zondag 25 december 2016

Lekkere soepjes, pasta uit de machine met spruitjes, vegetarische rendang uit de slowcooker en nog een witlofhapje uit de airfryer.De zondag startten we wat avondeten betreft met wat rondneuzen in de koelkast. Met 1 grote rode biet, een paar stukjes aardappel en wat vocht van het tomatenreceptje van vorige week, heb ik op de blaadjes van een kropje little gem, een aangepaste salade gemaakt. Een paar lepeltjes roomkaas en een paar pecannoten maakten het af. En vooraf een in de soepmaker gemaakte soep van het bewaarde sap van de biet, de rest van het tomatenvocht, de rest van het stronkje sla van het slaatje, de uien en knoflook uit de gehaktbrood-pan, 4 rauwe zilte aardappeltjes in stukjes, de laatste 'oude' tomaat die op moest en een flinke bos platte peterselie aangevuld met water. Met een in de airfryer afgebakken kaas-maïsbroodje.
Heerlijk eenvoudig zondagsmaal.

Eerst een kom warme soep. Daarna de rest van het ovenschoteltje met kaas en tomaten van vorige week opgebakken. Verder een paar plakken van het gehaktbrood en een salade van een struikje little gem met groene olijven.

De dag erna werd het pasta met spruitjes. Zelf pasta gemaakt in de machine, van volkoren durum semolina, een erg stevige meelsoort. Heb de spaghetti-vormschijf gebruikt, maar dan steeds bij 4 à 5 cm afgesneden. Ongeveer 300 g spruitjes, pasta voor 2 personen, Provençaalse kruiden, teentje knoflook, 100 g ricotta, kneepje citroen, blokjes jonge kaas en de rest van het gehaktbrood in stukjes. De smaak was prima, maar het geheel toch een beetje droog. Een glas rode wijn helpt dan wel :-).


In de kleine slowcooker maakte ik een vegetarische rendang met spitskool. Gekozen voor ½ spitskool, boemboe gemaakt in de keukenmachine van 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 cm gember, theelepel suiker en een flinke koffielepel sambal. Geen sereh en djeroek in huis. Na het aanfruiten van de boemboe 50 cc ketjap, 80 cc water uit het lege omgeschudde potje sambal, peper en sap van een limoen toegevoegd. Geen zout en geen bouillonpoeder, want de boemboe was naar mijn idee zout genoeg door de ketjap. Wel een klein stukje steranijs er bij gedaan. Wat was dat een heel bijzonder lekker recept zeg. Ook zonder die djeroek en sereh en in plaats daarvan het sap van de limoen. Echt heerlijk. We aten er zilvervliesrijst bij uit de rijstkoker en nog wat uitgebakken rookspekjes.

Op donderdag een witlofgerechtje uit de oven met ham en kaas en natuurlijk gebakken in de airfryer.  Er lagen nog 3 struikjes witlof en in de vriezer een verpakking met grote plakken ham van de vleesboer. De kaas geschaafd van een stuk jonge Goudse. 7 minuten op 180°. Met aardappelpuree.


Vrijdag aten we met vrienden samen op het ss Rotterdam en daarna de kerstcruise, een heerlijk vrolijk programma, bezocht. Dit zagen we bij aankomst op het tropische eiland uit de patrijspoorten :-).

Op de laatste blogdag voorbereidingen voor het kerstetentje de volgende dag.


Daarom aten we alleen maar soep met brood.
De soep maakte ik van 2 kropjes little gem, ongeveer een ons rauwe spruiten, een kommetje pasta met spruiten en een kommetje spitskool uit de slowcooker. Aangevuld met water en op de pureerstand. Elke keer weer blij met die soepmachine die van die heerlijke fluweelzachte soep kan maken.

En vandaag, zondag en 1e kerstdag. Een etentje met jongste zoon en jongste broer met hun partners. Maar daarover in de volgende blogpost. Snel aan het werk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten