 7 minuten op 170°. Daarna bestrooid met stukjes basilicum. Ook wel een lekkere maaltijd hoor :).


Vrijdag aten kleine kleinzoon en zijn ouders mee. Ik maakte chili con carne in de slowcooker. Heb voor de inspiratie ook gebruikt gemaakt van dit recept. Het werd uiteindelijk een volle pot van de duo met: 500g geruld rundergehakt, 2 uien, 3 tenen knoflook, 5 dunne stengels bleekselderij, 1 groene paprika, 1 blik kikkererwten, een rest zwarte boontjes, 1 blik tomatenstukjes, een rest tomaten-paprikasalsa, ½ rode peper zonder zaad, 1 theelepel zelf gevijzelde komijn, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel kaneel en 2 eetlepels balsamicoazijn.

Er bij raita van 1½ kromkommer, zure room en crème fraîche gemengd, 3 tenen knoflook, verse munt uit de kruidentuin, een beetje citroenschilrasp en zwarte peper. Zo langzaamaan gebruik ik de nieuwe keukenmachine vaker. Voor het grof raspen van de komkommers was het wel erg fijn dat die er stond.
Een zonnebloempittenbrood gebakken in de broodbakmachine. Het geheel beviel prima hoewel het kleine jongetje even niet zo'n zin had in dit eten :).

Zaterdag, al weer de laatste dag van deze blogweek, hebben we eten gehaald bij de vrij nieuwe Indonesische toko in eigen dorp. Voor elk wat wils. We aten weer met vier personen en de kleine.

En vandaag, zondag, ik denk restje van dit en restje van dat, maar daarover volgende week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten