zondag 1 januari 2017

Gelukkig nieuwjaar, Kerstetentje, heerlijke soepjes, tomaten-tarte tatin uit de airfryer en hamlappen uit de slowcooker.De zondag was ook 1e kerstdag. Met zes volwassenen aan tafel voor een kerstdinertje. Het begon al vroeg want mijn broer is ernstig gehandicapt door MSA-p, een vreselijke ziekte, en dus niet al te laat weer naar huis.

Begonnen met het ei voorgerechtje. Gekozen voor 10 eieren, truffelmayonaise, zout en peper en een stukje gedroogde tomaat als versiering. Geen andere kruiden of specerijen toegevoegd i.v.m. de truffelsmaak.
Daarna de warme bietensoep. Dit recept komt uit het boekje wat bij de soepmaker hoort. Voor broer apart een schaaltje bietencrème gemaakt omdat soep eten wat lastig is. Met 60 g biet, een klodder crème fraîche, wat peper en zout en specerijen.

Vervolgens de beenham met sinaasappelmarinade waarbij de ham al was voorgegaard bij de vleesleverancier. Zo'n 45 minuten in de oven op 160°.
Voor de rucolasalade moesten de noten worden gekarameliseerd op aluminiumfolie. Geen idee wat er niet goed gegaan is, maar wat een klus om ze weer van dat folie af te krijgen. Met ook wel wat verlies van de karamel. Jammer. Gemaakt met 125 g sla, 100 g noten en 100 g geitenkaas, 1 peer, scheutje olie en balsamicoazijn. 

Voor de haricots verts met pesto heb ik gebruik gemaakt van een potje pesto van de bio-webwinkel. Over het algemeen liever zonder pakjes en zakjes, maar deze keer dan toch... De suiker ontbreekt, prima, in het recept. Hoeveelheden zijn dus niet gemeld op het potje, maar de inhoud lijkt verder redelijk netjes :-).

Eerder heb ik een keer voor samen uitgeprobeerd of het bereiden van de aardappels in de magnetron lekker was. Dat vonden wij wel, dus nu opnieuw gemaakt voor dit etentje. Gewoon met meer zilte aardappelen en wat meer olie, peper en zout.

De kaas en de taart zijn gekocht en waren erg lekker. Zowel voor de kaas als de taart was de Sauternes een heerlijke begeleidende wijn.

Op 2e kerstdag aten we een kom bietensoep als lunch en 's avonds de aardappelen opgebakken en de haricots opgewarmd in de magnetron. Beetje salade er nog bij met extra geitenkaas en noten. Ik had een beetje veel rucola gekocht en heb daarvan samen met wat haricots die niet gebruikt waren, een paar stukjes aardappel en nog een paar haricots met pesto, een mooie groene soep gemaakt in de soepmaker. De schaal van de ham had ik schoongeschraap en met een beetje water gespoeld en deze verdunde marinade bij de soep gedaan.

De volgende dag weer een kom soep als lunch, lekker veel groenten zo. Voor 's avonds maakte ik een avocado-garnalenhapje van 2 avocado's, 150 g garnalen, zo veel crème fraîche als nodig was en dille, citroensap, peper en zout. We aten het met vers afgebakken brood uit de airfryer. Daarna heelijk Franse, Spaanse en Italiaanse kaas met een glas rood.

Op woensdag aten we bij een jarige vriendin. Gezellig en lekker.

Donderdag biefstuk, gebakken in boter in de pan, en een tarte tatin van tomaat uit de airfryer (in de siliconen quichevorm en die in de bakpan gezet). Voor de tarte heb ik 3 flinke tomaten gebruikt en 1 kleine rode ui. Met 3 velletjes bladerdeeg afgedekt. Echt een heerlijke combinatie met biefstuk. En ook met nog een paar peppadews over van het kerstetentje die kant en klaar gekocht waren bij de kaasboer.

Voor vrijdag heb ik hamlappen met groene kool uit de kleine slowcooker gemaakt. Als basisidee het parelhoenrecept. Onderin de pan 4 plakken bakbacon. Dan een paar groene koolbladeren. De 600 g hamlappen in grote blokken gesneden en even in de rest boter van de biefstukken aangebakken en met een scheut rode wijn afgeblust. Deze op de bladeren gedrapeerd. Daarover weer blad om de stukken hamlap goed af te dekken. De jus erover en wat extra rode wijn. De keuze voor de tijd was wat lastig. Ik vond voor hamlappen tijden tussen 5 en 10 uur op laag. Heb gekozen voor 8 uur op laag en dat was prima. Ik had een kleine groene kool en er was wat over om in stukjes te snijden als salade. Een zakje bio-babyaardappeltjes uit de magnetron was een lekkere combinatie. Het was een heerlijke maaltijd.

De laatste dag van deze blogweek en van dit jaar. Eerst aten we roerei met zalm. Met 5 kleine eieren, 100 g zalm en 50 cc melk. Geroosterde witte casinoboterhammetjes er bij met de mosterdboter. Restje rucola op het bord. Een echt heerlijk glas witte wijn, deze keer een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland.
Verder maakte ik voor later op de avond met 2 trostomaten een garnalenhapje. Met 150 g garnalen, wijnazijn en crème fraîche, gedroogde dragon en peterselie.


En dan nog een huzarensalade voor weer later op de avond. Er stond 250 g gekookte aardappeltjes, 1 appel, 50 g hamlapvlees uit de slowcooker, 40 g augurk, ze waren op en ik hou er niet zo van, 75 g mayonaise. Voor de versiering een paar eieren hard gekookt. Maar de salade is in de koelkast blijven staan, want geen trek meer in.

En vandaag, zondag, de eerste dag van een nieuw jaar. In 2014 schreef ik vanaf juli 25, in 2015 en 2016 50 stukjes over koken en eten. In 2017 ga ik er gewoon mee door omdat ik het erg leuk vind om te doen.
En iedereen die het leest, bedankt daarvoor.
GELUKKIG NIEUWJAAR.Geen opmerkingen:

Een reactie posten