zondag 7 april 2019

Visschotel, frittata en scholfilet uit de airfryer, stoofvlees met bier en chocola en appeltaart uit de slowcooker, pasta met groene asperges en mascarpone.

Deze eerste dag van de zomertijd werd het een maaltijd van hapjes. Twee soorten gebakken kool opgebakken in een pannetje met een klein beetje rijst in de jus van het slowcookervlees. Een stukje Indische quiche opgewarmd in de magnetron, ongeveer 5 minuten. Gebakken tomaat als koud hapje. Allemaal vorige week gemaakt. Gebakken eryngii, eerst even een sjalot gefruit in wat boter, dan de in de lengte gehalveerde paddestoelen er bij. Als ze gaan zweten nog even het vocht weg bakken. Op het laatst wat taugé er bij gedaan in de pan. De stoofperen in witte wijn als toetje. Leuk zondagsmaal.



Maandag een visschotel met wortel, prei en heek. Ik had 330g heekfilet en heb ongeveer 250g wortelen en 1 kleine prei gestoofd met 50ml bouillon van biologische groentenbouillonpoeder. Daarna 100ml gewone slagroom met 1 lepel mosterd en verse peterselie door elkaar geklopt en daarvan de helft een paar minuten mee gestoofd met de groenten. Alleen versgemalen zwarte peper er bij want de bouillon is al zout genoeg. Afgedekt met de vis en de rest van de room erover gelepeld. Omdat ik het in de middag had klaargezet (dus afgekoeld), toch 25 minuten laten garen in de airfryer op 160°. De al gekookte rest krielaardappeltjes die we er bij aten gebakken in een pan in beetje bewaarde jus want airfryer bezet. Een lekkere vissoort met een heerlijke saus.

De volgende dag boerenkoolstamppot. De meest eenvoudige versie, 250g boerenkool en 400g aardappels samen gekookt. In de pan in boter gebakken verse worst met parmezaan en peterselie. Zilveruitjes en mosterd op tafel. De worst was gebarsten, de kool moest iets langer worden gekookt, maar verder niks aan de hand hoor... Volgende keer doe ik de verse biologische boerenkool weer apart, want de aardappelen waren wel erg gaar.


We aten woensdag een frittata met prei en paprika. Gebakken in de bakpan in de airfryer 15 minuten op 180° en nog 5 op 160°. Met 100g spekjes, 2 preien, ¾ rode paprika en de rest van de gebakken tomaat van zaterdag. En 4 eieren geklopt met 50ml room en een beetje peper en een restje blauwe kaas. Over het geheel nog wat Parmigiano geraspt. Met een eerder in de airfryer afgebakken stokbroodje.

Op woensdag vast het stoofvlees met bier en chocola voor donderdag gemaakt in de slowcooker. Donderdag erg drukke dag en bovendien is een dag eerder klaar extra lekker met dit soort gerechten.  Voor het stoofvlees had ik 360g stooflap. Ik gebruikte 3 kleine uien, 3 grote wortels en 2 erg grote aardappels en 35g zeer donkere chocola. Een flesje Leffe blond stond er nog. Uien eerst en met bloem bestoven vlees daarbij in boter gebruineerd. De Zwolse stoof kruiden zelf gemaakt in de vijzel met gerookte paprika, uienpoeder, kaneel, kruidnagel, knoflookpoeder, mosterdzaad, pigmentbolletje, korianderzaad, anijszaad, komijnzaad en cayennepeper. Hoeveelheden beetje op de gok en soms even geproefd. Een laurierblaadje los in de pot gedaan. Het bier even verwarmd want koude vloeistof maakt het warme vlees taai heb ik eerder geleerd. Zwarte peper over het geheel gestrooid toen alles in de pot zat. Na 4 uur de chocola er bij gedaan. Daarna nog 3 uur laten stoven.
Donderdag langzaam opgewarmd in de pan. Een stokbrood afgebakken in de airfryer. Ik denk vooral door de chocola niet echt onze smaak. Niet vies, maar ook niet echt lekker. Zoetig en ook een beetje bitter. Misschien ook door het gekozen bier. Maar ooit wel konijn in bier gemaakt en dat was heerlijk. Partner maakte het lekkerder door er aardig wat sambal door te doen, ik heb een paar stukjes vlees, aardappel en wortel gegeten en vrijwel geen saus. Van wat over was heb ik het vaste deel gescheiden van de saus en apart bewaard. Nog maar eens zien of ik er nog iets mee kan. Raar ijs met rare chocoladesaus??? Wie weet.

Vrijdag pasta met groene asperges en mascarpone. Met 250g groene asperges, 1 kleine ui, 2 tenen knoflook, ½ eetlepel bloem, 2 takken basilicum, 100g gerookte spekjes, 100g hamblokjes, 80ml witte wijn, 1½ eetlepel mascarpone en 175g macaroni. Eerst de hamblokjes gebakken in een klein klontje oude jus. Daarna de spekblokjes in eigen vet, daar de asperges, ui en knoflook bij. Dan de wijn en de mascarpone in de pan. Op het eind de hamblokjes en basilicum er door geroerd. Intussen de macaroni gekookt en door het aspergemengsel gedaan. De toppen van de asperges waren perfect, maar wij vonden de 'stukjes steel' iets te hard gebleven. Volgende keer eerst een paar minuten blancheren denk ik. Verder een lekker gerecht hoor.

Op de laatste dag van deze blogweek scholfilet. Ongeveer 350g, 2 stuks, beetje zwarte peper er op gestrooid. Bekertje crème fraîche, lepel mosterd en 2 lepels kappertjes gemengd en over de vissen gelepeld. Op de bakpan in de airfryer 15 minuten op 150° gebakken. Heerlijk gaar en nog sappig. We aten er witte basmatirijst bij uit de rijstkoker en eikenbladsla met partjes gekookt ei.

Ik ging voor de volgende dag even een koolhydraatarme appeltaart bakken in de slowcooker. Met palmsuiker in plaats van sukrin en deels amandelmeel, deels johannesbroodpitmeel. Verder keurig alles gemengd, de pot bekleed met bakpapier, mooi schijfjes appel er op, theedoek erover om de condens niet terug te laten vallen en aangezet op laag. Om na ongeveer een uur te ontdekken dat ik totaal de eieren was vergeten. Toen maar laten gaan en maar zien wat er van terecht zou komen. Van de schrik gelijk even gekeken op bakken zonder ei en deze site gevonden. Was niet erg geruststellend. Op de google-vraag 'bakken zonder ei met yoghurt' kwam ik deze mooi cake tegen. Dat gaf iets meer moed. Meel, suiker, bakpoeder, yoghurt, boter en fruit. Wie weet??? In spanning na 4 uur eens even gekeken. Rook lekker, maar wel nog zacht. Een uur op hoog gezet. Daarna omdat we zaten te eten weer even op laag. Uiteindelijk een beetje verbrand aan één buitenkant en niet geproefd. Spannend dus.

En vandaag, zondag, een grote kip uit de oven want we eten met gasten. Daarover volgende week.

2 opmerkingen: