zondag 7 februari 2016

Stamppot uit de snelkookpan, zoet en bloemkool uit de airfryer, lekkere soepjes en Griekse stoof uit de crockpot.

Niet persé een zondagsmaal, maar wel heel lekker; groenekool stamppot. Ik heb de kool en aardappelen gekookt in de snelkookpan (en denk daarbij altijd even aan Hans Teeuwen, maar pas op, niet iedereen vindt dat leuk). Evenveel aardappelen als kool, beiden ongeveer 600 g, teveel voor samen, maar bijna de hele kool weggewerkt. Aardappelen onderin, heel klein beetje water, beetje zout, kool erop en 8 minuten als de pan op druk is. Intussen 125 g spekjes met een grote ui gebakken en de laatste minuten 2 tomaten erbij en de rookworst apart gewarmd. Flink klontje boter door de stamppot. Een heerlijke combinatie.

Maandagochtend voor de lunch even een drinksoep gemaakt in de onvolprezen soepmaker. De rest gesneden rauwe groene kool, een restje stamppot van de paksoi en gelei van het kippenpootje met knoflook van zaterdag. Aangevuld met water en op de pureerstand. Na afloop het bakje met de rest macaroni met bloemkool en kaassaus van vorige week uit de koelkast er in gedaan voor wat extra vulling. Heerlijk.

Ook nog een apple crumble gebakken in de airfryer. Met 3 appeltjes in kleine stukjes gemengd met 20 g lichtbruine basterdsuiker en 1 eetlpl citroensap. Onderin de kleine springvorm. Kruimeldeeg gemaakt van 100 g bloem 30 g rietsuiker, 1 tlp kaneel en 50 g boter in stukjes. Dit over de appels heen gekruimeld. Airfryer voorverwarmd op 180°. Vorm even afgedekt met spatdeksel, 10 minuten op 180°, daarna nog 8 minuten op 160° en de laatste 2 minuten op 200° om nog wat bruiner te maken.

Wat we 's avonds aten; gegratineerde bloemkool met verse knoflookbieslook en gewone room. Volgens recept gemaakt en 9 minuten in een voorverwarmde airfryer op 180°C. Natuurlijk het spatdeksel erop tegen rondvliegende geraspte kaas. Daarbij een halve avocado bedruppeld met citroensap en bestrooid met versgemalen peper en gerookte zalm ingesmeerd met roomkaas en voor het oprollen bestrooid met peper. Stuk brood om de saus lekker mee op te deppen. En als toetje de apple crumble.


En dan maar weer eens gewoon een stukje vlees, karbonade met rode kool. De echt geweldig lekkere haaskarbonade kwam van Freek en Marleen, onze leveranciers van biologisch vlees. De smakelijke rode kool kwam uit een pak, 5 minuten in de magnetron op 700W en dan nog een paar minuutjes rust. De saus met mosterd en room was er heerlijk bij. Gebakken heb ik gewoon in een klontje boter en niet in geklaarde boter. Met een paar gekookte aardappels, een eenvoudige doch prima maaltijd. De rodekool foto is een reclamefoto en niet door mijzelf gemaakt. Gewoon vergeten om foto's te maken :-).


Op woensdag groenekoolstamppot. Twee verschillende resten in de diepvriezer en ook nog een heerlijk gehaktmengsel van de wraps van vorige week. Opbakken en een korstje eraan laten komen. Nog lekkerder dan toen de stamppotten gemaakt werden :-).

Dan donderdag lunchen bij een broer en schoonzusje in 's Hertogenbosch. Dat was zo'n uitgebreide lunch en daarna nog namiddag hapjes, zodat 's avonds thuis niet meer gegeten hoefde te worden.

Een recensie voor een kookboek schrijven, vraagt altijd ook om een recept. Op vrijdag aten we een behoorlijk aangepast recept van gebakken kip met gember en peultjes. Het originele recept komt in de recensie te staan.
Ingrediënten: 2 stengels groenselderij in stukjes, 2 eetlpls zonnebloemolie, 240 g goede kipfilet van de poelier in stukjes, 1½ eetlepel fijngesneden gemberwortel en 2 tenen knoflook, 3 bosuitjes in stukjes van 1 cm, 200 g witte bonen uit een pot, 2 eetlpls sojasaus, 1 theelpl poedersuiker, 60 cc bouillon en 1 eetlpl rode wijn. Eerst de kipstukjes 5 minuten bakken in de olie, dan de gember, knoflook en selderij erbij en zo'n 3 minuten roerbakken, tenslotte de boontjes, bosui, sojasaus, suiker, bouillon en rode wijn erdoor en bakken tot het vocht begint te koken. Met zeewierpasta van Seamore. Deze 40 minuten laten weken in koud water, daarna even meegebakken met de kip. Lekker, maar om te zien tja... :-)

Uit de diepvries had ik voor donderdagavond een doos ontdooit waarop stond: Soepspul van gort, aubergine, paprika, tomaat; 23/8/15, moet nog iets mee. Het bleek een dikke prut te zijn. Die heb ik in de soepmaker gedaan en aangevuld met nat uit een blik feta. Wat een succes. Een heerlijk glad, lekker zoutig, smakelijk soepje voor de lunch op zaterdag.

En op de laatste blogweekdag Grieks stoofvlees uit de slowcooker. Het was bijna 1 kilo vlees, dus van alles een beetje meer in de pot gedaan. Na 9 uur op laag een wonderlijk heerlijk vleesgerecht. Voor een Griekse salade zijn er wel een paar standaard ingrediënten, maar verder kun je natuurlijk zelf eindeloos variëren. Geen paprika en komkommer in huis. Van 3 tomaten in stukjes, heel fijn gesnipperde stengel selderij en klein gesneden rode ui een salade gemaakt. Bestrooid met verse fijngesneden peterselie en munt en wat gedroogde oregano en natuurlijk verkruimelde feta. Met zilvervliesrijst uit de rijstkoker. Erg lekker.

En vandaag; ik denk een maaltijdsalade met de rest van kipstukjes van vrijdag.

En..., intussen heb ik deze pastamachine besteld. Het wordt wel wat vol in de keuken en de bijkeuken, maar het lijkt me zo leuk om het zelf te maken. Ik heb een machinekamer nodig zei ik hier in huis :-).

Nog nooit eerder meegemaakt, meer dan 600 bezoekers op dit blog bij de vorige blogpost. Geen idee of die mensen het alleen maar hebben geopend omdat ze het tegenkwamen op zoek naar iets in de airfryer of slowcooker, of dat ze het echt gelezen hebben. Het is ook niet echt heel belangrijk natuurlijk, maar wel heel leuk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten