zondag 14 april 2019

Kip, witlof en kaastaartjes uit de oven, bloemkool en aardappelpuree uit de slowcooker, een vissige soep uit de soepmachine, aardappeltjes uit de airfryer, ganzenbouten uit de Römertopf en muntijs met chocolade uit de ijsmachine.

We aten zondag kip uit de oven met 4 en de dreumes. Geïnspireerd door dit recept, maar dan op een standaard en niet op een bierblik. Er stond nog een potje met kipkruiden ooit zelf samengesteld. En ook een potje Cajunkruiden ooit samengesteld voor een recept op Hebban met eenderijst. Beiden wel wat oud, maar nog voldoende geur. De kip eerst ingesmeerd met in de vijzel bewerkte verse tijm en rozemarijn, geperste knoflook, olie en peper. Daarna de beide kruidenmengsels gemengd en de kip er mee ingesmeerd. Een groot beest, dus ruim een uur in de oven op 200°. Prima gelukt. Borst wel ietsje droog. Van de botten en vellen van de kip een bouillon gemaakt voor een lekker soepje later.

Foto uit plakboek. Lang geleden gekocht.
Er bij aten we bloemkool uit de slowcooker. Een volledig aangepast recept. Zonder aubergine en aardappel. Een hele bloemkool in roosjes. De stam in kleine stukjes mee gebakken met 1 grote ui, 3 tenen knoflook er bij en dan de tomatensaus. Die kwam deels uit de diepvries, deels uit een potje en werd aangevuld met Zwolse stoof kruiden en een scheut curry. Ik heb er maar 300ml bouillon bij gedaan. Ik gebruik het zelden, maar deze keer 4 uur op hoog gezet. En fijn dat de deur open kon, want het blijft wel een echt koolluchtje toch. Ziet er niet aantrekkelijk uit maar smaakte goed.

Apart maakte ik aardappelpuree in de andere pot van de duo - slowcooker. Van 500g aardappel en 30ml water en 30g boter en wat zwarte peper. Die stond 7 uur op laag. Altijd O.K.

Toe aten we een stukje van de appeltaart die per ongeluk zonder eieren was gebakken. Smaakte heerlijk. Wel een beetje wat wij maar "spekkoek-achtig" noemen. En de net iets te verbrandde buitenkantjes weggedaan.

De volgende dag verbleef ik een dag in het ziekenhuis en kreeg daar een macaronischotel als avondmaal. Partner at gebakken eieren.

Dinsdag soep gemaakt in de soepmachine van een rest sla, rijst en schol van zaterdag en een rest wortel, ui en aardappel van het stoofvlees van donderdag met de bouillon van kip. Na de soep een rest boerenkoolstamppot en daarin nog wat even gekookte savooiekool meegebakken en een rest puree. Met een paar stukjes stoofvlees en een restje kip.

Het laatste stukje vlees in de vriezer van onze geweldige, biologisch vlees leverende boer die van zijn land is verdrongen en naar Frankrijk is vertrokken.

Dat aten we, door partner gebakken in boter. Met een salade van eikenbladsla met stukjes tomaat en komkommer en zwarte en groene olijven. En een blikje gemengde bonen opgewarmd smaakte er uitstekend bij.

Donderdag alles weer een beetje normaal. Dat werd een dag vleesloos. Gegrilde portobello burgers met paprika en avocado. Voor samen dus 2 ingesmeerde paddestoelen, 1 doorgesneden puntpaprika, klein blikje maïs, 1 avocado, verse basilicum en koriander en 2 zachte witte bolletjes. Op de grote grillpan op het gas. Alles apart geserveerd. Paddestoel, paprika en broodje op het bord, de rest in schaaltjes. Lekker hoor.


Een witlofschotel in de oven maakte ik de volgende dag. Omdat er 2 grote mensen en een klein mensje mee kwamen eten moest het in de oven in plaats van de airfryer. Ik had 5 kleine en 2 grote stronken witlof, geen Italiaanse maar 100g gewone beenham en 60g geroosterde beenham, 150g mascarpone en 190g jonge kaas in plakken. De witlof aangebakken in 2 pannen, de bouillon bij elkaar gedaan na het verwijderen van de witlof, de mascarpone en tijm er in en mooie saus van gemaakt. De witlof naast elkaar in een ovenschaal, de ham daarover heen, dan de saus en dan plakken jonge kaas erop. En dat dan 15 minuten in de oven op 200°. Puree gemaakt van 1 kilo aardappelen gewoon in de pan gekookt, met wat melk, boter en slagroom en zwarte peper. Vers geknipte platte peterselie er door. Heerlijk hoor.

Op de laatste dag van deze blogweek weer eters in huis met een wat uitgebreider menu.


Als hapje vooraf voor ieder een kaastaartje. Ik bak zelden met namaakvulling, maar deze keer wel gedaan. Omdat het vijf taartjes waren met hoog bakpapier, gekozen voor de grote oven. Daarna de bakjes gevuld met 300g chaumes authentique gemengd met 100ml room. Opnieuw in de oven, zo'n 15 minuten. Na afkoelen gevuld met tuinerwtjes uit de diepvries, even gekookt in de magnetron, tuinkers en tuinkruiden, basilicum, oregano en platte peterselie uit de kruidentuin. Ze kwamen niet uit hun vormpjes zonder schade, dus er maar in gelaten en zo op bordjes gezet.

Daarna Confit de manchon de canard uit een in Frankrijk gekochte pot.

Als hoofdgerecht ganzenbouten. Eenvoudig bereid in twee Römertopfen. Daarbij deze keer maar eens gekochte minikrieltjes van celavita, 700g 16 minuten in de airfryer. Als groenten kort gekookte groene asperges. De bouten waren goed gaar maar ik was niet erg onder de indruk van de smaak. De anderen vonden het gelukkig wel lekker. En aardappeltjes en asperges waren prima.

Bij de pas aangekochte droge witte vermout had ik lichte blauwader-kazen gekocht, Bleu d' Auvergne, Cambozola en Rockbaron. Heerlijke kazen, heerlijke vermout, maar niet persé de beste combinatie. Volgende keer geitenkaas proberen.

Op donderdag vast muntijs met chocolade bereid voor het dessert. Met verse munt uit de kruidentuin en palm- en rietsuiker, dus niks groen, maar lichtbruin ijs. Heerlijk. Met een glas koude Campari. Dat was wel een erg lekkere combi.

En vandaag, zondag, afwas-, opruim-, rust- en restdag denk ik zo. Daarover volgende week.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten