zondag 22 februari 2015

Over Chef Watson, Soupmaker, kroketten, Hebban en andere zaken.

Enige tijd geleden werd bekend dat mensen zich konden opgeven om Chef Watson in Bèta te gaan uitproberen. Ik werd kortgeleden toegelaten. Dit is een web-app die op grond van zo'n 9000 recepten uit de database van Bon Appétit leert om vanuit ingrediënten recepten samen te stellen. Deze fase is bedoeld om zelf deze recepten uit te proberen en aan te geven wat er onduidelijk, niet smakelijk, niet kloppend aan is of wat er aan toe gevoegd zou kunnen worden. Deze opmerkingen worden geplaatst in een gesloten groep op Facebook en daarvandaan ingebracht om het concept te verbeteren. Waar het op neer komt, kort door de bocht, is dus dat de "machine" voor je bedenkt wat je zou kunnen maken met wat je in huis hebt. Boeiend hoor. Tenminste, voor een beetje keukengekken. En het gaat hier dus niet om het vinden van bestaande recepten, nee, de chef geeft unieke nieuwe mogelijkheden vanuit bestaande recepten.
In contrast to a search engine that simply sifts through existing data to serve up a list of already published recipes, Chef Watson is not programmed to come up with a defined answer to a defined question - it understands, learns, and considers not just the data behind recipes and flavor compounds, but also human perception to design highly creative recipe ideas.

Deze week was weer een week van alleen in huis, koken is dan toch echt anders. Maar wel een paar dingen gemaakt die de moeite waard zijn naar mijn idee.

Begin van de week; tja, wel heel lekker. Gekocht in de winkel en klaargemaakt in de airfryer. Niet te vaak doen, is aantrekkelijk en erg (te) gemakkelijk. Wel pas gelezen dat er veel minder vlees in zit dan men suggereert. Het blijkt te liggen aan hoe je het bekijkt. Het vlees is wel ooit gebruikt, maar opgelost of zoiets. Nou ja, goede informatie blijft wel noodzakelijk naar mijn mening.Daarna een ovengerecht. De met boter bestreken bloemkool in de oven was overheerlijk. Zo eenvoudig en zo lekker. Er kan natuurlijk ook heel veel mee gevarieerd worden door saus, kaas en/of kruiden toe te voegen.

Een papieren zakje vol met champignons en een struikje witlof waren aan de beurt. De witlofsalade heb ik klaargemaakt met wat kant-en-klaar gebakken uitjes en een beetje mayonaise gewoon uit een potje. Met de champignons met knoflook nog extra voorzien van een lente-uitje en een in de magnetron gegaard aardappeltje een redelijk gezond maal. En meestal, ook als ik alleen ben, een goed glas wijn.

Omdat de tomaten wel echt op moesten, heb ik gekozen voor een eenvoudige tomatensoep klaargemaakt in de soepmaker. Alleen maar verse tomaten met wat water en peper. In de kom werd dat een heerlijk zurige soep die verreikt met verse fèta en nog wat peper goed smaakte bij een stuk brood.En een paar gebakken eiren met een plak ham kan ook een keuze zijn. De decadente wijn bij zo'n eenvoudig maal is weliswaar een Grand Cru, maar niet alle wijn uit dit gebied verdient eigenlijk dat etiket. Het is een goede smakelijke wijn, maar voldoet mijns inziens niet aan zo'n hoge klassering.
Al met al, eten blijft leuk om mee bezig te zijn en over te schrijven. Vandaag maak ik een groentegerecht in de crockpot, maar daarover later meer.

En wat ook nog wel heel leuk is, ik mocht voor Hebban een recensie schrijven over een boek Snijtechnieken. Die is nog niet geplaatst dus daar kom ik later op terug. Kijk zo nu en dan eens op de site Hebban, daar komt komende week ook weer een blogpost van mij over een kookboek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten