De zondag was ook 1e kerstdag. Met zes volwassenen aan tafel voor een kerstdinertje. Het begon al vroeg want mijn broer is ernstig gehandicapt door MSA-p, een vreselijke ziekte, en dus niet al te laat weer naar huis.
Daarna de warme bietensoep. Dit recept komt uit het boekje wat bij de soepmaker hoort. Voor broer apart een schaaltje bietencrème gemaakt omdat soep eten wat lastig is. Met 60 g biet, een klodder crème fraîche, wat peper en zout en specerijen.
Voor de rucolasalade moesten de noten worden gekarameliseerd op aluminiumfolie. Geen idee wat er niet goed gegaan is, maar wat een klus om ze weer van dat folie af te krijgen. Met ook wel wat verlies van de karamel. Jammer. Gemaakt met 125 g sla, 100 g noten en 100 g geitenkaas, 1 peer, scheutje olie en balsamicoazijn.
Eerder heb ik een keer voor samen uitgeprobeerd of het bereiden van de aardappels in de magnetron lekker was. Dat vonden wij wel, dus nu opnieuw gemaakt voor dit etentje. Gewoon met meer zilte aardappelen en wat meer olie, peper en zout.
De kaas en de taart zijn gekocht en waren erg lekker. Zowel voor de kaas als de taart was de Sauternes een heerlijke begeleidende wijn.
Op 2e kerstdag aten we een kom bietensoep als lunch en 's avonds de aardappelen opgebakken en de haricots opgewarmd in de magnetron. Beetje salade er nog bij met extra geitenkaas en noten. Ik had een beetje veel rucola gekocht en heb daarvan samen met wat haricots die niet gebruikt waren, een paar stukjes aardappel en nog een paar haricots met pesto, een mooie groene soep gemaakt in de soepmaker. De schaal van de ham had ik schoongeschraap en met een beetje water gespoeld en deze verdunde marinade bij de soep gedaan.
De volgende dag weer een kom soep als lunch, lekker veel groenten zo. Voor 's avonds maakte ik een avocado-garnalenhapje van 2 avocado's, 150 g garnalen, zo veel crème fraîche als nodig was en dille, citroensap, peper en zout. We aten het met vers afgebakken brood uit de airfryer. Daarna heelijk Franse, Spaanse en Italiaanse kaas met een glas rood.
Op woensdag aten we bij een jarige vriendin. Gezellig en lekker.
Verder maakte ik voor later op de avond met 2 trostomaten een garnalenhapje. Met 150 g garnalen, wijnazijn en crème fraîche, gedroogde dragon en peterselie.
En dan nog een huzarensalade voor weer later op de avond. Er stond 250 g gekookte aardappeltjes, 1 appel, 50 g hamlapvlees uit de slowcooker, 40 g augurk, ze waren op en ik hou er niet zo van, 75 g mayonaise. Voor de versiering een paar eieren hard gekookt. Maar de salade is in de koelkast blijven staan, want geen trek meer in.
En vandaag, zondag, de eerste dag van een nieuw jaar. In 2014 schreef ik vanaf juli 25, in 2015 en 2016 50 stukjes over koken en eten. In 2017 ga ik er gewoon mee door omdat ik het erg leuk vind om te doen.
En iedereen die het leest, bedankt daarvoor.
GELUKKIG NIEUWJAAR.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten