zondag 25 september 2016

Vissoep met behulp van de soepmaker, airfryer-ovenschotel, bietensalade, pulled pork uit de slowcooker en....

Op zondag eerst maar een bouillon getrokken van de viskoppen en graten van de dag ervoor. Dan een soep gemaakt in de soepmaker van de stevige kernen van de romanesco, het binnenste van 2 tomaten, een restje van de briam en nog een paar gebakken aardappeltjes die er ook nog stonden met de verse visbouillon. Maar eerst een kom preisoep, een stuk brood en wat Italiaanse kaas als prima zondagsmaal. De vissoep voor de volgende dag.

Bij de visboer had ik voor onszelf voor de zondag coquilles en zeekraal meegebracht, er niet bij stil gestaan dat we na zo'n diner altijd moe zijn en restjes eten. Heerlijk voorgerecht op maandag dus. Daarna de zondag gemaakte soep. De rest saus van de coquilles en de rest zeekraal, de aanbaksels van de coquilles met witte wijn in de pan losgemaakt en stukken vis van de dorades allemaal toegevoegd aan een toch al heerlijke vissoep. Rijk hoor!


Van de van zaterdag nog overgebleven vis, aardappelpuree en romanesco op dinsdag een ovenschoteltje gemaakt in de airfryer. Op de bodem een laagje puree, daarop stukjes gare vis en ook nog wat kip, daarop de kleine torentjes van de romanesco. Aan een ander recept 50g roomkaas met een flinke scheut kookroom ontleend en dat deels in de schotel, deels eroverheen gedaan. Verse gemalen kaas erover. Op 180° 15 minuten gebakken en daarna nog 15 minuten op 140° om het goed warm te krijgen. De totale tijd is dan niet minder dan gewoon in de oven, maar toch vind ik het gebruik van de airfryer dan plezieriger. Niet zo'n lange opwarmtijd nodig en snel even kijken tussendoor.


Op woensdag de 2 gekookte bietjes die er nog lagen. Ik leef niet volgens een of ander leefstijl-dieet, maar heb geen bezwaar tegen leuke recepten van dat soort sites of blogs. Het recept voor deze bietensalade leek me gewoon lekker. Maar alleen de salade was niet genoeg. Omdat er nog van die heerlijke amandelsaus van vorige week stond en er ook nog wat broccoli op moest, na de salade nog wat broccoli, amandelsaus en een plakje gebakken spek gegeten. Lekker met een geroosterd maïsboterhammetje.

Donderdag voor het eerst Pulled Pork gemaakt in de slowcooker. Een stuk procureur van 850 g ingesmeerd met de rub die ik van de zomer heb gemaakt. Het vlees lekker bruin gebakken en op 2 flinke uien en 3 tenen knoflook gelegd. Het halve blikje cola gemengd met 3 eetlepels curry en 1 Hoisinsaus (geen barbecuesaus in huis). Lekker, ook zonder coleslaw :-).

In de middag de vlierbessenlikeur afgemaakt die 3 weken geleden was weggezet. Met 300 cc water en wel 200 g suiker, misschien iets teveel, ongeveer één liter likeur. Wij gebruiken geen koffiefilters, maar ik vond mijn methode eigenlijk ook beter. In een dun doekje in een grote zeef laten uitdruipen boven een ruime pan en daarna het doekje met bessen helemaal uitgeknepen tot er bijna droge prut overbleef. Dat had met papieren filters niet gekund :-).

Wat vind ik het toch leuk om gebruik te maken van internet. De volgende dag zocht ik op 'recept met gorgonzola' want een erg groot stuk nog in de voorraad. En na een dag vlees mag het wel weer een dagje zonder zijn. Ik koos voor dit recept omdat er ook nog een struik bleekselderij lag. Opnieuw de risotto in de rijstkoker gemaakt, 180 g rijst, 500 cc bouillon, ½ dl witte wijn en 1½  lepel boter. Twee sjalotten en een halve struik bleekselderij apart gebakken, lang genoeg om de selderij zacht en toch nog knapperig te maken, 100 g kaas even gesmolten en aan het eind alles aan de risotto toegevoegd. Heerlijk! Met tomatensalade.

Op de laatste dag van deze blogweek de vissoep die nog gekoeld stond gegeten. Wel met een apart recept om er wat leuks van te maken, want de dorade was op. Met een fijn gesneden sjalot, een ½ rode paprika, 6 gehalveerde kerstomaatjes en een blikje zalm lekker aangebakken, bestaande soep van zondag verrijkt. Leuk om een maïsboterham te roosteren en op het bord onderin te leggen besmeerd met de mayonaise met knoflook en sambal en ook weer een geroosterde boterham bovenop ingesmeerd en bestrooid met gemalen kaas en onder de grill van de oven geblakerd. Wat een lekker maal voor de zaterdagavond. Met een glas goede chardonnay. En koffie met ... nog steeds buiten op ons terras. Bijzondere tijden wat betreft het weer.


En vandaag, zondag. Gemarineerde en in saus klaargemaakte saté gekocht bij onze bio-boer. Ik denk met oosterse wokgroente en woknoedels. Maar daarover later :-).
Geen opmerkingen:

Een reactie posten