zondag 31 januari 2016

Witlof uit de airfryer, wraps, vis onder de grill en een knoflook-kippenboutje uit de slowcooker.

We zijn de week op zondag begonnen met witlof uit de airfryer. Twee flinke struikjes gekookt, daarna in een smakelijke Peelham en plakken jonge Goudse kaas gerold en 15 minuten gebakken op 180°C in een voorverwarmde airfryer. Heerlijk met een gewoon gekookt aardappeltje en voor partner een stukje bieflap in lekkere jus.


Op maandag aten we salade van eikenbladsla en rauwe witlof met in stukjes gesneden grote groene olijven en een dressing van de olie van de olijven met wat citroenazijn en veel zwarte peper. Plakjes van het laatste stukje Noorse kaas deze keer in bladerdeeg 5 minuten op 200°C gebakken op de grillplaat in de airfryer. Een paar aardappeltjes (rest) gebakken in een restje jus en een glutenvrij broodje uit de diepvries gehaald van lang geleden. Geen grootse maaltijd, maar dat kan en hoeft dan ook niet iedere dag.

Voor de afwisseling wraps met gehakt, paprika en paddestoelen. Eerst een ui en 2 tenen knoflook gebakken in scheutje olijfolie, toen 300g biologisch rundergehakt erbij (pakje moest leeg), daarna een rode paprika en 150g gemengde paddestoelen. De chilisaus heb ik gemaakt van 3 lepels passata met ½ theelepel chilipoeder. Wel waren de ketjap en ketchup in huis. Voor ieder 1 wrap 10 seconden in de magnetron op 800 watt en snel opgeschept. Voor een 2e wrap (niet voor mij) zelfde procedure. Met een rest sla van de dag ervoor. Weer een leuk maal met veel groente.
Natuurlijk nog wat gehaktmengsel over voor de vriezer.


De volgende dag vis. Gegrilde rode poon met grapefruit. Geen sinaasappels in huis, wel grapefruits. Verder volgens recept gewerkt, maar die 7 minuten bleken niet genoeg. Uiteindelijk was na nog eens draaien en nog eens 5 minuten de saus in de schaal waarmee ze waren bestreken zwart, maar de ponen nog niet goudbruin. Wel gaar, maar geen lekker krokant velletje. Volgende keer dichterbij de grill misschien. De combinatie van grapefruit bij de vis met een paksoisalade met grapefruit en honing was heerlijk. Voor samen een halve struik paksoi, 1 grapefruit, geen rettich, de rest allemaal door de helft en geen sesamzaadjes. Wat babyaardappeltjes uit de magnetron en een deel van de saus voor de salade apart gehouden als jus. Heerlijk. En na het eten van de visresten met verse selderij een bouillon getrokken voor later. Ingevroren.


Donderdag werd macaroni met bloemkool en kaas. Een halve bloemkool in kleine roosjes, ongeveer 400g, en 200g macaroni samen gekookt, ongeveer 8 minuten. 140g gemalen Cheddar en 20g oude gemalen kaas in vuurvaste schaal boven de pan met macaroni en bloemkool met 100g crème fraîche geroerd tot een mooie zachte saus. Dat lukte precies in de tijd die de macaroni en bloemkool nodig hadden om te koken. Perfect recept dus. Zwarte peper en verse platte peterselie door de saus, na afgieten alles bij elkaar in de pan en smullen maar. Tenminste, dat geldt voor mij. De ander aan tafel heeft het niet zo op macaronischotels :-). Wel erg weinig kleur, maar gelukkig nog wel wat groen. En niet in de oven gedaan dus geen extra bruin korstje.



Buiten de deur eten in eigen dorp. Vaak is dat dan bij Restaurant Gewoon. Lekker en gezellig met altijd een mooie wijn aangedragen door eigenaar Joop. Ook deze keer weer een heerlijke wijn. En goede wijn past bij vrijwel elk gerecht. Prima gegeten en gedronken dus.

En de laatste dag van deze blogweek een flinke kippenbout met heel veel knoflook in één van de kleine pannen van de dubbele slowcooker. Omdat het ging om één bout van bijna 400g heb ik 15 tenen knoflook onderin gelegd, wel gepeld omdat ik er later nog wel wat mee moet kunnen. Verder ¼ citroen, veel verse salie, tijm en rozemarijn. De met zwarte peper bestrooide bout even aangebraden in boter vanwege de kleur maar ook voor de lekkere smaak van de boter in de pot. Heerlijk na 6 uur op laag. Met een inspirerend recept voor een stamppot, maar die heb ik volledig aangepast. In de koelkast stond nog 290g in de magnetron gekookte bio aardappeltjes. Een grote ui en een paar sjalotjes gefruit met cayennepeper. Deze met een scheutje van de saus van de paksoi van woensdag gestampt met de aardappelen. Daarna heel erg fijngesneden paksoi erdoor en alles goed opgewarmd. Erg lekkere combinatie van kip en stamp. Met een heerlijk glas rood.

En vandaag, zondag; opnieuw een stamppot maar deze keer met groene kool. Maar daarover later meer :-).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten